Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yunanistan krizinde anlaşma

13 Temmuz 2015 Pazartesi::

Euro Bölgesi liderleri 16 saat süren zirvede Yunanistan'la, üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaştı.

Yazı Boyutu : A A A A

Yunanistan Eurodan çıkmamak için Euro Bölgesi ve IMF'nin dayattığı ağır şartları kabul etmek zorunda kaldı.

Euro Bölgesi liderlerinin yaklaşık 16 saati aşan zirvesinde Yunanistan tümüyle iflas etmemek ve Eurodan çıkmamak için çok ağır tavizler vermek zorunda kaldı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB tarihinin en uzun zirveleri arasına giren toplantının ardından Twitter mesajında "Euro Bölgesi zirvesinde oybirliğiyle anlaşma sağlandı. Herkes Yunanistan'ın ciddi reformlar ve mali destekle Avrupa İstikrar Mekanizması programına (3. kurtarma paketi) dahil olmasına hazır" dedi.

Yunanistan'da kemer sıkma politikasını sonlandırma; AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF troykasını gönderme ve borçları kırpma vaadiyle iktidara gelen Başbakan Aleksis Çipras neredeyse bütün taahhütlerinden geri adım atmaya zorlandı.

İstenilen şartları kabul etmemesi halinde ülkesi Euro Bölgesi'nden çıkarılmakla tehdit edilen Çipras, halihazırda taahhüt ettiği çalışma piyasasında ve emeklilik sisteminde reform, KDV ve vergi düzenlemeleri ile özelleştirmelere ilaveten Troyka temsilcilerinin hükümet kararlarını veto yetkisiyle Atina'ya dönmelerini ve kamu varlıklarının 50 milyar Euroluk özelleştirme fonuna devredilmesini kabul etti.

Çipras'ın IMF'yi gönderme çabası sonuç vermezken bu kurumun mevcudiyetinin yeni kurtarma paketi için "önşart" olduğu kayıt altına alındı.

Çipras: Anlaşma şartları ağır ama...

Anlaşma sonrası Çipras'tan ilk açıklama geldi. Anlaşma şartlarının ağır olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Ancak bu karar büyümeye olanak sağlayacak" şeklinde konuştu.

Brüksel'de konuşan Çipras şunları söyledi: Borcu yeniden yapılandırmayı başardık. Anlaşmanın sorumluluğunu alıyoruz. Bütün Avrupa'ya önemli bir mesaj gönderdik. Yunanistan'ın eurodan çıkma tartışması geride kaldı."

Reformların bu hafta parlamentodan geçmesi şartı konuldu

Son beş yıldaki 240 milyar Euroluk iki kurtarma paketine rağmen krizden krize savrulan Yunanistan'a 86 milyar Euroyu bulacak üçüncü kurtarma paketi için istenilen reformların bu hafta parlamentodan geçmesi şartı ileri sürüldü.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, üçüncü kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'a dayatılan yeni şartların Atina'nın 5 Temmuz'daki referandumda reddettiği şartlardan "bariz şekilde çok daha ağır olduğunu" söyledi.

İktidara geldiği 25 Ocak seçimlerinin ardından Euro Bölgesi'yle müazkereleri yavaştan alan ve reformlar konusunda vakit israfıyla suçlanan Çipras, Yunanistan'da bankaların kapalı tutulduğu ve ATM'lerdeki paranın bitmek üzere olduğu bir aşamada, elinin görece en zayıf olduğu dönemde en zorlu pazarlıklara girerek siyasi kariyeri açısından ağır risk aldı.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Twitter mesajında Euro Bölgesi'nin kendilerine dayattığı şartların çok kötü olduğunu belirterek "Bizi enkaza çevirmek istiyorlar. Yeter artık" dedi.

"Euro Bölgesi'nin talepleri 'çılgınlık' "

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, blogunda Euro Bölgesi'nin taleplerinin "çılgınlık" olduğunu ve AB projesinin savunduğu değerlere ihanet edildiğini savundu.

Beş yıldır devam eden krizde ekonomisi dörtte bir oranında daralan ve kamu borçları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 180'ine ulaşan Yunanistan'da bankaların bu hafta da kapalı tutulması bekleniyor.

'Para bugün bitebilir'

Öte yandan Yunan bankalarında para bugün tükenebilir. Financial Times'a konuşan bir kaynak, sermaye kontrolleri getirilmesinden bu yana bankalardaki nakitin günde 100 milyon Euro’dan fazla eriğini, Pazartesi günü elde hiç para kalmayacağını öne sürdü. Yunan Bankalar Birliği de, geçen hafta, bankalarda Pazartesi'ye kadar yetecek miktarda nakit kaldığını ifade etmişti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.