Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Kiralamaya talep artıyor sektör yüzde 15 büyüme bekliyor

21 Kasım 2016 Pazartesi::

Araba sahibi olmak pahalılaşıyor, kiralamaya talep artıyor. Daralan ekonomiye rağmen araç kiralama sektörü yıl sonunda %15 büyüme öngörüyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Araç kiralama sektörü büyümede hız kesmiyor. Giderek daha fazla kişi hem vergisi hem fiyatı artan otomobillere sahip olmak yerine kiralamayı tercih ediyor. 21.5 milyar TL aktif büyüklüğe, 306 bin adetlik araç parkına ulaşan sektör yıl sonunda %15 büyüme bekliyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) 3. çeyrek sektör raporunu bugün açıklıyor. TOKKDER Başkanı Türkay Oktay, tüm olumsuzluklara rağmen sektörün büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, 3. çeyrekte yüzde 4'lük büyüme sağlandığını açıkladı. Araba sahibi olmanın giderek daha pahalı hale gelmesinin kiralamaya talebi artırdığına dikkat çeken Oktay, "Büyümenin arkasında şu var ki, otomobil artık çok pahalı bir araç haline geldi. Kur ve ÖTV yüzünden daha da pahalılaşacak. İnsanlar da artık kiralamadaki maliyetlerin onlara çok uygun olduğunu, bir takım finansal ve operasyonel avantajlar oluşturduğunu giderek daha fazla hissetmeye ve anlamaya başladılar. Ekonomi yavaş da gitse bizdeki talepte ciddi bir yavaşlama görmüyoruz. Hafif bir yavaşlama var ama bir gerileme ya da küçülme söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Araç kiralama sektörünün yıl sonunda yüzde 15'lere yakın büyüyeceğini öngördüklerini ifade eden Oktay, "Sektörolarak ilk çeyrekte yavaş başladık ama 3. çeyrek fena değil. Şu anda ekonomik büyüme geri gitse de biz bu büyümeyi bekliyoruz. Geçen yıl yüzde 17 büyümüştü. 3 çeyrek raporu birkaç güne çıkacak ama şu anda 306 bin kadar bir büyüklüğe ulaştı" dedi.

Dolardaki artışın araç kiralama sektöründe de sıkıntı oluşturacağını dikkat çeken Oktay, "Kiralamalarımızın çoğu dövizli kiralamalar olduğu için Türk Lirası'nın değer kaybı şu anda hem kiralama şirketlerini olumsuz etkiliyor hem de bizim kira ödemesi yapan müşterilerimiz de bu değişimden olumsuz etkileniyor. Hem biz hem müşterilerimiz etkileniyor. Umarız bu kur bir yerden sonra dengelenir" dedi.

ÖTV'de mutlaka sektör görüşü dikkate alınmalı

ÖTV'de yapılacak herhangi bir değişik için mutlaka sektör paydaşlarının görüşlerinin alınması gerektiğini ifade eden Oktay, şöyle konuştu: "Türkiye'de otomobil sahipliği oldukça pahalı. Zaten ciddi vergiler ödüyoruz otomobillerin üzerine. Dolayısıyla ÖTV ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılacaksa bunu sektördeki tüm paydaşları bir araya getirerek yapmasında fayda olduğunu düşünüyoruz biz. Çünkü otomobil artık Türkiye için çok önemli bir sektör. İstihdam oluşturan hem ihracat oluşturan hem de ciddi vergi geliri oluşturan bir sektör. Biz de o değer zincirinin içerisinde önemli bir parçayız. Otomotiv satışlarında sektörümüzün payı hızla artıyor. Otomobil satışlarındaki payımız giderek artıyor. Dolayısyla bizim bu yönde bir düzenleme yapılacaksa bu konudaki tüm aktörlerin bir araya getirilmesinde fayda var."

Araç kiralama şirketleri alımları öne çekti

Beklenen ÖTV değişikliğinin yanı sıra dolardaki artışla fiyatlarda zam olacağı beklentisinin bazı kiralama şirketlerinde alımları öne çektiğini ifade eden Türkay Oktay, "Son çeyrek bizim en hızlı büyüdüğümüz çeyrektir. Yıllar itibariyle. Her yıl yaptığımız işlemlerin 3'te 1'ini son çeyrekte yapıyoruz. Dolayısıyla bu son çeyrekte de benzer bir süreç olacaktı ancak, hem bu kurdaki artış hem de ÖTV ile ilgili beklentiler bir takım alımlarımızı biraz öne çekti. Çok yoğun ve ciddi bir hareket olmasa da biraz öne çekti. Biraz bir hareketlik var. En azından arabalar çok fazla zamlanmadan ÖTV artışı olmadan müşterilerimizle işlem yapmak için onlarla sürekli görüşüyoruz" dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.