Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Uyurken Kendinizi Geliştirmeye Devam Edebilirsiniz

2 Mayıs 2016 Pazartesi::

Uyurken de kendinizi geliştirebilme olanağı bulduğunuzu bir düşünün! Okuduğunuz kitaplar, yıllarca aldığınız eğitimleri bir kenara bırakın. Artık yabancı dil öğrenmek, ezber yapmak gibi zorlu süreçleri uyurken de yapabilirsiniz desek?

Yazı Boyutu : A A A A

Çok fazla bilim kurgu geliyor olabilir. Ancak "yavaş dalga uykusu fazı" denilen uykuya dalış anından sonraki ilk 30 – 60 dakikalık dilim süresince yapılan deneyler gösteriyor ki, anılar kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçiş yapıyor. Yavaş dalga uykusu fazı üzerinde yapılan deneylerin sonuçlarına göre yakın zamanda uyurken de zihni çalıştırmak mümkün olabilecek.

Peki kendinizi geliştirmenize olanak tanıyacak olan bu fazda neleri öğrenebilirsiniz? İşte uyku sırasında öğrenme ile ilgili yapılan deneyler ve sonuçları;

Yabancı Dil

Yapılan bir deneyde, anadili Almanca olan bir gruba temel Hollandaca kelimeler öğretilmeye başlandı. Denekler iki gruba ayrıldıktan sonra uyumaları sağlandı. İkiye ayrılan deneklerden ilk gruba, gece uyurken öğrendikleri kelimeler dinletildi. İkinci grup ise sessiz bir şekilde uykularını sürdürdü. Sabah yapılan testte, gece sözel olarak kelimeleri dinleyen grubun büyük bir farkla başarılı olduğu görüldü.

Hafızanızı Güçlendirme

2013 yılında yapılan başka bir deneyde ise 60 yetişkin insanda bilgisayarda açılmış mekan görüntüsünün içerisine birtakım objeler yerleştirmeleri istendi. Bu süreç boyunca da oda içinde bir melodi çalıyordu. Ardından bu insanların, herhangi bir melodi çalınmadan 1.5 saatlik uyku arası vermeleri sağlandı. Ancak ikinci uyku arasında objeleri yerleştirirken çalınan melodi tekrar çalındı.

Bireyler uykuyla beraber nesneleri nereye koyduklarını hatırlayamadı. İşin ilginç kısmı müziğin dinletildiği uyku arasından sonra unutulan obje sayısının daha az olmasıydı. Yani eşyaları yerleştirme süresince çalınan melodinin uyku sırasında da çalınması, hafızayı güçlendirmeyi sağlamıştı.

Anılarınızı Aklınıza Kazıyabilirsiniz

Zihnimizin belirli anıları, daha az önemli olan anılardan ayırt etme sistemi bulunuyor. Bu anılar direk olarak uzun süreli belleğe kaydoluyor. Bu sistemi kırmak isteyen bilim adamları ise çözümü farklı bir deneyde buldu. İnsanların belirli sesler eşliğinde önemsiz anıları da hatırlayabilmesini sağlamak için yapılan araştırmada, bir grup insan bir odaya koyuluyor. Odanın bir köşesinde kedi sesi çıkaran kedi ikonu, bir köşesinde zil sesi çıkaran zil ikonu bulunurken bu sesler belirli aralıklarla çalınıyor. Ardından denekler iki gruba ayrılarak uykuya alınıyor. Birinci grubun uykusu sırasında bu sesler belirli aralıklarla yeniden çalınıyor. İkinci grupta ise hiçbir ses çalınmıyor. Uyku sırasında sese maruz kalan deneklerin akıllarına gördükleri ikonlar gelirken, diğer grubun aklına böyle bir şey gelmediği anlaşıldı.

Müzik Aleti Çalmayı Öğrenebilirsiniz

Bu deneyde de denek olarak bulunan bir gruba Guitar Hero’daki şarkıların çalınması öğretilir. İki gruba ayrılan deneklerin bir grubuna çalıştıkları melodi dinletilirken diğer gruba hiçbir şey dinletilmez. Uykunun ardından birinci grubun şarkıyı hemen çalması dikkat çekerken, melodi dinlemeyen grubun diğerleri kadar başarılı olmadığı kaydedildi.

Kaynak: sosyalmedya.com
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.