Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Dünyanın 7 Harikası

14 Eylül 2017 Perşembe::

Dünyanın 7 Harikası, antik dönem içerisinde, insan eliyle yapılmış olan yapıtlar ya da yapılardır. Antik Dönemin Yedi Harikası olarak da adlandırılan Dünyanın 7 Harikası’ndan ilki, milattan önce 5. asırda, Herodot tarafından ortaya atılmış olan bir kavramdır. Dünyanın en önemli tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Herodot; bu terimi ilk kullanan tarihçi olarak bilinmektedir.

Yazı Boyutu : A A A A

Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alan en eski yapı M.Ö. 2500’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Keops Piramidi’dir. Diğerleri ise Artemis Tapınağı, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)’dır.

Keops Piramidi

1.Keops Piramidi

Tarih: Milattan Önce 2560

Bölgesi: Mısır

Yapım Süresi: 20 yıldan fazla

Özellikleri: 145, 75 m yüksekliğindedir.

Keops Piramidi, 3 piramitten oluşan Giza Piramitleri’nden biridir. Ancak yalnızca Keops Piramidi Dünyanın 7 Harikası listesine girebilmiştir. Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırılmıştır. Sırrı hala tam olarak çözülemeyen Keops Piramidi, Dünyanın Yedi Harikası arasında, günümüzde ayakta kalan tek yapıdır.

Babil’in Asma Bahçeleri

2.Babil’in Asma Bahçeleri

Tarih: Milattan Önce 7.yüzyıl

Bölgesi: Mezopotamya

Yapım Süresi: Bilinmiyor

Özellikleri: Akan sular ve egzotik bitkilerin bulunduğu çok katlı bir bahçe olduğu söylenmektedir.

Babil’in Asma Bahçeleri’nin izleri günümüzde tamamen silinmiştir. Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olarak kabul edilen Babil’in Asma Bahçeleri hakkındaki bilgiler, yalnızca eski metinlerde ve tablolarda yer almaktadır. Bu metinlere göre, ihtişamlı ve çok katlı bahçelerden oluşan yapının birçok yerinden sular akmakta ve egzotik bitkiler yetiştirilmektedir. Ancak bu bilgilerin gerçekliği konusunda kesin bir fikir bulunmamaktadır.

Zeus Heykeli

3.Zeus Heykeli

Tarih: Milattan Önce 5. Yüzyıl

Bölgesi: Olimpia

Yapım Süresi: Bilinmiyor

Özellikleri: 12 metre yüksekliğine sahiptir.

Zeus Heykeli, Yunan Tanrısı olan Zeus adına yapılmıştır. Metal parçalar, fildişi ve altın kullanılarak yapılan heykel, 12 metre yüksekliğindedir. Dünyanın Yedi Harikası arasında yer alan Zeus Heykeli, büyük bir yangın sonucunda ciddi zarar görmüş ve yok olmuştur.

Rodos Heykeli

4.Rodos Heykeli

Tarih: Milattan Önce 3. yüzyıl

Bölgesi: Rodos

Yapım Süresi: 12 yıl

Özellikleri: 32 metre yüksekliğindedir ve demir, taş ve bronz kullanılarak yapılmıştır.

Rodos Heykeli, Güneş Tanrısı Helios adına yapılmıştır. Yapıldıktan kısa bir süre sonra, deprem sırasında kırılan ve bir daha onarılamayan heykel, uzun süre harabe halinde kalmıştır. Günümüze ulaşamayan Dünyanın Yedi Harikası’ndan biridir.

İskenderiye Feneri

5.İskenderiye Feneri

Tarih: Milattan Önce 290

Bölgesi: İskenderiye – Mısır

Yapım Süresi: Yaklaşık 40 yıl

Özellikleri: Dünyanın en yüksek feneridir. Yüksekliği 166 metredir. 50 kilometre uzaklıktan dahi görülebilmektedir.

İskenderiye Feneri, Dünyanın Yedinci Harikası olarak bilinmektedir. 15. yüzyılda yok olan Fener, gemicilik faaliyetleri ve ticaret için kullanılmıştır.

Halikarnas Mozolesi

6.Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)

Tarih: Milattan Önce 350

Bölgesi: Bodrum – Akdeniz

Yapım Süresi: Bilinmiyor

Özellikleri: Yüksekliği 45 metreydi. Dört tarafında da heykeller bulunuyordu ve dört heykel de farklı heykeltıraşlar tarafından yapılmıştı.

Halikarnas Mozolesi olarak da bilinen Kral Mausollos’un Mezarı, Kral’ın karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. Sıra sütunlar ve heykeller ile süslenmiş olan Mezar, 16. yüzyıla kadar korunmuştur. Ancak Haçlı Seferleri sırasında, bölgeye gelen kuşatmacılar, Kral Maussollos’un Mezarı’ndaki taşları kullanarak Bodrum Kalesi adı verilen kaleyi yaptılar.

Artemis Tapınağı

7.Artemis Tapınağı

Tarih: Milattan Önce 550

Bölgesi: Efes

Yapım Süresi: 120 yıl

Özellikleri: Tamamen mermerden inşa edilmiştir. Diana Tapınağı olarak da bilinmektedir.

Artemis Tapınağı, Milattan Önce 7. Yüzyılda yapılmaya başlanmış ve daha sonra çıkan yangının arından M.Ö. 550’li yıllarda restore edilmiştir. Günümüzde Tapınak’tan yalnızca iki mermer parası kalmıştır ve antik kent Selçuk’ta bulunmaktadır.

Dünyanın 7 Harikası arasında günümüze ulaşan tek yapı, Mısır Piramitleri arasında bulunan Keops Piramidi olmakla birlikte, diğer yapılar veya yapıtlar hakkında yeterince bilgi bulunmamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.