Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Yoksulluk azalıyor

19 Eylül 2015 Cumartesi::

Türkiye'de “maddi yoksunluk” yaşayanların oranı, geçen yıl yüzde 45'e yakın oranlardan yüzde 30'un altına geriledi. “Orta direk” de giderek güç kazanıyor


Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Geçen yıla ait verileri içeren araştırma; Türkiye'de gelir dağılımı adaletsizliğinin küçük miktarda da olsa düzelme eğiliminde olduğunu, orta direğin güçlendiğini gösterdi. Buna göre en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen seneye göre 0.7 puan azalarak yüzde 45.9'a geriledi. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun payı da 0.1 puan artarak yüzde 6.2'ye yükseldi. Toplumun en zengin yüzde 20'sinin gelirinin en yoksul yüzde 20'sinin gelirine oranı ise, 7.7'den 7.4'e düştü. Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan ve sıfıra yaklaştıkça “gelir dağılımında eşitliği”, 1'e yaklaştıkça da “bozulmayı” ifade eden Gini katsayısı; 2014'te bir önceki yıla göre 0.009 puan düşüş ile 0.391 olarak tahmin edildi. Dikkat çeken bir başka düzelme de; yoksulluk oranının önceki yıla göre yüzde 15 ile değişmemesine rağmen, maddi yoksunluk yaşayanların oranının yüzde 43.8 düzeyinden yüzde 29.4'e gerilemesinde görüldü. “Ciddi finansal sıkıntıyla karşı karşıya olan” nüfusun oranı olarak tanımlanan ve beklenmedik harcamalar, evden uzakta bir haftalık tatil, ödeme zorluğu, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek, evin ısınma ihtiyacı, çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon, otomobil sahipliği olarak belirlenen 9 maddeden en az 4'ünü karşılayamayanların durumu “maddi yoksunluk” olarak değerlendirildi.
GELİR DE ARTIYOR
? Türkiye'de ortalama yıllık hane halkı kullanılabilir fert geliri;
geçen yıl yüzde 9.8
artarak, 13 bin
250 liradan 14 bin 553 liraya ulaştı.
? Okur-yazar olmayanların yüzde 27.7'si, bir okul bitirmeyenlerin yüzde 25'i yoksul
iken; bu oran lise altı mezunlarda yüzde
12.5 oldu.
? Hayat şartlarında iyileşme gözlendi. Nüfusun yüzde 37'si konutunda “sızdıran çatı, nemli duvar” gibi problemler yaşadı.
? Nüfusun yüzde 66.5'i, konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemeleri ve borçları olduğunu söyledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.