Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dolardan yeni rekor geldi

16 Kasım 2016 Çarşamba::

Dolar kuru, 3,3144 seviyesine kadar çıkarak rekor seviyesini yeniledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Kısa zamanda bir çok yeni rekor kıran dolar kuru için pozitif görünüm güç kazanarak devam ediyor.

Fed'in aralık ayı için faiz artırım ihtimallerinin yüzde 94 seviyesine yükselmesi ile bugün de Amerikan varlıklarına artan talep devam ediyor.

Dolar kurunda bu etkilerle birlikte 3.31 seviyesinin üzerine sert yükselişler gerçekleştirdi.

Bu sabah güne 3,29 seviyelerinde başlayan kur, yükselişi sürdürdü ve 3,31 seviyesini aştı. Rekorunu 3,3144 seviyesine taşıyan kurda işlemler şu dakikalarda 3,3130 seviyelerinden geçiyor. Euro ise 3,55 seviyesinde hareket ediyor.

Diğer taraftan; Euro, dolar karşısında 1,07 ile Aralık 2015'ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

ABD tahvil faizleri ve dolardaki yüksek seyir gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı oluşturmaya devam ederken, piyasalarda Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması ve ABD verileri izlenecek.

Dolar endeksi ABD'de dün açıklanan ve son dönemde doların değer artışına yeni bir güç veren beklentilerden güçlü perakende satışlar verisinin ardından 11 ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Veri Fed'in Aralık ayında faiz artıracağı beklentilerini de güçlendirdi.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 16:30'da ABD ÜFE ve çekirdek ÜFE, saat 17:15'te ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.

Öte yandan bu akşam Fed Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı konuşma bekleniyor. Öncesinde ise St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın konuşmaları olacak.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, küresel piyasalar dün bir miktar soluklanma eğilimine girse de TL'de bu hareketin görülmediğini ve kurda yükseliş olduğunu söyleyerek, "Bu eğilimin arkasında yabancı bankaların döviz kur tahminlerini daha da yukarı çekmeleri, kurun her gün daha yukarı bir seviyeye oturarak algı bozukluğuna yol açması, birçok risk unsuruna bir de AB üyelik görüşmelerinin durdurulma ihtimalinin eklenmesi neden oldu" dedi.

Keresteci, bu sabah Asya endekslerinde yüzde 1 civarında yükselişler olsa da dolar endeksinin yüksek seyrini koruduğunu söyleyerek, "Endekste 100.5 seviyesinin üstüne gelinmesi teknik anlamda önemli bir harekete işaret edecektir. Bu seviyenin euro/dolarda karşılığı bugün 1.0640 olarak görülüyor, dolar/TL'deki karşılığı ise 3.3050 olabilir. Bu yönde bir hareket piyasaların yeniden sert bir satış baskısına maruz kalmasını beraberinde getirebilir" dedi.

Keresteci Türkiye'de bozulan algının yeniden düzeltilmesi için ya somut manada olumlu bir adım atılması ya da fiyat hareketlerindeki olumsuz trendin tersine dönmesi gerektiğini bu noktada TCMB'nin gerektiğinde faizlerde artırıma gidilebileceğini belirtmesinin bile yeterli olabileceğini söyledi.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün 100.26 ile Aralık ayından bu yana ne yüksek seviyeye yükseldikten sonra ABD piyasalarının kapanışına kıyasla yüzde 0.23 kayıpla 100 seviyesinde bulunuyor. Endeks 100.51'in üzerine çıkması halinde Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkacak.

ABD verisi dolara destek olsa da piyasalar başkanlık seçimlerini kazanan Trump'ın politikalarına odaklanmayı sürdürüyor.

Trump'ın seçim vaatleri arasında yer alan vergi indirimleri ile altyapıya daha fazla yatırımın yanı sıra ucuz ithal ürünlere gümrük vergisi getirilmesi ve göçmenlerin sınırdışı edilmesi gibi planların ABD'de enflasyonu yükselteceği düşünülüyor.

Enflasyonu yükselteceği öngörülen politikaların uygulanması halinde Fed'in de faizleri daha hızlı yükseltmesi beklenirken, bu durum doların değer kazanacağı anlamına geliyor. Ancak yatırımcılar Trump'ın başkanlığının başka ne etkileri olacağını da değerlendirmeyi sürdürüyorlar.

Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından geçen hafta illikit işlemlerde ilk tepki olarak yeni zirve olan 3.30'u test eden ve dün saat 17:27'de 3.2893/3.2904 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 3.2856/3.2880 seviyesinde açıldı.

Euro/TL'de ABD seçimi sonrası illikit piyasada 3.6922, sepet bazında TL ise 3.4858 ile tarihi zirveyi görmüştü.

Yurtiçinde ise siyasi gelişmeler TL'ye yön veren ana unsurlar arasında yer alıyor. Başbakan Binali Yıldırım, hükümet sistemi değişikliğiyle ilgili sınırlı anayasa değişikliğini TBMM'ye getirmeye karar verdiklerini açıkladı.

Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor.

Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinin durmasına yönelik gelişmeler de piyasada baskı oluşturuyor.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.94 valörde son işlem yüzde 11.04 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.07, valörde son işlemde yüzde 10.11 seviyesindeydi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.