Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Tasarrufa destek geliyor

23 Ocak 2016 Cumartesi::

Hükümetten tasarrufa destek geliyor. Maliye Bakanı Ağbal, Türkiye'de hane halkı tasarruf oranının yüzde 15 olduğunu, bunun yüzde 30'lara çekilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin tasarrufu destekleyici araçlar getireceğini bildirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Maliye Naci Bakanı Ağbal, "Türkiye'de bugün hane halkı tasarruf oranı yüzde 15'ler civarında. Bu, bizimle benzer durumda olan ülkelere göre düşük, bunu yukarılara, yüzde 25-30'lara çekmemiz lazım" dedi. Ağbal, tasarrufun hem vatandaşa hem devlete kazandıracağını söyleyerek, hükümetin bu konuda yeni düzenlemeler planladığını bildirdi.

Ağbal, yaptığı açıklamada, tasarrufun sadece bireyleri değil, bütün ekonomiyi ilgilendirdiğini ifade ederek, son 14 yıldır, her toplum kesiminin gelirinin önemli ölçüde arttığını, bugün çalışanlar, emekliler, memurlar ve işçilerde çok önemli gelir artışları olduğunu söyledi. En son asgari ücret düzenlemesiyle, bin lira olan net asgari ücreti bin 300 liraya çıkarttıklarını anımsatan Ağbal, "Dolayısıyla insanımızın yaşam standardı yükseldi" diye konuştu.

İnsanların, artan refah düzeyine bağlı olarak daha çok harcama yapmak istediğini anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Kendilerinden ricam, çocuklarının geleceği için bir miktar para kenara koymaları. Hepimizin çocukları var, çocuklarımızı okutmak istiyoruz, çocuklarımızı ileride evlendireceğiz. Geleceğe dair mutlaka ihtiyaçlarımız olacak. Sadece bugünü düşünmeyelim, ileride ihtiyaçlarımızı daha iyi karşılayabilmek için tasarruf yapalım."

'Biraz daha tutumlu olun'

Bakan Naci Ağbal, yaklaşık 3 yıl önce Bireysel Emeklilik Sistemi'ni getirdiklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu, yaklaşık 40 milyar liraya kadar ulaştı. Bireysel emeklilik sisteminde vatandaşın yatırdığı her 100 liraya devlet olarak 25 lira katkı veriyoruz. Önemli bir katkı veriyoruz. Tasarruf edilen paranın 4'te 1'i kadar da biz ilave para koyuyoruz. Dolayısıyla vatandaşımızın bu sisteme daha fazla destek vermesini bekliyoruz. Burada belli bir süre paralarını tuttukları zaman, ileride vergi avantajı da sağlıyoruz. Hem Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden olabilir hem değişik yollarla olabilir vatandaşımız harcama yaparken biraz daha tutumlu olsun."

"Sonuçta ülkemiz kazanacak"

Türkiye'de hane halkı tasarruf oranının yüzde 15 civarında olduğuna dikkati çeken Ağbal, "Bu, bizimle benzer durumda olan ülkelere göre düşük, bunu yukarılara, yüzde 25-30'lara çekmemiz lazım. Hükümet olarak bu konuda hem vatandaşımızı teşvik edecek hem de destekleyecek birtakım araçlar getiriyoruz" şeklinde konuştu. En son, çalışanlar için otomatik sisteme dahil edilecekleri yöntemin uygulanmaya başlanacağını anlatan Ağbal, "3 ay kadar bir süre sistemde kaldıktan sonra, çıkıp çıkmama onların tercihinde olacak. Bu sistem sayesinde bir şekilde tasarrufun tadını alsınlar istiyoruz. Dolayısıyla yeni araçlar getireceğiz, tasarrufu hükümet olarak destekleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Vatandaşın hem kendisi hem ülkenin gelişmesi açısından tasarrufunu bir miktar artırmasını beklediklerini vurgulayan Ağbal, şunları söyledi:

"Sonuçta ülkemiz kazanacak. Damlaya damlaya göl olur misali, vatandaşımız ne kadar çok tasarruf yaparsa finans sistemine o kadar kaynak gelecek ve gelen bu kaynak yatırıma dönüşecek. Yatırım demek istihdam demek, istihdam demek gelir demek, gelir demek tasarruf demek. Biz eğer bu döngüyü kuvvetlendirirsek, vatandaşımız artan gelirinden bir kısmını tasarruf edebilirse herkes kazanacak."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.