Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Dönüşen Organizasyonlar

20 Ağustos 2015 Perşembe::

Teknoloji ve iletişimde meydana gelen büyük ilerlemelerin etkileyip yönlendirdiği süreçler küreselleşme kavramı ile açıklanmaya çalışılmaktadır.

Yazı Boyutu : A A A A

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, küreselleşmeyi “sadece ekonomik olmayan sosyal, siyasal, çevresel, kültürel ve hukuksal boyutları da olan bir süreç” olarak tanımlar. Ekonomik boyutun içerdiği değişkenler diğer toplumsal düzlemleri de etkileyerek bu değişkenlere yön verir.

Küreselleşme pek çok kavramı içerisine alan bir olgudur. Tek başına ne siyasi, ne ekonomik, ne üretim ve ne de sermaye hareketleri olarak değerlendirilebilir. Küreselleşme olgusu bütün bu sayılanları içerisine alan ve tümünü kuşatan bir süreci içermektedir. Bu süreç bilindiği üzere beraberinde artan rekabeti de getirir. Günümüzde işletmeler, hızlı sermaye hareketleri, ticari düzenlemelerdeki hızlı değişimler ve ürün hayat eğrilerinde meydana gelen kısalmalarla başa çıkmak durumunda kalmaktadırlar. Bu süreçler, işletmelerin yüz yüze kaldıkları rekabet yapısını zorlaştırırken aynı zamanda hayatta kalmalarını da zorlaştırmaktadır. Diğer yandan küreselleşme ile birlikte oluşan hızlı değişimler örgüt yapılarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bilgi çağında bilginin patlama sayılabilecek kadar yoğun üretilmesi, üretilen bilginin oldukça kısa sürede uygulamaya sokulması, bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişme ve küreselleşme gibi değişimler örgütleri yapılarını ve süreçlerini gözden geçirmeye zorlamakta ve örgütlerin yapılarında yaşanan dönüşümü hızlandırmaktadır.

Buna bağlı olarak örgütlerde; geçici istihdama, hibrid-melez organizasyon yapılarına, ortak girişimlere, şebeke organizasyonlarına (network organization), küçülmeye, yalın organizasyona, yığışım organizasyona, kendi kendini yöneten çalışma gruplarına , sanal organizasyona , öğrenen organizasyona, dış kaynaklardan yararlanmaya , çekirdek yetenek yaklaşımına, farklılık ve toplam kalite yönetimine doğru değişimler yaşanmaktadır. Organizasyonlarda yaşanan bu değişimler organizasyonların işleyişi ile ilgili süreçlerin niteliğini değiştirmekte ve bu nedenle de örgütlerde yeni yapılanma şekilleri ortaya çıkmaktadır. Organizasyonlar küreselleşme süreciyle birlikte pazarda üstünlük sağlamak, örgütsel etkinlik ve hizmet kalitesi gibi amaçlarına ulaşmak için örgüt yapılarını yeniden tasarlamaktadır. Pazarlar ve ürünler artık daha küreseldir.

Küreselleşme süreci ve dayattığı koşullar, bu sürecin temel itici güçleri olan şirketlerin faaliyet gösterdiği çevrenin iyice karmaşıklaşması, rekabet koşullarının değişmesi ve buna bağlı olarak yeni liderlik ve örgütlenme anlayışlarının gerekli olması sonucunu doğurmaktadır. Bir şirketin yöneticilerinin sahip olduğu liderlik özellikleri ve buna uygun olarak biçimlenen genel örgütlenme biçimi, hem yerel hem de küresel alanda şirketin rekabet edebilme ve başarılı olabilme kapasitesini doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan birisi olarak göze çarpmaktadır.

Kaynakça:

1.Küreselleşme Sürecinde Örgütsel Değişimi Etkileyen Bir Unsur Olarak Örgütsel Sinizm ve Karaman İli Kamu Kurumlarında Bir Çalışma ,Turan Şuayip, Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Karaman – 2011

2.Küreselleşme Süreci ve Çokuluslu İşletmelerin Küreselleşme Sürecine Etkisi, Tağraf Hasan, C. Ü İ.İ.B.F İşletme Bölümü, C.Ü İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, 2002

3.Statejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Barutçugil İsmet, İstanbul ,Kariyer Yayınları, Mart 2004

4.Çağdaş Yönetim Bilimi, Saruhan Şadi Can, Yıldız Müge Leyla, İstanbul, Beta Yayınları, Kasım2013

5.İnsan Kaynakları Yönetimi, Saruhan Şadi Can, Yıldız Müge Leyla, İstanbul Beta Yayınları

6.Robbins, S.P., Judge, T.,Transl.Edit, Prof.Dr.İnci Erdem, “Örgütsel Davranış- Organizational Behavior”, Nobel, 14.Basım

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.