Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Şirket Kültürü
Print Al

Kıdem tazminatında yeni dönem

21 Ocak 2016 Perşembe::

Kıdem tazminatı modeli belli oldu. Yeni modele göre, her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak. İsteyen birikimini altında, isteyen dövizde değerlendirebilecek. Kazanılmış tüm haklar korunacak.


Yazı Boyutu : A A A A

Çalışma yaşamında köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvayan hükümet, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı modelini somutlaştırdı. Bireysel kıdem fonu sistemiyle milyonlarca işçiyi kapsayan, kazanılan hakların korunduğu, yeni işe girenin katılımının zorunlu olduğu kıdem hesabına geçiliyor. Yeni modele göre, her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak. Bireysel emeklilik hesabı gibi kıdem fonuna da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkânı olacak.

Tazminat birikiminin bir kısmını fon, bir kısmını ise hesap sahibi yönetebilecek. A Haber'deki habere göre, BES şirketleri de kıdem tazminatı hesaplarını yönetmek için hazineden yetki alacak. Emeklilik şirketini işveren seçecek. Çalışan birikimini tahvil, döviz, altın, hisse senedi, katılım bankası gibi istediği araçlarda değerlendirebilecek. Tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçlarına yatırılacak. Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.


Fon sistemiyle hem kazanılan hem de gelecek haklar korunacak. Yeni işe girenlerde fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışanla işveren uzlaşırsa yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek. İşten çıkarılan gibi istifa eden de kıdemini alabilecek. Yeni sistemle bir gün çalışanın bile kıdem hakkı olacak.

Anahtar Kelimeler: kıdem tazminatı, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.