Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

İTT Zirvesi Avrupa basınında

13 Aralık 2017 Çarşamba::

Doğu Küdüs'ün Filistin Devleti'nin başkenti ilan edilmesi kararı, Avrupa basınında geniş yer aldı. Almanya'da yayın yapan Spiegel dergisi, İslam ülkelerinin olağanüstü zirvede ABD'nin Kudüs inisiyatifine tepki gösterdiğini yazdı.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin İstanbul Deklerasyonu'nda alınan, "Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan ediyor ve bütün devletleri Filistin Devleti'ni ve Doğu Kudüs'ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet ediyoruz" kararına Avrupa medyası geniş yer verdi.

Son Dakika Haberi: Kudüs için tarihi karar verildi!
Almanya'da yayın yapan Spiegel dergisi, "İslam Zirvesi, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıyor" başlığını kullandığı haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu gibi, İslam ülkelerinin olağanüstü zirvede ABD'nin Kudüs inisiyatifine tepki gösterdiği ifade edildi.



Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberinde de İslam ülkelerinin devlet ve hükümet başkanların katıldığı İstanbul'daki İİT'nin Olağanüstü Zirvesi'nde Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak kabul edildiğine işaret edilerek, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti tanımasından sonra Erdoğan'ın teşkilatı kriz toplantısına çağırdığı belirtildi.

Tageszeitung (taz) gazetesi de "Erdoğan'ın kırmızı çizgisi" başlığını kullandığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan için İsrail'in bir işgalci devlet olduğu ve Erdoğan'ın uluslararası düzeyde Kudüs'ün Filistinlilerin başkenti olarak kabul edilmesi çağrısında bulunduğu ifade edildi.



Fransız Le Monde gazetesi, zirve ile alakalı yayınladığı haberinde, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın olağanüstü toplantısının Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine yapıldığına dikkati çekti.

Gazete, zirveden çıkan kararı ise "Müslüman liderler, Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanıma çağrısı yaptı" başlığıyla okuyucusuna duyurdu.

Ülkenin en çok satan gazetesi Le Figaro ise Erdoğan'ın çağrısına yer verdi. Gazete ayrıca, Müslüman liderlerin, Trump'ın kararının aşırıcılığı ve terörü beslediği görüşünde birleştiğini yazdı.

Uluslararası haber kanalı France 24 ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "İsrail'in uyguladığı tüm terör faaliyetlerinin ödüllendirildiği ve Trump'ın bu kararının bu faaliyetlerin ödülü olarak görüldüğü" şeklindeki sözlerine yer verildi.



İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian haberinde, İstanbul'daki zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın konuşmalarını okuyucularıyla paylaştı.

Guardian, Abbas'ın, Kudüs'ün eskiden olduğu gibi ve gelecekte de olacağı gibi Filistin Devleti'nin başkenti olacağını söylemesine vurgu yaparken, "ABD'nin gelecekte siyasi barış sürecinde yer almasına asla ve asla izin vermeyeceğiz." dediğini aktardı.

İngiliz The Independent, İİT kararını, "İslam dünyası liderleri, Doğu Kudüs'ün Filistin Devleti'nin başkenti ilan edilmesi gerektiğini söyledi" başlığıyla duyurdu.

İİT sonuç bildirgesinde Washington'ın Ortadoğu barış sürecinde tarafsız ara bulucu rolünü kaybettiğinin vurgulandığı aktarılan haberde, 50'den fazla ülkenin üye olduğu örgütün kararının Donald Trump'ın kararının karşısına çıkmayı amaçladığının altı çizildi.

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC de İİT kararını "Müslüman ülkeler Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanınması çağrısı yaptı" başlığıyla verdi. Haberde, İİT'nin dünyayı "Filistin devletini" tanımaya ve Doğu Kudüs'ü de onun "işgal altındaki başkenti" olarak tanımaya çağırdığı kaydedildi. BBC, İİT sonuç bildirgesinin Trump'ın Kudüs kararını "hükümsüz" ilan ettiğini de vurguladı.

"İSRAİL, TERÖRİST DEVLET"

İtalyan haber ajansı ANSA, İİT'nin Kudüs'e yönelik kararını, Erdoğan'ın açıklaması üzerinden duyurdu. "Erdoğan: Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıyoruz" başlığını kullanan ANSA, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

La Repubblica gazetesinin haberinde Erdoğan'ın, zirvenin açılışında İsrail'e, İsrailli askerlerin çevrelediği bir Filistinli gencin fotoğrafını göstererek, "Terörist devlet" diye yüklendiği ifade edildi.

"Türkiye oyunun merkezinde" ifadesi kullanılan haberde, buna karşın İslam cephesinin bölünmüş bir görüntü sergilediği Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin İstanbul'daki zirveye devlet başkanı ya da dışişleri bakanı düzeyinde katılım göstermediği yazıldı.

La Stampa gazetesi de internet sayfasında "İstanbul'da İslam ülkeleri zirvesi" başlığıyla verdiği haberinde, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanınması kararı çıktığı belirtildi.

Haberde, 50'yi aşkın İslam ülkesinin, Trump yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşılık vermek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da olağanüstü bir araya geldiği ifade edildi.



Flamanca yayın yapan De Morgen gazetesi, "İslam ülkeleri Trump'ın kararına cevap verdi" başlıklı haberinde , zirvede 56 ülkenin temsil edildiği, bu ülkelerin ABD'nin "yasa dışı, sorumsuz ve tek taraflı" bir şekilde Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden kararını tanımadığı belirtildi.

Zirvedeki gelişmelere detaylı şekilde yer veren Le Vif ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Kudüs'ün Filistin Devleti'nin başkenti ilan edilmesi için çağrıda bulunduğunu, bunun İslam ülkeleri liderlerini etkilediği belirtildi. Le Vif de İİT'nin kararını ABD yönetiminin Kudüs kararına tepki olarak değerlendirdi.



Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS, zirve ile ilgili haberi, "Abbas: Kudüs kararı suçtur; ABD barış sürecinde ofsayta düştü" başlığıyla duyurdu. Haberde, zirvede, Trump'ın aldığı Kudüs kararının radikallere sorun çıkarmak için fırsat verdiği yönünde görüş bildirildiği ifade edildi.

Erdoğan'ın Kudüs zirvesi için insiyatifi aldığı ve ABD'nin Kudüs kararının İsrail'in terör eylemlerine bir hediye olduğunu söylediği aktarıldı.

Algemeen Dagblad gazetesi ise Erdoğan'ın, ABD'nin kararına en sert çıkış yapan liderlerden biri olduğuna dikkati çekerek, Cumhurbaşkanının Filistin konusunun uluslararası anlaşmalar ve kurumlarda ele alınmasının hızlandırılması gerektiğini vurguladığı ifade edildi.

İİT BİLDİRİSİ, ÖN SAYFADAN YAYINLANDI

Yaklaşık 250 bin trajı ve 1,5 milyon online ziyaretçisiyle İsviçre'nin ulusal yayın yapan Blick gazetesi İİT bildirisini ön sayfadan duyurdu. Anadolu Ajansının kaynak gösterildiği haberde gazete, 57 Müslüman ülkenin İTT zirvesinde Doğu Kudüs'ü başkent olarak ilan ettiğine okuyucularına aktarıldı. Haberde, bir günlük İİT özel zirvesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın topladığına işaret edildi.

OSLOBODJENJE, "TERÖR DEVLETİ" YAZDI

Bosna Hersek'te Oslobodjenje gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail için kullandığı "terör devleti" ifadesini başlığa taşıdığı haberde, ABD'nin İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıklamasının tüm dünyada kınandığı, sadece İsrail tarafından hoş karşılandığı ifadesine yer verildi.

Dnevni Avaz gazetesi de "Müslüman ülkeler Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etti" başlıklı haberde, İslam ülkeleri liderlerinin İstanbul'da bir araya geldiğini belirtilirken, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanınması kararının, ABD Başkanı Trump'ın daha önce Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki olarak geldiği ifade edildi.

İİT'nin kuruluşu o olaya dayanıyor
El Cezire Balkanlar ise gün boyunca yakından takip ettiği zirve ile ilgili haberinde, İİT üyesi ülkelerin liderlerinin, İstanbul'daki zirvede "başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni tanıma" kararı aldığını manşetine taşıdı.

Haberin detayında, sonuç bildirisinin yanı sıra zirveye katılan liderlerin yaptığı açıklamalara da geniş yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Filistin'den asla vazgeçmeyeceğiz" ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "Kudüs'ü korumaya hazırız" ifadeleri haberde ön plana çıkan diğer başlıklar oldu.

"MÜSLÜMAN LİDERLER BAŞKENT İLAN ETTİ"

Sırbistan'ın Politika gazetesi işe, zirve ile ilgili haberi, "Müslüman liderler Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etti" başlığı ile okuyucularına duyururken, Blic gazetesi ise konuya ilişkin haberinde "Türkiye, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanınması için dünyaya çağrıda bulundu." ifadesine yer verdi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir.”
"NADİR UZLAŞMA"

Hırvatistan'ın Jutarnji List gazetesi de, "Müslüman ülkelerin liderlerinden nadir görülen uzlaşma" başlıklı haberinde, İstanbul'daki İİT zirvesinde bir araya gelen İslam ülkeleri liderlerinin, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanınması konusunda ortak karar aldığı' aktarıldı.

Gazetenin haberinde, zirvede yapılan konuşmalara da ayrıntılı bir şekilde yer verilirken, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edilmesinin "Trump'a tepki" olduğu da kaydedildi.

İstanbul'daki zirvede özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail hakkındaki ifadeleri ise bölge ülkelerindeki basın organlarının büyük çoğunluğunda yer aldı.


GÜNÜN EN ÖNEMLİ MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
BUGÜN NELER OLDU

CROPY
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ruhani ile görüştü
FBI'ın Türkiye'deki görevlisi emniyete çağrıldı
İstanbul'da sürpriz görüşme! Arda Turan...
Çevik Kuvvet'i işgal davasında karar çıktı
Mersin- Adana arası hızlı trenle 25 dakikaya düşüyor
İBB'den İTaksi açıklaması
“Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir.”
Kupada Roberto Carlos golü!
Haberler > Gündem Haberleri > “Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir.”
“Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir.”
İdris Kardaş bugünkü yazısında İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’da aldığı“Doğu Kudüs Filistin’in başkentidir” kararını yorumladı. “Alınan bu karar, ABD ve İsrail için de uluslararası alanda bir mevzi kaybıdır” diyen İdris Kardaş bundan sonra yaşanacak süreci madde madde sıraladı. Kardaş yazısını şu sözlerle bitirdi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir.”
Giriş Tarihi: 13.12.2017 17:30 Güncelleme Tarihi: 13.12.2017 19:18
“Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir.”
KUDÜS BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası hukuka, hakkaniyete sahip çıkan ülkeleri, Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. Buradan bir kez daha ifade ediyorum ki Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir."

TARİHİ BİR KARAR ALINDI

Bugün İstanbul'da gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplantısı açılış konuşmasında bu çağrıyı yapmıştı Cumhurbaşkanı Erdoğan. Gerçekten de çok anlamlı, önemli ve gerekli bir çağrıydı. Gecikmiş bir hakkın, yerini bulması çağrısıydı bu aslında. Tüm devletler üzerinde bağlayıcı kararlar alabilen Birleşmiş Milletler Konseyi'nin defalarca aldığı kararlara da paralellik gösteren bir çağrıydı. Ama bunların yanı sıra ABD ve bu kararın arkasındaki küresel vesayet odaklarına karşı onurlu bir duruşa davet eden bir çağrıydı. Ve nihayet umut edilen şey gerçekleşti. İslam İşbirliği Teşkilatı son derece tarihi bir karar aldı. Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etti. Tüm ülkeleri de bu kararı almaya davet etti. Peki bundan sonra ne olacak?



BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Öncelikle İİT İstanbul toplantısının sonuç bildirgesine bakmakta fayda var. En sembolik ve en önemli madde, az önce söylediğim gibi Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkent ilan edilmesidir. 57 üyeli İİT'nin bu kararını tüm üyeler derhal uygulayacaktır muhtemelen. Özellikle S.Arabistan, BAE ve Mısır gibi ülkeler bu konuda bir girişimde bulunmayacaklardır. Zira bu ülkeler, Trump'ın aldığı bu kararı hepimizden önce biliyorlardı ve onaylamışlardı.



BU KADAR İSLAM DÜNYASININ ÖZGÜVENİNİ ARTTIRDI

Ancak bunun pek bir ehemmiyeti yok açıkçası. Zira toplantıya katılan 48 ülkenin aldığı ortak karar, siyasi ve psikolojik olarak bir bariyerin aşıldığı anlamına gelir. Sadece liderler katında değil, belki de bundan daha önemlisi bu liderlerin ülkelerindeki halklar katında böyle bir bariyerin aşılması çok değerlidir. Liderlerin Kudüs konusunda böyle bir karar almaları, Müslümanlarda da bir beklentinin oluşmasına yol açacaktır kuşkusuz. En baştan beri dillendirdiğim gibi Kudüs'ün geleceğinin emanet edileceği tek merci bölge halklarıdır. İİT'nin Kudüs kararı bir özgüven ortamı oluşturabilir.

ABD VE İSRAİL İÇİN ÖNEMLİ BİR MEVZİ KAYBIDIR

Alınan bu karar, ABD ve İsrail için de uluslararası alanda bir mevzi kaybıdır elbette. Devletler arası ilişkilerde bu kararın tüm taraflar için bir sonucu olacaktır. Ancak ABD bir yerde masaya oturmak istediğinde artık karşısında eli daha güçlü bir koalisyon olacaktır. Bunun diplomaside Filistin lehine pazarlık gücünü artıracağı çok açık.

ABD'NİN KARARI ARTIK HÜKÜMSÜZ VE GAYRIMEŞRUDUR

İİT İstanbul toplantısının sonuç bildirisinde bir diğer önemli nokta da ABD'nin aldığı kararı hükümsüz ve gayri meşru ilan etmeleridir. Bu yapılırken de BM'nin 1980 yılında aldığı 478 nolu ve 2016 yılında aldığı 2334 nolu kararlara atıf yapılmış. Bu da çok değerli bir çıkıştır. Zira her ne kadar ABD bir korsan devlet gibi davranıp uluslararası hukuku hiçe sayıyor olsa da, Müslüman ülkeler, eksikleri olduğunu düşünseler de BM ve kararlarına atıf yapıyorlar, ABD'yi hukuka uymaya çağırıyorlar.

ABD'NİN KARARI ULUSLARARASI MERCİLERE TAŞINACAK

Bunun da sembolik açıdan değeri büyük. Uluslararası meşruiyet bugün İİT'nin elinde. ABD ise kendi imzaladığı kararları ve hukuk devleti ilkelerini ayaklar altına alan bir devlet konumunda. Sonuç bildirgesindeki bu çıkış, ABD'nin aldığı Kudüs kararını uluslararası mercilere taşınacağı anlamına geliyor. Zira buna yönelik önemli bir çağrısı var.

BM'YE ÇAĞRIDA BULUNULABİLİR

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunularak, derhal sorumluluklarını üstlenmesi, Kudüs-ü Şerif şehrinin yasal statüsünü teyit etmesi, Filistin Devleti topraklarındaki İsrail işgaline son vermesi, Filistin halkının uluslararası korunma altına alınmasını sağlaması, Filistin Davası'na ilişkin aldığı tüm kararları uygulaması ve bu kararlara uyması istendi."

ULUSLARARASI GÜNDEME TAŞINMALI

ABD'nin BMGK daimi üyesi olduğu gerçeğine dayanarak da, BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçememesine durumunda, İİT üyesi ülkelerin bu ağır ihlali BM Genel Kurulu'nun 377A sayılı "Barış için Birleşme kararı" çerçevesinde BM Genel Kurulu'na götürmeye hazır olduğunu teyit ettiler. Yani burada da BMGK'nın sorunlu yapısı dolayısıyla eli kolu bağlı beklemektense BM Genel Kurulu aracılığıyla konuyu uluslararası gündeme taşıma yolunu seçtiklerini görüyoruz.

İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA EKONOMİK BASKI KALKIYOR

İstanbul toplantısının önemli sonuçlarından biri de, İslam Kalkınma Bankası'ndan Filistin projelerine öncelik vererek ve bu doğrultuda özel ve esnek mekanizmalar ve usuller geliştirerek "Kalkınma için İslami Dayanışma Fonu" aracılığıyla Kudüs'ü Şerif ve diğer işgal altındaki topraklarda ekonomik ve sosyal kalkınma çabalarına destek olması talep edildi.

FİLİSTİN EKONOMİK OLARAK AYAĞA KALKMALI

Açıkçası bu konuda da çok geç kalınmıştı. Türkiye ve Katar'ın Filistin'e desteği olmasa bugün bambaşka şeyler konuşuyor olabilirdik. Gerçekten de ekonomik yatırımlar, alt yapı projeleri konusunda çok acil çalışmaların yapılması gerekiyor. Kudüs eğer başkent olacaksa Filistin'in de gerçekten ayağa kalkması artık elzem.

İSLAM DÜNYASI BU KONUYA ARTIK ÖNCELİK VERMELİ

Kudüs konusu artık birinci gündem maddesi olmak durumunda. İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul toplantısında da bu konu sonuç bildirgesine yansımış. Bildirgede; tüm üye devletlere Filistin sorununa, özellikle dünyanın diğer taraflarından karşıtlarıyla günlük temaslarında ve dış siyasi gündemlerinde yüksek öncelik vermeleri çağrısında bulunulmuştur" ibaresi konunun üzerinde durma ısrarlarının sonuç getireceği kabulüne dayanıyor.

ERDOĞAN'IN BAŞARISI

Çok açık konuşalım. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir. Kimi ülkeler Türkiye gibi samimiyetle bu konunun üzerine gidiyorlar ve gitmeye devam edecekler; kimileri de dostlar alışverişte görsün babında hareket edecekler. Ancak tarih hepsini yazacak. ABD'nin aldığı bu tek taraflı ve gayri meşru karar, uluslararası bir koalisyona karşı direnemez. Bugünkü toplantıya katılan samimi liderler sağlam durabilirlerse ABD'nin Kudüs kararı bir söylemden ibaret olacaktır. Bu toplantıya ev sahipliği yaptığımız için ne kadar gururlansak azdır.

Maduro'dan Filistin'deki saldırılara büyük tepki!

GÜNÜN EN ÖNEMLİ MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
CROPY
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ruhani ile görüştü
FBI'ın Türkiye'deki görevlisi emniyete çağrıldı
İstanbul'da sürpriz görüşme! Arda Turan...
Çevik Kuvvet'i işgal davasında karar çıktı
Mersin- Adana arası hızlı trenle 25 dakikaya düşüyor
İBB'den İTaksi açıklaması
“Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün çok tarihi bir olaya liderlik etmiştir.”
Kupada Roberto Carlos golü!
Haberler > Gündem Haberleri > İslam İşbirliği Teşkilatı'na katilan üye ülkeler hangileridir? - İşte 2017 İİT'ye katılan ülkeler
İslam İşbirliği Teşkilatı'na katilan üye ülkeler hangileridir? - İşte 2017 İİT'ye katılan ülkeler
Bugün İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda tarihi karar verildi. İslam ülkeleri Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdı. İİT'den yapılan açıklamada ''bütün ülkeleri bu kararı tanımaya davet ediyoruz'' denildi. Bu gelişmelerin ardından İslam İşbirliği Teşkilatı'na katılan üye ülkeler merak konusu oldu. Peki İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye olan ve katılan ülkeler hangileri?
Giriş Tarihi: 13.12.2017 19:48 Güncelleme Tarihi: 13.12.2017 19:48
İslam İşbirliği Teşkilatı'na katilan üye ülkeler hangileridir? - İşte 2017 İİT'ye katılan ülkeler
Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını açıklamasının ardından Müslümanlar ayağa kalkmış ve birçok tepkiler gösterilerek protestolar düzenlenmişti. Bu skandal kararın ardından bugün İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda tarihi karar verildi. İİT'den yapılan açıklamada ''bütün ülkeleri bu kararı tanımaya davet ediyoruz'' denildi. Peki İslam İşbirliği Teşkilatı'nda hangi ülkeler var, kimler katıldı? İşte İİT'ye katılan ve katılmayan ülkeler...

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) TOPLANTISINA HANGİ ÜLKELER KATILDI?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin ev sahipliğinde olağanüstü toplandı.



İİT'YE KATILAN ÜLKELER

Öte yandan misafir ülke olarak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da zirve de yer aldı. İİT Olağanüstü Zirvesi'ne 48 ülkeden katılım olurken, Afganistan, Azerbaycan, Brunei, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuveyt, Komorlar, Lübnan, Sudan, Ürdün ve Yemen Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanı ya da Kral, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Cibuti, Kazakistan Meclis Başkanı, Pakistan ve Malezya Başbakan, Özbekistan Senato Başkanı, Umman Sultan'ın özel temsilcisi düzeyinde katılım sağlıyor.

Gözlemci ülkelerden KKTC'yi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezuela'yı da Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil ediyor.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI'NA (İİT) KATILMAYAN ÜLKELER)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla toplanan İstanbul'daki Kudüs zirvesine ise Suudi Arabistan ve Mısır'dan devlet başkanlığı düzeyinde katılım olmaması dikkat çekti.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI'NA ÜYE OLAN 57 ÜLKE

Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei, Burkina-Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Uluslararası hukuka, hakkaniyete sahip çıkan ülkeleri, Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. Buradan bir kez daha ifade ediyorum ki Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir." dedi.

Filistin'le ilgili barışa öncülük etmesini beklediğimizi ABD Başkanı, 6 Aralık'ta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştır. Uzun söze göre yok, Kudüs'te birkaç dakika dolaşan herkes orasının işgal altında olacağını anlayacaktır. Kudüs'te bir kaç dakika dolaşan biri oranın işgal altında olduğunu anlayacaktır. Zaten işgal altında olan bu şehirle ilgili böyle bir kararın açıklanmasının hiçbir hükmü olamaz.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.