Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Dolar, köşeye sıkıştı!

4 Temmuz 2017 Salı::

Dolar endeksi yılbaşından bu yana yüzde 6.4 gerilerken, euro, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 8.1 değerlendi. Analistler ABD verilerindeki kırılganlık, ECB ve diğer merkez bankalarının şahin tutumu ve Trump’ın ekonomik politikalarındaki belirsizliğin euroya destek verdiğini söylüyor.

Yazı Boyutu : A A A A

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Avrupa, İngiltere ve Kanada merkez bankalarının söyleminin ‘şahin’ tarafa kayması dolar üzerinde baskıları artırdı. ABD’den gelen verilerin yatırımcının çok da hoşuna gitmediği bir dönemde Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alımlarını azaltamaya başlayacağı sinyali vermesiyle dolar, son 7 yılın en kötü çeyreğini geçirdi. Analistler, 1.15 seviyesine yaklaşan euro/dolarda kısa vadede düzelme yaşanabileceğine ancak yılın geri kalanında Avrupa’daki ekonomik canlanma hikayesinin euroyu destekleyeceğine inanıyor.

Doların 6 para birimi karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi geçen hafta belirgin bir şekilde geri çekildi. 95.5 seviyesine inen endekste yılbaşından bu yana gerileme yüzde 6.4 olurken, euro dolar karşısında 1.4445’e çıktı. Euro, yılbaşından bu yana dolara karşı yüzde 8.1 değerlendi. Analistler doların köşeye sıkıştığını ve bunun birkaç nedenle açıklanabileceğini söylüyor:

■ ABD verilerindeki kırılganlık. ABD birinci çeyrek büyüme oranı, nihai açıklamasında tüketim harcamalarının ve ihracatın olumlu katkısı ile 0.2 puan yukarı yönlü revize edilerek yüzde 1.4 olarak açıklandı. Büyüme verisinin yukarı yönlü revize edilmesi piyasalarda olumlu algılansa da veri yüzde 2.1 olan 2016 son çeyrek büyümesinin altında gerçekleşti. Diğer yandan istihdam ve enflasyon verileri Fed’in faizleri artırmaya yönelik olarak elini güçlendirecek kadar kuveetli görünmüyor.

■ ABD’de Başkan Donald Trump’ın ekonomiyi canlandırmaya yönelik taahhütlerini yerine getirmesi çok da kolay görünmüyor. Trump’ın vergi kolaylığı ve sağlıkla ilgili reform planları siyesi engellerle karşılaştı. ABD’nin politakalarındaki belirsizlik doları baskılıyor.

■ Avrupa’da aşırı sağ eğilimlerin euro üzerinde oluşturduğu baskı, Hollanda ve Fransa seçimlerinden sonra ortadan kalktı.

■ Avrupa’da ekonomik canlanma euroya destek veriyor. ECB’nin eylül ayındaki toplantısında varlık alım programını azaltmaya başlayabileceği belirtiliyor. 2018’de ise varlık alımlarının sonlandırılması bekleniyor.

Dolar 3,55'in üzerinde

Yıl sonunda parite 1.20’ye yükselebilir

Dün dolar, ABD ve Japonya’nın Kuzey Kore üzerindeki baskıyı artıracağını açıklamasının etkisiyle gelişen ülke paraları karşısında bir toparlanma gösterse de analistler yılın ikinci yarısında euro/dolarda veri akışının etkili olacağını düşünüyor. Uzmanlar Euro Bölgesi’nden güçlü veri gelmeye devam edeceğini, ABD’den aynı şekilde güçlü veri gelmezse paritenin yükseleceğini söylüyor. Euro/doların 1.1450 seviyelerinde satışla karşılaşacağı ancak düzeltme hareketinin kısa vadeli olacağı belirtiliyor.

Japon finans kuruluşu Nomura yıl sonunda euro/doların 1.15 seviyesinden işlem göreceğini öngörürken, HSBC 1.20 tahmininde bulunuyor. HSBC’ye göre Avrupa’daki siyasi risklerin azalması ve ECB’nin gevşek para programını sonlandırmasının oluşturduğu karışım euroyu yükseltecek. ABN AMRO 2017 sonunda paritenin 1.15 olacağını tahmin edenlerden.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.