Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Orucu bozan ve yalnız kaza gerektiren şeyler

18 Mayıs 2018 Cuma::

Orucu bozan ve yalnız kaza gerektiren durumlar nelerdir. Hata ederek bozulsa, mesela, abdest alırken, boğazına su kaçsa veya zor ile orucu bozdurulursa, ihtikan ederse, burnuna sıvı ilaç, kolonya veya duman [başkasının içtiği sigara dumanı] yahut, ud ağacı, anber ile tütsülenip dumanını çekerse, kulağına ilaç damlatırsa,...

Yazı Boyutu : A A A A

derideki yaraya koyduğu ilaç içeri girerse [ve iğne ile ilaç şırınga ederse], kağıt, taş, maden parçası, pamuk, ot, pişmemiş pirinç, darı, mercimek danesi gibi, ilaç ve gıda olmayan şey yutarsa, zorlayarak ağız dolusu kusarsa, dişi kanayan, yalnız kanı veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutarsa, fecir doğduğunu bilmeyerek yerse, güneş battı zan ederek orucu bozarsa, oruçlu olduğunu unutup yerse, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeğe devam ederse, uyurken ağzına su akıtılır veya cima olunursa, niyet etmeden oruç tutarsa veya Ramazanda sabaha kadar niyet etmeyip, sonra niyet etse bile, yani kuşluk namazı zamanından, dahveden sonra oruç tutmazsa, bunların hepsinde oruç bozulur ve bayramdan sonra, bir günü için yalnız bir gün kaza etmek lâzım olur. Kefaret lâzım olmaz.

Boğaza yağmur, kar kaçsa, oruç da, namaz da bozulur. Kaza lâzım olur. Kucaklayıp, sarılıp, öpüp cünüp olursa bozulur ve kaza lâzım olur. Cünüp olmadı ise bozulmaz. (Masturbation) ile, yani el ile istimna edip cünüp olunca, yalnız kaza lâzım olduğunu, (Hindiyye) ve (Bahr) ve (Dürr-ül-muhtâr) kitaplarının sahipleri “rahmetullahi teâlâ aleyhim ecma’în” bildirdiler. Geceden dişleri arasında kalan şeyi, bilerek yutsa, nohut kadar ise, bozulup kaza lâzım olur. Nohuttan küçükse bozulmaz. Unutarak yiyen kimse, orucu bozulmadığını bildiği hâlde, yine yer, içerse, kaza ve kefaret lâzım olur. (Tam İlmihâl s. 318)

www.dinimizislam.com

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.