Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Rekor üzerine rekor

2 Kasım 2017 Perşembe::

Her türlü saldırıya rağmen Türkiye ekonomisi rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Dün Borsa İstanbul dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken endeks 113 bin puanı geçti. İhracat ekim ayı rekoru kırdı. 9 ayda 26 milyon turist geldi. İmalat sektöründe de büyüme 8 aydır kesintisiz sürüyor

Yazı Boyutu : A A A A

Bu yılın ilk yarısında yüzde 5.1 büyüyen, üçüncü çeyrekte ise yüzde 9 büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi, her türlü saldırıya rağmen, şahlanışını sürdürüyor. ABD ile vize krizi, Kuzey Irak'ta gayrimeşru referandum, Türk bankalarına yönelik asılsız iddialarla kur eksenli kriz algısı operasyonu tutmazken, dün ekonomiden gelen dört haber adeta düşman çatlattı.

BORSA TARİHİ ZİRVEDE
ABD ile vize krizinin patlak vermesinin ardından 9 Ekim'de 99 bin 210 puana gerileyen Borsa İstanbul (BİST) dün tarihi rekorunu yeniledi. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yabancı girişinin olduğu borsada endeks 113 bin 501 puanla tarihi zirveye çıktı. Endeks yüzde 2.6'lık artışla 113 bin 24 puandan kapandı. İşlem hacminde de rekor kırıldı. 9 Ekim'den bu yanaki artış yüzde 15'e ulaştı. Şirketlerin değeri de 80 milyar TL arttı. BİST, dün dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu.

İHRACATTA EKİM REKORU
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla düzenlediği İhracat Haftası'nda ekim ayı ihracat verileri açıklandı. İhracat yüzde 15.6 artarak 13.5 milyar dolar oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatı olurken, artış oranı da son 10 yılın en yükseğine ulaştı. Son bir yıllık ihracat da yüzde 10.7 artışla 154.2 milyar dolar oldu.

26 MİLYON KİŞİ GELDİ
Son iki yılda yapılan tüm algı operasyonlarına rağmen, turizm de canlandı. Ocak- Eylül aylarında turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.71 artışla 26 milyon 60 bin oldu. Rus turistlerin sayısı 9 ayda 4 milyonu aştı. Eylül ayındaki turizm rakamı 2016'ya göre yüzde 40 arttı. 9 ayın ortalaması da geçen yıla göre yüzde 28.7 daha yüksek.

İMALATTA KESİNTİSİZ BÜYÜME
Büyümenin öncü göstergelerinden imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) ekimde 52.8 olarak gerçekleşti. Bu rakam da imalat sektöründe büyümenin sekiz aydır kesintisiz sürdüğüne işaret etti. İmalatçıların üretim, satın alma faaliyetleri ekimde hız kazanırken ve sektörün istihdamı da arttı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.