Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Merkez Bankası enflasyon raporu açıklandı

31 Ocak 2017 Salı::

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, 2017'nin ilk yıl sonu enflasyon tahminlerini açıkladı. TCMB enflasyonun, 2017 yılında yüzde 8, 2018 yılında yüzde 6 ve 2019 için de yüzde 5 olmasını bekliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılına ilişkin olarak birinci enflasyon raporu sunumunda bulunuyor.

TCMB Başkanı Çetinkaya'nın konuşmasından notlar:
* Yılın son çeyreğinde gelişmiş ülkelerin faizleri arttı. Alınan tedbirlerle son aylarda kredi kullanımında toparlanma eğilimi gözlendi. İç talep göreli olarak zayıf seyrediyor. Kredi büyümesinde ılımlı artış devam etti. İktisadi faaliyette yılın 3.çeyreğinde belirgin bir yavaşlama gözlendi.
* Para politikası sadeleşme sürecine devam ettik. Döviz kuru iyileşmeyi sınırladı. Ilımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. 12 Ocak'tan bu yana haftalık repo ihalelerine ara verdik. 17 Ocak'ta TL karşılığı döviz piyasaları depoları açtık. Uyguladığımız politikaların yansımalarını yakından takip ediyoruz.
*İktisadi faaliyette dördüncü çeyrekte ana eğilimde ılımlı toparlanmaya işaret ediyor. İktisadi faaliyette ılımlı toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz.
*Para politikası sadeleşme sürecine devam ettik. Döviz kuru iyileşmeyi sınırladı. Ilımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. 12 Ocak'tan bu yana haftalık repo ihalelerine ara verdik. 17 Ocak'ta TL karşılığı döviz piyasaları depoları açtık. Uyguladığımız politikaların yansımalarını yakından takip ediyoruz. İktisadi faaliyette dördüncü çeyrekte ana eğilimde ılımlı toparlanmaya işaret ediyor. İktisadi faaliyette ılımlı toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Uyguladığımız politikaların piyasaya yansımasını yakından takip ediyoruz. Merkez Bankası olarak fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda elimizdeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz. Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumlarına gerekli tedbirleri alacağız.

İŞTE ENFLASYON TAHMİNİ
* Orta Vadede enflasyonun yüzde 5 olmasını bekliyoruz. 2017 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla %6,6-9,4 aralığında -orta noktası yüzde 8,0- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (önceki %5,0-8,0 ile %6,5), 2018 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla %4,2-7,8 aralığında -orta noktası yüzde 6,0- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz
* Merkez Bankası 2017 enflasyon tahminini yüzde 6.5'ten yüzde 8'e, 2018 tahmininiyse yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltirken, 2019'a ilişkin enflasyon tahmininiyse yüzde 5 olarak belirledi.
* Önümüzdeki dönemde dış ticaret hadlerinin cari açık üzerinde süregelen olumlu etkisinin azalmasını beklemekle birlikte çevre ülkelerle ilişkilerin normalleşmeye başlamasının ve Türk lirasındaki değer kaybının net ihracata desteğinin dönemlik toparlanmayı destekleyeceğini değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde turizm görünümünde kayda değer bir iyileşme sinyali henüz olmamasına rağmen, alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesini bekliyoruz.

"S&P'NİN KARARI ACELECİ BİR KARAR"
* Kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarını çok detaylı inceliyoruz. Öncesinde ve sonrasında reyting şriketleriyle de görüşüyoruz. Kendi değerlendirmemizi sunuyoruz. S&P'de Merkez Bankası'nın kararlarına atıfta bulundular. Şokun niteliğinin iyi ayrıştırılması, etkilerin incelenmesi gerekir. S&P'de aceleci bir karar olduğu kanaatindeyiz. Her kuruluşun kendine ait bir değerlendirmesi vardır. Bize düşen bu önerileri dikkate alıp önlemlerimizi almak. Biz de doğru kararları aldığımızı düşünüyoruz. Aldığımız kararların etkileri yakın zamanda görülecektir. Adımlarımızı atıyoruz.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ HIZLI TOPARLANIYOR"
* Ülkemizin önümüzdeki dönemde pozitif performans göstereceğini düşünüyoruz. Türkiye ekonomisi hızlı toparlanıyor. Mesele temelleri sağlamlaştırmak. Yapısal alanda adımları hızlandırmak önemli. Faiz politikasında da sıkı bir duruş olmalı. Bu çerçevede devam ediyor olacağız.

Etiketler : merkez bankası,enflasyon raporu,

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.