Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Uzmanlardan dolar yorumu

22 Aralık 2015 Salı::

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizlerin değiştirilmediğini açıklamasıyla sert yükselen dolar/TL'de yılın ilk faiz toplantısına kadar nasıl bir seyir beklendiğini paylaştı...

Yazı Boyutu : A A A A

Merkez Bankası'nın beklentilerinin aksine faizleri sabit tutması ve sadeleştirme adımını Ocak ayına bırakması piyasalar için sürpriz oldu. Yılın son PPK toplantısında kısa vadeli faizlerin değiştirilmediğinin açıklanmasıyla dolar/TL'de sert yükseliş, borsada ise satış baskısı yaşandı.

Kararın ardından TL, dolar karşısında hızla değer kaybederek 2,95 seviyesine kadar çıktı. Dolar/TL saat 14:45 itibariyle 2.9480 seviyesinde yer alıyor.

Peki dolar MB'nin Ocak ayı toplantısına kadar nasıl bir seyir izleyecek? İşte uzmanların görüşleri:

"2.90-2.98 arasında dalgalanmalar beklemek mümkün"

Merkez Bankası temkinli ve emin olmayı tercih etmiş görünüyor. Fed'in kararının ardından piyasalarda oluşan veya oluşacak dalgayı tam olarak anlamayı ve oluşacak hareketlere göre karar vermeyi istemiş durumda. Merkez sadeleşmeye başlamak için piyasalardaki dalgalanmaların minimum seviyeye düşmesini ve fiyatların yerine oturmasını bekliyor.

Alınan karar, döviz piyasasında TL'nin değerinde kopma oluşturacak bir etkiye sahip olmaz. Dalgalanma devam etse bile eklenen yeni ifade nedeni ile piyasalarda moralleri bozmayacaktır. (Yeni ifade: Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir)
USDTRY'de 2.90 seviyesinin altına gerileme şimdilik zor görünüyor. Ocak toplantısına kadar 2.90-2.98 arasında dalgalanmalar beklemek mümkün. Önümüzdeki günlerde piyasalarda olağanüstü hareketler olmadığı taktirde piyasalarda Merkez Bankasına yönelik sadeleştirme beklentileri devam edecektir. Aynı tartışmayı Ocak toplantısında da sürdürecek görünüyoruz. "

"Kurda baskı oluşturabilir"

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmemesinin kur tarafında bir miktar baskı oluşturabileceğini kaydetti. Erkan, Merkez Bankası'nın piyasanın genelinin beklentilerine rağmen faizlerde bir değişiklik yapmamasının ilk yansımalarının olumsuz olduğunu söyledi.

Erkan, şunları söyledi:

"Fed'in faiz artırmasından sonra birçok ülkenin merkez bankaları para politikaları hamleleri yaparak uzun vadeli risklere karşı önlemlerini alırken, adımlarını Fed'e göre atacağını belirtmiş olan Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasında kur volatilitesinin düşmesi ve Fed sürecinin yumuşak bir geçişle atlatılmasının etkili olduğunu düşünmekteyiz. Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasına rağmen, data odaklı olacağını ve proaktif duruşunu 2016'da da devam ettireceğini açıkladığını görüyoruz.

Hali hazırda beklenilen 50 baz puanlık faiz artışı yapılmış olsaydı bile, fonlama maliyeti üzerinde etkisi olmayacağından dolayı bankalararası piyasa borçlanma maliyetlerinde ek bir olumsuzluk yaşanması beklenmemektedir. Fakat, kur tarafında bir miktar baskı oluşması muhtemel gözükmektedir.

Merkez Bankası, sadeleştirmede ön şart olarak belirttiği küresel para politikalarındaki normalleşme ile birlikte, piyasa oynaklığında başlayan gerilemenin kalıcı olması halinde daha önce duyurmuş olduğu sadeleştirme adımlarına başlanabileceğini belirtmektedir. Bununla birlikte, içeride kredi ve makro verilerdeki makul sürecin devamı halinde küresel piyasalardaki gelişmeler Merkez Bankası'nın politika belirlemede daha çok önem vereceği taraftır. "

"Dolardaki artış kalıcı olmaz"

Gedik Yatırım Menkul Değerler Portföy Yönetim Müdürü Eral İlhan Karayazıcı, TCMB'nin faiz konusunda bir değişime gitmeyişinin dövizde yukarı, borsada aşağı yönlü etkisinin kalıcı olmayacağı görüşünü savundu ve "Eyvah faiz artmadı, dolar uçar, borsa çöker" değerlendirmelerine katılmadığını söyledi.
Bugün TCMB'nin beklemede kalmayı tercih ettiğini, çünkü Fed'in faiz artırımının sermaye hareketlerinde tetikleyebileceği eğilimleri görmek istediğini belirten Karayazıcı, Fed başlığına yönelik "beklenen kötü haber geride kaldı" algısı ile Ocak ayından itibaren gelişen ülkelere sermaye akımının artması durumunda, sadeleştirme sürecinin ağırlıkla gecelik borç verme faizi indirilerek uygulanacağı tahmininde bulundu.

Eral İlhan Karayazıcı sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"BIST üzerinde gördüğümüz ilk etki negatif ve eyvah dolar yükseliyor temalı. Ancak dolarda artışın kalıcı olacağını düşünmediğim için borsanın da bir süre sonra dengeleneceğini düşünüyorum. 72.000 ve 71.000 bu cephede alıcıları teşvik edecek güçlü destekler. USD/TRL cephesinde ise 2,9450 ve 2,98 satıcı getirebilecek majör dirençler."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.