Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yerliler dolar oyununa gelmedi

8 Ağustos 2018 Çarşamba::

Türkiye’yi kur üzerinden hizaya getirme operasyonuna, 15 Temmuz’da olduğu gibi yine vatandaş prim tanımadı. Yerliler 16 Şubat’tan bu yana 15.7 milyar dolar sattı

Yazı Boyutu : A A A A

Temmuz başından bu yana ekonomik gerekçelerden bağımsız biçimde, kur üzerinden kriz algısı oluşturup Türkiye'ye diz çöktürme operasyonu ile yükseltilen dolara vatandaş prim tanımadı. Dolar, özellikle geçen hafta ortasından bu yana hacimsiz işlemlerle 5 TL'nin üstüne tırmanırken, yerli yatırımcıların satışları da hızlandı.

15.7 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ
Pazartesi gecesi 5.42 TL'ye kadar yükselen dolar, dün ABD ile Türkiye arasında mutabakat sağlandığına yönelik haber ve Hazine'nin nakit dengesinin bu yıl temmuzda ilk defa fazla vermesinin etkisiyle 5.20 TL'nin altına kadar geriledi.



Dolarda yükselişin fitilinin ateşlendiği 16 Şubat'tan 2 Ağustos'a kadar olan dönemde yerli bireysel yatırımcı ile şirketlerin toplam döviz satışı 15 milyar 729 milyon dolara ulaştı. Doların yüzde 42.2 yükseldiği bu dönemde toplam döviz hesapları 225 milyar 569 milyon dolardan 209 milyar 840 milyon dolara inerek 8 Kasım 2017'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Böylece 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 milyar dolara yakın döviz satışı gerçekleştirerek ekonomisine de sahip çıkan vatandaş, bir kez daha üstüne düşeni yapmış oldu.

4 GÜNDE 5 MİLYAR DOLAR
İşlem hacminin oldukça sığ olduğu döviz piyasasında, yerli yatırımcılar özellikle 5 liranın üstündeki dolar kuruna inanmadı. Kurun yüzde 16.6 yükselerek 4.56 TL'den 5.06'ya çıktığı 6 Temmuz-2 Ağustos arasında yerli yatırımcılar 7.8 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Kurun yüzde 10 yükseldiği 27 Temmuz-2 Ağustos arasındaki 4 günde ise 4.9 milyar dolarlık satış yapıldı.

VATANDAŞ İNANMADI
Döviz satışında özellikle bireysel yatırımcıların ön plana çıktığı gözleniyor. 16 Şubat'tan bu yana bireysel döviz hesapları 9.5 milyar dolar azalırken, aynı dönemde ticari döviz hesapları ise 6.2 milyar dolar eridi. Hafta sonunda Başkan Erdoğan'ın "dövizinizi bozdurun" çağrısının ardından, satışların önümüzdeki günlerde hızlanması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.