Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yabancılar para yağdırıyor

3 Nisan 2016 Pazar::

PİYASALARDA Yellen rüzgarı aralıklarla devam ediyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Ancak içeride yabancı para girişlerinin de katkısıyla daha iyimser bir hava var. Terör eylemleri ve İranlı işadamı Zarrab’ın ABD’de tutuklanması nedeniyle dalgalı seyrin yaşandığı 21-25 Mart haftasında bile yabancı yatırımcıların portföy girişleri arttı. Bu rakam son bir ayda hisse senetlerinde 1 milyar dolar, tahvil-bonoda ise yaklaşık 700 milyon dolara ulaştı.

Piyasalarda Yellen rüzgarı aralıklarla devam ediyor. “Faiz artışı konusunda temkinli olunacak” vurgulu söylemleri beklentileri aşacak şekilde piyasa dostu ve “Güvercin” bulundu. İyimserlik zayıfladığı veya daha temkinli olunduğu dönemlerde ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Yellen’in açıklamaları imdada yetişiyor sanki. Piyasalar üzerindeki FED baskısı en azından bir süre için kalktı.

Fakat geçen haftaki FED kaynaklı söylemler 16 Mart toplantı sonrası yapılan açıklamaların devamı niteliğinde. Fiyatların içinde belli ölçüde vardı. Bu açıdan dış piyasalardaki etkisi daha kısa sürdü. Ancak içeride yabancı para girişlerinin de katkısıyla daha iyimser karşılandı. Terör eylemleri ve İranlı işadamı Zarrab’ın ABD’de tutuklanması nedeniyle dalgalı seyrin yaşandığı 21-25 Mart haftasında da hisse senetleri ve tahvil-bono toplamı olmak üzere yabancı yatırımcı portföy (sıcak para) girişleri 607 milyon dolar oldu.

Son bir ayda hisse senetlerinde 1 milyar dolar, tahvil-bonoda ise yaklaşık 700 milyon dolarlık alım söz konusu. Durum böyle olunca talep var, iyimserlik var, gibi bir sonuç ortaya çıktı. Terör eylemleri, olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlanmış olması, dış borsalar ve petrol fiyatındaki düşüşler, yeni beklenti ihtiyacı, Çin ve küresel ekonomiye ilişkin çekincelere duyarlılık kısmen de olsa artmaya başladı. Bu gelişmede 68-69 binli seviyelerden gelen borsada oluşan primlerin etkisiyle başlayan yükseklik korkusunun da etkisi var. Borsanın önemli dirençlere yaklaşmasına karşılık döviz kurlarındaki geri çekilmeler “kâr satışı ve tepki” olasılığını artırsa da piyasaların seyri konusunda yine yabancı talebinin devam edip etmeyeceği konusu önemli olacak.

BORSADA KÂR SATIŞLARI

Borsada çıkış trendi sürmekle birlikte 83.500 ve 84.300 seviyelerindeki önemli direnç noktalarına yaklaşıldı. Bu açıdan kâr satışları geldi. Verilen direnç seviyeleri geçilemez ise düşüş formasyonlarından “Çift tepe” olasılığı gündeme gelebilir. 84.300 seviyesinin üzerinde ise çıkışın devamıyla 85.000 ve 86.500 sonraki direnç seviyeleri. İlk destekler 81.800 ve 80.000 seviyelerinde. 80.000 çıkış hareketinin gücünü koruyacak. Yukarı yönlü hareketlenmelerde kâr satışları görülebilir.

DOLAR/TL KURU ÖNEMLİ

Kâr satışlarının etkisindeki Dolar/TL paritesinde, ilk destek 2.80 seviyesinde görülürken sonraki destek ise 2.75 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için 2.86 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 2.90 ve 2.94 seviyelerinde bulunuyor. Destek noktalarında tepki alımları görülebilir.

PİYASALARDA İYİMSERLİĞİN KAYNAĞI FED

Son dönemlerde ABD Merkez Bankası (FED) kararlarına bağlı piyasalarda iyimserlik rüzgarı var. 2008 yılında küresel krize çare olarak başta FED olmak üzere merkez bankaları düşük faiz, bol likdite politikası uygulamaya koyuldu. Halen de bu politika yürürlükte. 2006-2015 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde FED bilançosu ve faiz oranı ile Türkiye’nin dış borç stoku, yabancı kaynaklı portföy yatırımları (sıcak para) giriş çıkışları ve finans dışı reel sektörün döviz açığını karşılaştırdık. FED’i baz almamızın sebebi, düşük faiz ve parasal genişleme uygulamasının onunla başlaması, kararlarının genelde diğer merkez bankaları tarafından takip ediliyor olması.

Bazı dönemlerde uyumsuzluk görülse de FED bilançosu büyüdükçe veya piyasaya likidite verdikçe, faiz oranlarını düşürdükçe Türkiye dış borçlanmada rahatlarken sıcak para girişleri yoğunlaşmış, reel sektörün döviz açığı artmış. Diğer anlatımla reel sektör dışarıdan veya döviz cinsinden daha fazla borçlanmış. Türkiye konjonktürün sağladığı avantajdan önemli ölçüde yararlanmış. Aynı durum diğer bir çok ülke için de söz konusu. Ancak 2015 yılında FED bilançosundaki büyümenin durması ve faiz oranının yüzde 0.25 seviyesinden yüzde 0.50 seviyesine yükselmesiyle Türkiye’den sıcak para çıkışı görülürken reel sektörün döviz açığı ve dış borçlanmadaki artış ivme kaybetmiş. Bu tablodan çıkan sonuç, piyasaların seyri açısından FED bilanço genişlemesi ve faiz oranları önemini koruyor. Geçen hafta FED başkanı Yellen’in faiz konusundaki açıklamalarına piyasaların verdiği tepki bunun teyidi gibi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.