Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Bayram tatilinin uzaması kiralık araca talebi artırdı

20 Ağustos 2017 Pazar::

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Genel Koordinatörü Tolga Özgül, "Kurban Bayramı tatilinde gu¨nlu¨k kiralamada kullanılan arac¸ların doluluk oranının yu¨zde 90'ları geçeceğini tahmin ediyorum" dedi

Yazı Boyutu : A A A A

Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı tatilinin uzamasıyla araç kiralama piyasasındaki hareketliliğin arttığını söyledi.

YÜZDE 90'I GEÇECEK

Bu yıl önceki yıllara göre araç kiralamaya talebin yoğun olduğunu dile getiren Özgül, "O¨zellikle yazın ve hafta sonlarında gu¨nlu¨k kiralamada kullanılan arac¸ların doluluk oranları yu¨zde 90'ların u¨zerine c¸ıktı. O¨nu¨mu¨zdeki Kurban Bayramı tatilinde gu¨nlu¨k kiralamada kullanılan arac¸ların doluluk oranının yu¨zde 90'ları geçeceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle bayram tatilinde kiralık arac¸ bulmak zorlas¸acagˆından, arac¸ kiralamayı du¨s¸u¨nenlerin o¨nceden rezervasyon yaptırmasını o¨neriyorum." diye konuştu.

KİRALAMA ALTERNATİFİNİ TERCİH EDENLERİN SAYISI GU¨NDEN GU¨NE ARTACAK

Son dönemde hem kurumların hem de vatandaşların "uzun dönemli kiralama" olarak bilinen operasyonel kiralamayı tercih ettiğinin altını çizen Özgül, şöyle devam etti:

"TÜİK'in Haziran 2017 verilerine göre ülkemizde 11 milyon 666 bin otomobil bulunuyor. Bunların 2 milyon 500 bine yakınının s¸irketler ve is¸letmeler tarafından is¸ amac¸lı olarak kullanıldığı du¨s¸u¨nu¨lu¨rse, bu araç parkının henüz yüzde 13'ü operasyonel kiralamaya hizmet verir durumda. Gelis¸mis¸ u¨lkelerde bu oran yüzde 30-45 dolayında değişiyor. Bu da sekto¨ru¨n u¨lkemizde o¨nemli bir bu¨yu¨me potansiyeline sahip oldugˆunu gösteriyor."

Operasyonel kiralamanın kolaylık ve avantaj getirdiğine dikkati çeken Özgül, "Bunun bireyler tarafından da anlas¸ılmasıyla araba satın almak yerine kiralama alternatifini tercih edenlerin sayısı gu¨nden gu¨ne artacaktır." şeklinde konuştu.

Özgül, oto kiralama s¸irketlerinin hizmetlerine ilişkin tu¨m tahsilat ve o¨demelerini banka ve benzeri finansal kurulus¸larla yapma zorunlulugˆu getiren düzenlemenin 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini anımsatarak, "TOKKDER olarak uygulamayı destekliyoruz. Tebligˆin uygulanmasıyla ilgili sıkı denetimler sayesinde kiralamada 'merdiven altı' diye tabir edilen ve gerekli standartları sagˆlamayan bazı firmaların ortadan kalkacagˆını du¨s¸u¨nu¨yoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Karayolu Tas¸ıma Yo¨netmeligˆi'ni yenileme çalışmaları kapsamında hazırlanan taslak için görüş ve önerilerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ilettiklerini ifade eden Özgül, şunları kaydetti:

"Sektörün daha da büyümesi için yapılması gerekenlere dair görüş ve önerilerimizi Bakanlığa ilettik. Mevcut yönetmeliğe göre Türkiye'de uluslararası veya yurt ic¸i es¸ya tas¸ımacılıgˆı yapan gerc¸ek veya tu¨zel kis¸iler ticari arac¸ kiralayamaz. Çıkacak yeni yönetmelikle ticari arac¸ların kiralanmasının önü açılırsa, verimliligˆimiz ve ekonomiye katkımız artacaktır."

Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bilgi MerkeziKasko SigortasıAraç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Artık bir çok aile tatillerinde araç kiralayarak özgürce gezebilmenin avantajını kullanıyor. Sıcak havalarda araç kiralayarak klimalı ve konforlu bir yolculuk yapmanız mümkün.

Araç kiralama popüler hale geldikçe fiyatları da eskiye oranla daha uygun olmaya başladı. Tatilinizde bütçenize göre bir kiralık araç bulmanız hiç de zor değil. İster günlük ister dönemsel bazda araç kiralaması yapabilirsiniz.

***
Tatilde Araç Kiralamanın Püf Noktaları

Araç kiralarken dikkat etmeniz gereken 15 maddeyi sizin için listeledik:

1- Aracınızı mutlaka yasal firmalardan kiralayın. Bu konuda yasal izni olmayan bir yerden kiralamanız, başınıza istemediğiniz dertler açabilir.

2- Kiralama yapacağınız şirketin servis ve bakım noktalarının sizin güzergahınızda olup olmadıklarını öğrenin.

3- Aracın kilometresini kontrol edin.

4- Güvenlik açısından, özellikle şehirlerarası seyahat edecekseniz az kullanılmış ve yeni araçları tercih edin. Güvenlik donanımına bakın. ABS, hava yastığı ve emniyet kemerlerini kontrol edin. Çocukla birlikte seyahat ediyorsanız, çocuk koltuğu talep etmeyi unutmayın.

5- Aracın 3 yaşını aşmamış olmasına dikkat edin.

6- Araç kiralanırken bir kusuru, arızası, hasarı var mı yok mu kontrol edin. Farların ve ışıkların çalıştığından emin olun. Herhangi bir sorunu hemen ilgili personele bildirin ve sözleşmeye not düşürün. Hatta orada bir fotoğrafını çekin.

7- Mutlaka araç kiralama sözleşmesi yapın. Aksi halde bir kaza sonucunda maddi kayıp istemediğiniz noktalara gelebilir.

8- Kiralanacak olan aracın fiyatının neleri kapsadığını kontrol edin. Genelde vitrinde ilan edilen fiyata ekstra bazı ücretler eklenecektir. Anahtar teslim kira fiyatını öğrenmeniz daha doğru olur.

9 – Aracın kasko ve diğer sigortalarının tam olduğundan emin olun. Kasko sigortası olmayan bir araç ile kaza yaptığınızda, araç kiralık olduğundan trafik sigortası da hasarı karşılamamaktadır. Böylece tüm masraflar sizin üzerinize kalabilir.

10- Bir kaza, çekilme vb. durumunda hangi yol izlenmeli ve ne tür belgelerin getirilmesi gerektiği konusunda bilgi isteyin. Hangi numarayı ve kimi arayacağınızı öğrenin.

11 – Erken rezervasyon her zaman bir fiyat avantajı (yüksek-sezon dışında) sağlar. Önceden firmadan rezervasyon yaparsanız aracınızı çok daha uygun fiyata kiralama imkanı bulabilirsiniz. Belli bir gün sayısını geçen kiralamalarda da indirim uygulanmaktadır.

12- Rezervasyonunuzu yaparken şirketin iptal işlemlerini öğrenin. Özellikle, herhangi bir iptal ücretinin olup olmadığını ve ceza ödememek için en geç ne zaman haber vermeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

13- Araç kiralama konusunda internette de araştırma yapın. Büyük şirketler bazen sadece internet kullanıcılarına özel indirimler sunmaktadır, mümkün olduğu kadarıyla bunlardan yararlanın. Bireysel araç kiralama web sitelerini takip edin.

14- Ek sürürücüler için ücret olup olmadığını ve isimleri sözleşmede belirtilmesi gerekip gerekmediğini sorun. Kiralama sözleşmesine diğer ek şoförleri de ilave edin. Sözleşmeye dahil olmayan birine aracınızı kullandırmanız halinde, sözleşmenin geçerliliğini tehlikeye atabilirsiniz.

15 – Tek yön kiralamalar için, teslimat ücretleri sormayı ihmal etmeyin. Bunlar çok yüksek olabilir.

Tatile çıkarken evde bıraktığınız aracınız varsa mutlaka tatile çıkmadan önce kasko sigortasını yaptırın.

https://www.sigortam.net/tatilde-arac-kiralama/

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.