Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Piyasaların kazananları kaybedenleri (Trump etkisi)

9 Kasım 2016 Çarşamba::

ABD başkanlık seçiminde Trump'ın zafere ulaşması piyasalarda sert hareketlere neden oldu. Peki gecenin kazanan ve kaybedenleri hangileri oldu? İşte yanıtı...

Yazı Boyutu : A A A A

ABD'de Donald Trump'ın başkanlığa seçilmesi piyasalarda türbülans yaşattı. İşte piyasalardaki Trump etkisi...

KAYBEDENLER (DOLAR)
Dolar, euro karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Euro/dolar paritesi 1,1020'lerden 1,1299'a kadar yükseldi. Dolar endeksi 97,91'den 96,26'lara indi.

MEKSİKA PESOSU
Başkanlık seçiminin en büyük kaybedeni Meksika pesosu oldu. Trump'ın sınırına duvar örmeyi vadettiği ülkenin para birimi yüzde 11'e yakın eriyerek dip yaptı.

TÜRK LİRASI
Dolar/TL dün kapanışta 3,17 seviyesindeydi. Piyasalar kapalıyken sabaha karşı likit piyasada 3,30'a çıkarak tarihi zirveyi yeniledi. Daha sonra 3,20'nin indi. Euro da 3,6774'le rekor kırdıktan sonra 3,60'ların altına indi.

PETROL
Küresel durgunluk endişesi yatırımcıları güvenli varlıklara itince petrol fiyatlarında yüzde 3'e yaklaşan düşüşler oldu. Brent petrol 45 doların altına indi.

KAZANANLAR

(ALTIN)

Altın fiyatları da Cumhuriyetçi partinin adayı Donald Trump'ın seçim sonuçlarında önde gitmesiyle birlikte Haziran ayından bu yana en keskin artışı kaydetti. Güvenli liman arayışları ile altının onsu yüzde 5 değer kazanarak 1.340 dolar sınırına kadar yükseldi.


JAPON YENİ
Japon yeni dolar karşısında yüzde 3'ten fazla yükselerek 101 seviyesine geriledi.

İSVİÇRE FRANGI
İsviçre frangı da dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazanarak gecenin kazananlarından oldu.

EURO REKOR KIRDI

Euro/TL ise 3.6261/3.6309 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL'de illikit piyasalar görülen tarihi zirve 3.6862, sepet bazında TL'de ise 3.4858 oldu.

PİYASALARDA ENDİŞE YAŞANIYOR

Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıradışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaşatıyor. Daha deneyimli bir politikacı olan Clinton ise daha tanıdık politikalar izleyeceğinin işaretlerini verdiği için piyasalar tarafından daha az belirsizlik yaşatacak bir aday olarak görülüyordu.

UZMANLAR NE DİYOR?

Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, TL'nin diğer kurlara göre Trump'ın başkanlığını dirençli karşılayabileceğini ifade ederek, Meksika'nın NAFTA nedeniyle ABD'ye bağımlılığının yüksek olduğunu ifade etti.

Yılmaz, Çin'in olası gümrük vergileri nedeniyle işinin daha zor olabileceğine işaret ederek, "Türkiye'nin ana ihracat pazarı Avrupa. Trump'ın Cumhuriyetçi çoğunluğa sahip meclisle birlikte başkanlık yapacak olması bütçe konusunda kamu maliyesinin gevşetilmesiyle sonuçlanabilir. Bu da doların avro karşısında değer kaybetmesine neden olabilir. Avronun güçlenmesi Türkiye'nin ithalat, ihracat yapısı nedeniyle pozitif karşılanır." ifadelerini kullandı. Yılmaz, TL'nin ilk refleks piyasa tepkisinin ardından 3,20 civarında istikrar kazandığını da kaydetti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.