Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

'Türkiye para yollamazsa batarız'

24 Kasım 2015 Salı::

KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye’nin her yıl KKTC bütçesinin 4’te birini finanse ettiğini ve bu katkının çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye, KKTC’ye kaynak göndermezse, batarız” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye’nin Kıbrıs Türklerine katkısının çok önemli olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, KKTC’ye kaynak göndermezse, batarız” dedi.

Milliyet gazetesinden Sefa Karahasan'ın haberine göre KKTC hükümeti olarak en kısa zamanda Türkiye ile 2016 - 2018 ekonomik programını imzalamaları gerektiğine vurgu yapan Özgür, Türkiye’nin her yıl KKTC bütçesinin 4’te birini finanse ettiğini söyledi.

Söz konusu ekonomik programın yıl sonuna kadar imzalanması bekleniyor.Türkiye’nin her zaman Kıbrıslı Türklerin kalkınmasına destek olduğunu anlatan Özgür, Türkiye’nin katkılarıyla, ülkede alt yapı, savunma, özel sektör teşvikleri ve maaş ödemelerin yapıldığını anlattı. KKTC’ye yıllık 1 milyar TL’nin üzerinde hibe ve yardımların yapıldığına işaret eden Özgür, şunu söyledi: “Kamu maliyesinin işlemesi için yardım şart. Yıllık ortalama 200 milyon TL’yi aşan bir miktarda maaş yardımı da alıyoruz. Yoksa kamu maliyesi işlemez hale gelir.”

‘İş yapma zamanı’

Kıbrıslı Türk kimliğine sahip çıkarak, Türkiye ile ilişkilerin bir raya oturtulması gerektiğine dikkat çeken Özgür, “Bunu yaparken, bizlerden hiç bir yardımını esirgemeyen Türkiye’yi ötekileştirmemeliyiz” diye konuştu. KKTC olarak yeni politikalar benimsemeleri gerektiğini belirten Özgür, kendi ayakları üzerinde duran bir mali yapı oluşturmak amacıyla çalıştıklarını söyledi. “Şimdi popülizm değil, iş yapma zamanı” diyen genç bakan Özgür, kamu yapısını etkin ve sürekli kılmak için reformların süratle yapılması gerektiğini belirtti. Ülkeye gelen suyun öneminin büyük olduğuna vurgu yapan Özgür, “Bizim tarımda, elektrikte, suda, kamuda acil reformlar yapmamız gerekiyor. Kıbrıslı Türklere ekonomik refahı getirecek adımların atılması zaruri” dedi.

Hesapsız kitapsız kaynak aktarımı dönemi sona erdi

Türkiye’de istikrarlı bir hükümetin olmasının Kıbrıslı Türkler için bir şans olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Birikim Özgür, “Türkiye’den eskiden KKTC’ye hesapsız kitapsız kaynak aktarımı yapılırdı. Ama şimdi bir program içerisinde yapılıyor her şey. Bunun da devam etmesi gerekir. İmzaladığımız programlara sahip çıkmamız, taraflar olarak üzerimize düşeni yapmamız lazım. Türkiye bizden ne istiyorsa onun takibini yapmalı. Biz de ne istiyorsak onun takibini yapmalıyız” diye konuştu.

Türkiye örnek

Ak Parti’nin uyguladığı politikalarla IMF’ye borcunu ödediğini, hatta borç verir duruma geldiğini söyleyen Özgür şöyle devam etti:“Türkiye dünyaya karşı ekonomik olarak güçlendi. Aynı modeli öngörüyorum. Bizler de bunu yapabiliriz. Üzerimize düşen görevleri yaptıktan sonra ekonomisi güçlü bir Kuzey Kıbrıs hayal değil.”

1.2 milyar TL yıllık destek veriliyor

KKTC ayda 150 milyon TL maaş ödemesi yapıyor. Türkiye, bu ödemeye yönelik KKTC’ye ayda 20 milyon TL maaş için kaynak aktarıyor. Bunun yanında 1 milyar TL’nin üzerinde de yatırımlar ve savunma bütçesine yardım ediyor. KKTC Maliye Bakanı Özgür, bakan olmadan önce yaptığı bir açıklamada da, “KKTC’nin ekonomik programlara uymayarak, Türkiye’yi kandırdığını” dile getirmişti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.