Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı

11 Ağustos 2015 Salı::

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı. Dün akşam Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katılımı ile düzenlenen törende açıklanan listede ilk sırada, satış gelirleri olarak yüzde 8754 büyüyen Maren Maraş Elektrik yer aldı. Türkiye'de bu yıl 1 milyon kişinin KPSS sınavına hazırlandığını ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kadın ve gençleri girişimciliğe yönlendirilmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

TOBB öncülüğünde, TEPAV ve AllWorld Network işbirliğinde yapılan Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri yarışması "Türkiye 100" sonuçlandı. Yarışmanın birincisi 2011-2013 döneminde satış gelirlerini yüzde 8 bin 754 oranında artıran Maren Maraş Elektrik oldu.

BU ŞİRKETLER GELECEĞE YATIRIM
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ödül töreninin açılışında yaptığı konuşmada yarışmanın üçüncü kez düzenlendiğini anımsatarak, "Bu çalışmaya büyük önem veriyor ve geleneksel hale getiriyoruz. Çünkü büyüyen her şirket Türkiye'nin geleceğine yatırımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Girişimciliğin Türkiye'de daha çok desteklenmesi ve takdir edilmesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, herkesin garanti işe baktığını, kimsenin risk almak istemediğini, bu algının değiştirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Bu şirketlerde toplam çalışan sayısının yaklaşık 18 bin, şirket başına ortalama çalışan sayısının 165 olduğuna, toplam çalışan sayısının 2011-2013 döneminde ise yüzde 88 arttığına işaret eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Şirketler bu dönemde 8 binden fazla kişiye yeni iş sağladılar. "Türkiye 100" şirketlerini kuran girişimcilerin, şirketlerini kurduklarındaki ortalama yaşları 32'ydi. Girişimcilerin şu anki yaş ortalaması ise 43. 8 şirket de kadın girişimciler tarafından kurulmuş,ama kadınlar için bu sayı yeterli değil, bunu artırmamız lazım. Türkiye 100 şirketlerinin kurucularının bir özelliği de seri girişimci olmaları.

Mevcut şirketleriyle yetinmeyip yeni şirketler kuruyorlar. Zaten girişimcilik böyle bir şey değil mi? Şirket sahiplerinin yüzde 85'i en az bir yeni şirket kurmuş.Türkiye 100 şirketlerinin CEO'larının kurduğu toplam şirket sayısı da 600."

En hızlı büyüyen 100 şirketin 8'ini kadınlar kurdu

EN HIZLI BÜYÜYEN MAREN MARAŞ
Küresel ölçekte dikkati çekmek için yürütülen "Türkiye 100 Yarışması" sonuçlarına göre en hızlı büyüyen şirket olan Maren Maraş Elektrik'i, satış gelirlerini yüzde 2 bin 501 artıran Karbil Yazılım, yüzde 2 bin 361 artıran Emza Enerji, yüzde bin 722 artıran Lokman Hekim Sağlık Hizmetleri ve yüzde bin 196 artıran PAYTR Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri izledi.

BİLİŞİM ŞİRKETLERİ ÇOĞUNLUKTA
"Türkiye 100 Yarışması"nın birincisinin Kahramanmaraş'tan çıkmasına karşın şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 45 şirket ile İstanbul aldı. İstanbul'u 12 şirket ile Ankara, 7'şer şirket ile Kocaeli ve İzmir, 5 şirket ile Kahramanmaraş, 3'er şirket ile de Gaziantep, Konya ve Antalya takip etti.

Yarışmayı kazanan şirketlerin sektörel dağılımını bakıldığında "Bilgi hizmet faaliyetleri" 15 şirket ile ilk sırayı aldı. "Gıda ürünlerinin imalatı" 8 şirket ile, "Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler" 7 şirket ile, "Diğer imalatlar" 7 şirket ile, "Tekstil ürünlerinin imalatı" 6 şirket ile, "Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı" 6 şirket ile, "İnsan sağlığı hizmetleri" 4 şirket ile sıralamaya girdiler.

Satış gelirlerindeki artış hızına göre belirlenen Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, etkinlik kapsamında küresel piyasada görünürlüklerini artırma ve uluslararası bağlantılarını kuvvetlendirme, ABD'ye düzenlenecek iş seyahati ile ABD pazarını yakından tanıma fırsatı bulacaklar.

RAKAMLARLA TÜRKİYE 100
*Toplam ciroları: 2,7 milyar dolar
*2011-13 ortalama büyüme oranları yüzde 358
*Toplam çalışan sayıları 18 bin
*Şirket başına ortalama çalışan sayısı 165
*Şirketlerini kurduklarında yaş ortalamaları 32’ydi
*Türkiye 100 şirketleri 23 farklı ilden çıktı

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.