Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dolar/TL 4 ayın en düşüğünde

27 Nisan 2017 Perşembe::

En son 5 Ocak 2017 tarihinde 3,5560 seviyesini gören dolar/TL bugün 3,5556 seviyesine kadar gerileyerek son 4 ayın en düşük seviyesini gördü.

Yazı Boyutu : A A A A

Artan küresel risk iştahına ek olarak Merkez Bankası'nın (TCMB) dün para politikasında
sıkılaştırma yanlısı beklentilerin üzerinde adımı sonrası dolar/TL'de aşağı yön devam ediyor. Bankacılar bu sabah itibarıyla kurda TCMB'nin dün attığı adımların ne kadarını likidite politikasına yansıtacağını izliyorlar.

Dolar/TL geçen haftayı tamamladığı 3.65'li seviyelerden hafta boyunca genel olarak aşağı yönlü bir seyir izledi ve dün akşam saatlerinde 3.58 seviyesinde tamamladı.

TL dün gelişmekte olan para birimlerinden yüzde 1 pozitif ayrışırken bu sabah 11.20 itibarıyla kur 3.5608 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 3.8900 seviyesinde bulunuyor. En son 5 Ocak 2017 tarihinde 3,5560 seviyesini gören dolar/TL bugün 3,5556 seviyesine kadar gerileyerek son 4 ayın en düşük seviyesini gördü.

TCMB enflasyonun tepe noktasına yükselmesinin beklendiği nisan ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını beklentilerin ötesinde
bir adımla 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltti. TCMB parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine dair kararın enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla alındığına dikkat çekti.

TCMB enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği mesajını da yinelediği PPK metninde, ihtiyaç duyulması halinde ilave
parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtti. Merkez Bankası enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanıyor. TCMB GLP faiz oranından sağladığı likiditeyi zaman zaman farklılaştırarak kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.

TCMB ocak ortasından bu yana piyasaya sağladığı likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artırırken, son dönemde likiditeyi sıkılaştırma adımlarını daha da kuvvetlendirdi. Bu çerçevede TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama
fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden atılan adımlarla yüzde 11.50'ye yükseldi. Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde ocak ayına göre artış 300 baz puanın üzerinde ve bu adım piyasada ciddi bir sıkılaştırma olarak nitelendiriliyor. TCMB'nin dünkü kararını bugünden itibaren fonlamaya nasıl yansıtacağı da yakından izlenecek.

TCMB'nin mevcut fonlamasında anlamlı bir değişim yapmaması halinde ortalama fonlama maliyetine 45 baz puan civarında bir sıkılaştırma anlamına gelecek. Ancak bankanın bunun ne kadarını kullanacağı bugün saat 0900'dan itibaren likidite adımlarıyla şekillenecek.

Piyasalarda lokal kurumsal döviz talebi, ABD'deki vergi reformu hazırlıkları, küresel risk iştahı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin ardından AB ilişkileri, referandumun kesin sonuçları, TCMB enflasyon raporu, jeopolitik gelişmeler de izlenen diğer ana gündem maddeleri olmaya devam ediyor. Bankacılar kurumsal döviz alımlarını da hesaba katarak kurda 3.50'nin altında kalıcı bir seyrin şimdilik mümkün olmayabileceğini düşünüyorlar.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.