Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Büyümeyi 3.5 olarak baz alan CEO'lar 2017'ye 'temkinli' yaklaşacak

2 Aralık 2016 Cuma::

Önde gelen holdinglerin CEO'ları 2017'ye temkinli yaklaşıyor. Türkiye'nin 2017'de yüzde 3.5 civarında büyüyeceğini düşünen CEO'lar, bütçe ve yatırım planlarını bu doğrultuda revize edecek.

Yazı Boyutu : A A A A

İMAM GÜNEŞ

CEO'lar, 2016 yılı değerlendirmesini ve 2017'de yapacakları yatırım kararlarını paylaştılar. CEO'lar Türkiye'nin 2017 büyümesini 3-3.5 bandında olacağını düşünüyor. Bütçelerini bu doğrultuda revize eden Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin CEO'ları, 2016'da aldıkları yatırım kararlarının ise devam edeceğini söylediler.

Vodafone'un ana sponsorluğunda düzenlenen "CEO Club" bugün gerçekleşti. Açılış konuşmasını Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcı Engin Aksoy yaptığı toplantının, moderatörlüğünü Kibar Holding CEO’su Tamer Saka yaparken, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Pladis CEO’su Mehmet Tütüncü, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ve Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul konuşmacı olarak yer aldılar.

Engin Aksoy, dijitalleşmenin önemine vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi: "Dijitalleşmeye ayak uyduramayan şirketlerin birçoğu şimdi yoklar. Biz dijitalleşmeyi; firmaların müşterilerine karşı dijitalleşmesi, firmaların mutfaklarına karşı dijitalleşmesi, teknolojik altyapıların dijitalleşmesi ve bilgi güvenliği gibi dört ana başlıkta inceliyoruz."

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur:
Yassı çelikte 400 milyon dolarlık yatırım yapacağız

2015 yılına göre ciroda dolar bazında yüzde 4'lük büyüme sağladıklarını belirten Uğur, kârlılıkta da yüzde 30'luk büyümelerinin olduğunu söyledi. Geçen yıla göre 350-400 milyon dolarlık çelik yatırımını, bu yıl için fiyatlardaki denge sorunundan dolayı 250 milyon dolar olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Uğur, şöyle devam etti: "Yatırımlarımızın yarısını enerjiye yapıyoruz. Kuru hesaplayamıyoruz. Büyümenin rahat olmayacağı bir yıl olacak. Yassı çelik ve enerji yatırımları bizim için çok önemli. Yassı çelikte 400 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Enerjide de 2-3 yıl için 700-800 milyon dolar yatırımda bulanacağız."

Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü:
2017 daha iyi bir yıl olacak

Ekim ayı değerlendirmelerinde 2016 yılı hedeflerinin çok üstünde yer aldıklarını vurgulayan Dördüncü, özellikle net kârlılıkta ciddi artış olduğunu dile getirdi. Kasım başında kurun 3.20 - 3.25 seviyesinde olmasını beklediklerine değinen Dördüncü, şunları söyledi: "Yeniden revize etmemiz gerekiyor. Piyasada şu anda ciddi bir alacak sorunu var, vadeler 6-7 aya kadar çıkmış durumda. Bütçemizde dolar bazında yüzde 6'lık büyüme var. 450 milyon dolarlık yatırım planımız bulunuyor. Saf GYO- Ak iş birleşmesi olacak. En büyük 3-4 gayrimenkul yatırım ortaklığından biri olacak. Akkim 2020'lerde 1 milyar dolarlık bir şirket haline gelecek. 2017'nin iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz."

Doğuş Grubu Ceo'su Hüsnü Akhan:
Otel sayımızı 26'ya çıkaracağız

Yüzde 22'lik bir büyüme kaydettiklerine dikkat çeken Akhan, 2016 sonunda ciroda 18 milyar lirayı, aktif büyümede ise 33 milyar lirayı aşacaklarını vurguladı. Yurtdışında 3 otel aldıklarını ifade eden Akhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurtiçinde ve dışında otel sayımızı 18'den 26'ya çıkarmayı planlıyoruz. 10 ülkede 154 olan restoran sayımızı 180'e çıkaracağız. Sermaye hareketlerinin bu kadar hızlı olduğu bir ortamda kur ve faiz hareketlerini kimse kontrol edemez. Biz 2016'da başladığımız yatırımlarımızı 2017'de de devam ettireceğiz. İzmir-Balçova'da İstinye Park benzerini otel ilavesiyle hayata geçireceğiz. Atina Hilton oteli bitecek. İnşaatta en son Mumbai'de proje kazandık. 5 yurt dışı14 yurt içi olmak üzere 19 projeye 4.5 milyar dolar ayırdık."

Plaris CEO'su Mehmet Tütüncü:
Yıldız Holding 2016'yı çift haneli büyüme ile kapatacak

Yıldız Holding'in 1.6 milyar dolarlık toplam yatırımının yarısını Türkiye'de gerçekleştiğini dile getirdi. Bu yılı çift haneli büyüme ile kapatacaklarını söyleyen Tütüncü, şu açıklamalarda bulundu: "Yurt dışında ilk Türk gıda markası olmak istiyoruz. Sanayicinin en büyük problemi kurda yaşanan belirsizlik. Bizim için 2017'nin en önemli konusu motivasyon ve farkındalıktır. 2021 yılına kadar 5 milyar TL yatırım yapmak istiyoruz. Ülkelerin lokal tatlarına uygun üretimler yapacağız. İngiltere ve Türkiye'de pazar liderliğimizi koruyarak, diğer pazarlarda da büyümek istiyoruz. Türkiye ve MENA Bölgesi'ni üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. "

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül:
Cep telefonu ihracatına önümüzdeki yıl başlıyoruz

2016 yılında 450 milyon dolarlık yatırımda bulunduklarını aktaran Yüngül, hedeflerinin Türkiye büyümesinin 10 puan üstü olarak belirlediklerine dikkat çekti. Vestel olarak 155 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Yüngül, şu sözlerle devam etti: "Vestel olarak da 2016 hedeflerini tutturduk. Yüzde 12 büyüme kaydettik. Toshiba ve Sharp'ın dağıtım hakkını aldık. Cep telefonumuzun ihracatına önümüzdeki yıl başlayacağız. İsrail, Pakistan ve İran'da enerji konusunda planlarımız var. İsrail'de 1100 MW gaz santralini devreye alarak İsrail enerjisinin yüzde 7.5'unu sağlıyoruz. Türkiye'de bir şehri gözümüze kestirdik. Akıllı şehir kapsamında, 2017 birinci çeyreğinde o şehri akıllandıracağız. 2017 döviz kurunu 3.5 olarak belirledik."

Sabancı Holding Ceo'su Zafer Kurtul:
Carrefoursa'dan çıkma planımız yok

Enerjisa'nın henüz halka açık olmadığını aktaran Kurtul, şöyle devam etti: "Halka açılma projemiz var. Önceliğimiz tüm şirketlerimizi halka açmak. Çimento için Afyon'a 165 milyon dolar yatırım yaptık. Temsa'da elektrikli araçlarımızı lanse edeceğiz. Aselsan ile yüzde 100 yerli üretim olarak tasarladık. Otobüslerimizi 66 ülkeye ihraç ediyoruz. Holdingin konsolide cirosu yüzde 25 arttı. Ciromuz 25.5 milyar TL oldu. Toplam kârımız ise 19 milyar TL. Carrefoursa ve Teknosa'yı yeniden yapılandırıyoruz. Söylenildiği gibi Carrefoursa'dan çıkma gibi bir planımız yok. Türkiye büyümesi 2017'de 3 - 3.5 olarak aldık. Fonlama maliyetleri önümüzdeki dönemde yukarı gidecek, bunun da bilançoya etkisi bir miktar negatif olacak."

Kibar Holding CEO'su Tamer Saka:
Alüminyumda 700 milyon liralık yatırımımız olacak

Alüminyum şirketinde kapasitelerini 300 bin tona çıkaracaklarını söyleyen Saka, bunun için 50 milyon euro yatırımda bulunduklarını kaydetti. Mart ayı gibi faaliyete geçeceklerine değinen Saka, şu ifadeleri kullandı: "Ambalajda da 65 milyon euro yatırımımız var. Genel olarak bütçemizi tutturduk. Kârlılık önceki yıllara göre daha iyi. 2017'de temkinli olacağız. Ama iyimserliğimiz de var. Alüminyumda toplamda 700 milyon liralık yatırımımız olacak. Daha küçük yatırımlarımızı da devreye sokacağız."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.