Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dolar ve euro zirveden uzaklaşmıyor

26 Kasım 2016 Cumartesi::

TCMB'nin faiz artışından sonra da dolar/TL ve euro tarihi zirvelerinin hemen altında seyrini sürdürüyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın dün gerçekleştirdiği faiz artışından sonra gerek küresel gelişmeler gerekse Türkiye'ye özgü nedenlerle tarihi zirvelerini yeniledikten sonra, zirvenin hemen altında sakin bir seyir izledi.

Dolar/TL bu sabah illikit piyasada yeni tarihi zirve olan 3.4760'ı gördükten sonra sabah saatlerinde 3.4550 civarında işlem gördü. Küresel piyasalarda Şükran günü nedeniyle önceki gün bazı piyasaların kapalı olması dün de yine bazı piyasalarda işlemlerin yarım gün gerçekleşiyor olması nedeniyle hacimler sınırlı kaldı.

Kur, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.45 seviyesinde işlem gördü.

Bu sabah güne 3.6530 civarında başlayan euro/TL ise bir ara 3,6718'e çıkarak tarihi zirve yaptı. Euro, piyasanın kapanış saatlerinde 3.6632/3.6656, güne 3.55 civarında başlayan sepet bazında TL ise aynı saatte 3.5600/3.5623 seviyesinde işlem görüyor.

Bankacılar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz artışı sonrası bu konudaki açıklamalarını takip ederken Erdoğan'dan henüz bu konuda bir yorum gelmedi.

Art arda yedi ay faiz koridorunun üst bandını indirdikten sonra geçen ay kısa vadeli tüm faizleri sabit tutan Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayında ise politika faizini 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandını ise 25 baz puan artırdı.

TCMB, TL'de son dönemde görülen sert değer kayıpları ardından sürpriz bir şekilde politika faizi ile koridorun üst bandını artırırken, analistler bu adımın TCMB'nin TL'deki değer kaybına hassasiyetini ve gerektiğinde adım atabileceğini ortaya koyduğunu söylediler.

Ancak yüksek faize karşı olduğunu her açıklamasında ifade eden, hatta TCMB'nin kararından bir gün önce de dile getiren Erdoğan'ın kararın ardından nasıl bir yorum yapacağı da piyasalarda yakından izleniyor.

TCMB'nin adımının Erdoğan'ın faiz açıklamalarını yinelemesinin hemen ardından gelmesi de kararı piyasanın sürpriz olarak nitelendirmesine neden oluyor. Erdoğan, "14 yılda birkaç konuda arzu ettiğim mesafeyi kaydedemedim... Bunların en başında reel faizlerin düşürülememesi yer alıyor. Yıllardır bu konuda TCMB eleştirmek zorunda kaldım hâlâ da eleştiriyorum. TCMB bağımsız olsun ama ben siyasetçiyim böyle bir şey yapılıyorsa ben de eleştirimi yapacağım... Yüksek reel faiz yolu ile ülke kaynaklarının heba edilmesine rıza gösteremem" demişti.

TCMB'nin önceki gün faizlerde beklentilerin üzerinde artırıma gitmesiyle dolar/TL ilk etapta gerilemiş ancak kararın hemen sonrasında gelen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

Analistler faiz artışının beklentilerin üzerinde olmasına karşın halen gelişmekte olan ülkelere kıyasla düşük kaldığını ve Türkiye'ye özgü risk primini artıran gelişmelerin ise henüz son bulmadığını belittiler.

AK Parti'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifinin oluşturduğu bahar aylarında olası bir referandum ihtimali piyasalarda soru işaretlerine neden olurken bu döneme kadar bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri bulunuyor.

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor. Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler piyasada baskı oluşturuyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.