Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Şimdi birlik ve reform zamanı

17 Nisan 2017 Pazartesi::

“Ekonomi hızla yüzde 5 büyüme bandına çekilmeli, işsizlik ve enflasyon düşürülmeli, Avrupa ile gümrük birliği hızla güncellenmeli ve dev teşvikler reformlarla desteklenmeli.”

Yazı Boyutu : A A A A

İş dünyası, dünyanın tarihî bir dönemeçten geçtiği bu dönemde, birlik ve beraberlikle reformlara odaklanma zamanı olduğunu dile getirdi. İş dünyasının tüm kesimleri, Türkiye’nin çok büyük olan potansiyelinin çok daha büyük bir güçle harekete geçirilmesi gerektiğini belirtirken, aylardır peş peşe açıklanan teşviklerin, reformlarla desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin mutlaka yüzde 5’in üzerine çıkan bir büyüme trendine girmesi, komşularla ilişkilerin iyileştirilerek ihracat pazarlarının genişletilmesi, işsizliğin tek haneye düşürülmesi, Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşmasının Türkiye’nin dezavantajını bitirecek noktaya getirilmesi başta olmak üzere hızla karar alması gerektiğini ifade eden iş dünyasının oda, birlik ve dernekleri “Sonuç ne olursa olsun Türkiye Büyük Millet Meclisi ve hükûmet Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak kararları peş peşe almalıdır” görüşünü dile getirdi.
Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından, referandum sonuçları açıklanmadan önce yapılan açıklamada, demokrasi, ekonomi ve AB ile ilişkiler olarak belirlenen başlıklarda reform yapılması, değişiklikler devreye alınırken de halkın birliğinin ön planda tutulması gerektiği belirtildi. TÜSİAD, bazı kanunlarda değişiklik yapılıp, Avrupa Birliği ile ilişkiler konusunda adım atılması tavsiyesinde bulunurken, ekonomide vergi politikalarından piyasa denetçiliğine, büyüme hedefinden Sanayi 4.0’daki çalışmalara, gıda enflasyonunun düşürülmesine dair çalışmalardan Türkiye’nin tabiat hazinesini korumaya yönelik tedbirlere kadar birçok tavsiyede bulundu.

Hızlı büyüyüp dünya liginde hızlı yükselelim

İş dünyası, KOBİ’lerden büyük sanayiciye, genç çiftçiden besiciye, ev hanımından büyükannelere kadar birçok kesimin hibe ve kredilerle desteklendiğini, iş yapabilme imkânlarının geliştirildiğini vurgularken, bugün itibarıyla yapısal reformlara uygun çalışmalar yapılması tavsiye edildi. TÜSİAD, TOBB, TİM başta olmak üzere iş dünyasının bütün kurumlarının bugünden itibaren hükûmetten talepleri özetle şöyle:
¥ Küresel ekonomide birçok bilirsizlikler olmakla birlikte Türkiye genç nüfusu ve girişimci yapısıyla büyük fırsatları bünyesinde tutuyor. Onların harekete geçirilmesi için yapısal reformlar hayata geçirilmeli.
¥ Geçen yıl yaşadığımız terörden darbe girişimine uzanan olumsuz süreçte dahi yüzde 2,9 büyüyen Türkiye, en az yüzde 5 büyüme potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel harekete geçirilmeli.
¥ Sermaye piyasaları geliştirilerek alternatif finansman araçları, reel sektörün kullanımına sunulmalı.
¥ Ekonomik istikrarın sağlanması için enflasyon süratle yüzde 5’lik hedefin altına indirilmeli ve kalıcılığı sağlanmalı.
¥ Gıda enflasyonuna sebep olan zincirler azaltılmalı.
¥ Turizmde sürdürülebilir bir eylem planı hazırlanıp uygulamaya geçirilmeli.
¥ İşsizlik düşürülmeli. Özellikle genç işsizliğin azaltılması için teknoloji yoğun sektörler desteklenmeli.
¥ İstihdamda getirilen teşvikler bir yana, işverenin prim yükü gözden geçirilmeli.
¥ Çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği için daha etkin kararlar alınmalı.
¥ Türkiye için dezavantaj hâline gelen Gümrük Birliği anlaşmasında revizyon hızla yapılmalı. Mevcut rejim, dijital ekonomi boyutunu da dikkate alacak yaklaşımla stratejik olarak güncellenmeli.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.