Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Türkiye 3. çeyrekte yüzde 11,1 büyüdü!

11 Aralık 2017 Pazartesi::

Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyüdü. Açıklanan bu rakam, yüzde 10'a kadar çıkan beklentilerin de üzerine çıkmış oldu.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK), üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye ekonomisi Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyüdü.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜME

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye ekonomisinin bu dönemde yüzde 8,5 büyüme gösterdiği yönündeydi. Anadolu Ajansı Finans'ın beklenti anketine göre ise ekonomistler GSYH'nin üçüncü çeyrekte yüzde 9,2 artmasını bekliyordu.

TÜİK verilerine göre bir önceki çeyreğe göre büyüme ise yüzde 1,2 olarak kaydedilmişti.

TÜRKİYE G-20'NİN BÜYÜME LİDERİ

Çift haneli üçüncü çeyrek büyüme verisi, Türkiye'yi büyümede dünya liderliğine taşıdı.

Türkiye üçüncü çeyrekte G-20 ülkeleri arasında yüzde 11,1 ile en büyük büyümeyi kaydeden ülke oldu.

Türkiye'yi yüzde 6,8 ile Çin, yüzde 6,3 ile Hindistan takip etti. G-20 ülkeleri arasındaki en kötü performans ise yüzde 0,8 ile Güney Afrika, yüzde 1,4 ile Brezilya'ya ait.

SON 6 YILIN ZİRVESİ

Böylelikle Türkiye büyümede 2011 üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü, tüm tahminleri de aşmış oldu.

BÜYÜME PERFORMANSI

Türkiye ekonomisi geçen yıl ekonomide yaşanan yavaşlama sonrası hükümetin sağladığı başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere istihdam ve vergi teşviklerinin desteğiyle iç talep öncülüğünde birinci çeyrekte yüzde 5,2, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüme kaydetmişti.

Yılın üçüncü çeyreğinde de büyümede benzer dinamiklerin etkisi artarak hissedildi.



ÇİFT HANE MESAJI

Büyüme verileri öncesinde hükümet tarafından gelen değerlendirmelerde büyümenin çift haneli olacağına ilişkin yorumlar yapılmıştı.

Kasım ayının sonunda yaptığı bir konuşmada Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin üçüncü çeyrekte çift haneli büyümeye imza atacağını belirtmişti.

BAŞBAKAN BÜYÜME ÇİFT HANE OLURSA 'ŞAŞIRMAYIN' DEMİŞTİ

Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin 2018'i 2017'den daha iyi olacak. Hem enflasyon tek haneli olmaya devam edecek, büyüme hedefimiz en az yüzde 5,5. Bakın bu yılın 3. çeyrek büyümesi çift haneli olursa şaşırmayın." ifadelerini kullanmıştı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 9,6 büyüdüğü tahmininde bulunmuştu. Zeybekci, yıl sonu için tahminini ise yüzde 6,5 olarak açıklamıştı.

Zeybekci, "Geçen seneki tuzak, onların bütün algı operasyonları, aklını, ruhunu, vicdanını, kendini bile o Pensilvanya'daki şarlatana satmış olanların tüm gayretlerine rağmen, bu yüce ülke, bu millet, bakın büyüme rekorları kırıyor. İhracat rekorları kırıyoruz. Bir yere yazın, 12 Aralık'ta üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandığında Türkiye dünyada bir numara olacak. Öyle laf veya gaz değil, göreceğiz tarihi de verdik." ifadelerini kullanmıştı.

Orta Vadeli Program'a göre 2017 yılının tamamında büyümenin yüzde 5,5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

YABANCI KURUMLAR 2017 BEKLENTİSİNİ YÜKSELTMİŞTİ

Türkiye'nin ekonomik büyüme performansı yabancı kurumların büyüme beklentilerinde de revizyona neden olmuştu. Kurumlar sırasıyla büyüme tahminlerini yukarı çekmişti.

Dünya Bankası, Türkiye'ye ilişkin 2017 büyüme tahminini 0,4 puan artırarak yüzde 4'e yükseltirken, IMF de Türkiye'ye yönelik 2017 ve 2018 büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 2,5'ten yüzde 5,1'e ve yüzde 3,3'ten yüzde 3,5'e çıkarmıştı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye için 2017 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 6,1'e, gelecek yıl için de yüzde 3,5'ten yüzde 4,9'a yükseltmişti.

OECD'nin yayımladığı raporunda, Türkiye'nin bu yılki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artış beklentisinin güçlü mali teşvik ve ihracat pazarındaki toparlanmanın etkisiyle yüzde 3,4'ten yüzde 6,1'e ve gelecek yıl için de yüzde 3,5'ten yüzde 4,9'a yükseltildiği bildirildi.

2018 yılında mali teşviklerin geri çekilmesinin planlandığı bir zeminde işletmelerin ve hane halkının hissiyatının güçlendirilmesinin büyüme ivmesinin sürdürülmesi için gerekli olacağına işaret edilen raporda, "Açıklanan yapısal reformlarda etkili ilerleme, mali şeffaflık ve 2018-2010 Orta-Vadeli Ekonomik Programın deflasyon hedefleri, güveni yükseltebilir ve yerli ve yabancı özel sektör yatırımlarını artırabilir." denildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.