Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Ev alacaklar dikkat!

15 Mart 2016 Salı::

Maliye Bakanlığı konut kredisiyle yapılan satışları sıkı takibe aldı. Kredi tutarları ve ekspertiz raporu değerleriyle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk varsa ağır cezalar kesiliyor

Yazı Boyutu : A A A A

istanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, kayıtdışı firmaların alım satımda gerçek rakamları göstermeden yüzde 10-15 fazla kâr sağladığını belirterek, "İşini doğru yapanlar KDV dahil yüzde 25'i aşan vergi ödüyor. Bu kişiler ödüllendirilsin" dedi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik de "Tapu harçları yüzde 2 alıcıdan yüzde 2 satıcıdan toplam yüzde 4. Yüzde l'e düşürülmeli" dedi. Maliye Bakanlığı, konut kredisiyle yapılan satışları sıkı takibe aldı. Vergi Denetim Kurulu (VDK) birkaç yıldır devam eden konut kredili gayrimenkul sektörüne yönelik denetim çalışmalarını 2015 yılı itibarıyla tamamladı. Kurul, konut kredili gayrimenkul satışma yönelik banka konut kredisi ve tapu bilgilerinden hareket ederek, satılan konutların gerçek değerini tespit etmek için çalışma yaptı. 984 milyon TL'lik fark Belirlenen eşik üzerinde gayrimenkul satışı olduğu halde beyanname vermeyen, beyannamelerinde konutların kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk olduğu belirlenen 1036 mükellefi incelendi. Bu kapsamda 984 milyon TL matrah farkı bulundu. 54 milyon TL vergi farkı tespit edildi ve 129 milyon 300 bin TL ceza kesildi.

Denetimler genişliyor

Maliye'nin çalışmasına göre; gerçek satış değeri üzerinden beyan edilen konutlar diğer konutlar için emsal olacak. Yetkililer, banka kredilerinin beyannamelerle karşılaştırılacağını, bir semtte 500 bin ya da 1 milyon TL'ye satılmış evin emsal kabul edileceğini belirterek, "Diğer satılan evler için verilen beyannamelerle karşılaştırılacak. Böylece sektöre yönelik denetimler genişletilecek" dedi. Satış değeri emsal olacak Düzenleme ile lüks bir semtte satılan ev için verilen beyanname aynı semtteki, mahalledeki evler için emsal olacak. Konut 1 milyon TL'ye satılmış ve bunun üzerinden beyanname verilmiş, diğerleri için verilmemişse beyanname verilen ev emsal olacak.

Öte yandan kira gelirleri için bu ay beyan dönemi. Maliye yetkilileri Hazır Beyan Sistemi'ni kullanmayan mükelleflerin de incelemeye tabi tutulacağını vurguladı. (Posta)

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.