Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yunanistan çıkış yolu arıyor

1 Temmuz 2015 Çarşamba::

IMF'ye karşı temerrüte düşen Yunanistan euro bölgesi ülkeleriyle anlaşmaya varmaya çabalıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Yunanistan uluslararası kreditörlerinin son dakika çabalarına rağmen dün Uluslararası Para Fonu'na borcunu ödeyemeyerek kuruma karşı temerrüte düşen ilk gelişmiş ülke oldu.

Lagarde temerrütü rapor edecek

Temerrüte rağmen mali kaynakları tükenen Yunan hükümetinin yardım bulma çabaları sürüyor. IMF, Yunanistan'ın dün yapması gereken 1.6 milyar euro tutarında kredi geri ödemesini yapmadığını doğruladı. IMF Başkanı Christine Lagarde'ın yönetim kuruluna Yunanistan'ın "ödemelerde geriye düştüğünü" rapor ederek, ülkenin temerrüte düştüğünü açıklaması bekleniyor.

Finans piyasalarında Yunanistan'ın eurodan çıkmasına yol açacak olaylar zincirini başlatacağından endişe edilen temerrüt kaygı yaratıyordu.Yunanistan'ın euro bölgesinde kalıp kalmayacağına yönelik belirsizlik büyük ihtimalle Pazar günü yapılacak referanduma kadar devam edecek.

Yunan halkı referandumda Atina'nın alacağı mali yardım karşılığında talep edilen kemer sıkma tedbirlerini kabul edip etmeyeceklerini beyan edecek.

Anketlerde hayırcılar önde

Dün Efimerida ton Syntatkton gazetesinde yayımlanan ankette Yunan halkının yüzde 54'ünün kemer sıkma tedbirlerine karşı çıktığı, yüzde 33'ünün ise kabul ettiği görülüyor. Buna karşılık Yunan bankalarının kapatıldığı Pazar gününden önce yapılan anketle kıyaslandığında farkın daraldığı görülüyor.

IMF Sözcüsü Gerry Rice kurumun Yunanistan'a mali yardıma ancak geciken borçları ödediğinde devam edebileceğini söyledi. Yunanistan'ın son dakikada geri ödeme tarihinin ertelenmesi talebinde bulunduğunu teyit eden Rice, IMF yönetim kurulunun talebi "yeri geldiğinde" değerlendireceğini ifade etti.

Atina taviz vermedi

Atina hükümeti dün temerrüte düşmeden birkaç saat önce mali yardım programının süresinin uzatılmasını, iki yıl süreyle finansman ihtiyacının karşılanmasını ve borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etti. Reuters tarafından görülen teklife göre Yunan hükümeti daha öncereddettiği kreditörlerin ekonomik reform taleplerine taviz vermedi.

Ülkesi temerrüte düşmeden kısa süre önce euro bölgesi maliye bakanlarıyla telekonferansta konuşan Maliye Bakanı Yannis Varoufakis, euro bölgesi kaynaklarının verdiği bilgiye göre taraflar arasında anlaşma sağlanırsa Pazar günkü referandumun iptal edilebileceğini söyledi.

Her şeye rağmen Yunanistan teklifini çok geç iletmiş oldu ve ülkeye verilen mali yardımın hukuki çerçevesini oluşturan kurtarma programının süresi de doldu.

Yardım paketi donduruldu

Yunanistan'ın emekli ve memur maaşları ile borçlarını ödemesini sağlayan tek kaynak olan mali yardım paketi, kurtarma programının süresinin dolmasıyla beraber donduruldu.Programın süresinin dolmasıyla birlikte Yunanistan 1.8 milyar euroluk kredi ve bankacılık sektörü destekleme fonunda duran 10.9 milyar euroluk kaynaktan mahrum kaldı.

Eurogroup tekrar toplanacak

Tüm bu zorluklara rağmen euro bölgesi yetkililerinden bir çözüm bulunabileceğine yönelik açıklamalar geliyor. Euro bölgesi maliye bakanları bugün Yunanistan'ın kredi ve borç yeniden yapılandırma talebini görüşmek üzere TSİ 18:30'da toplanacak.

Maliye bakanlarının beş aydır sonuçsuz devam eden mali yardım müzakerelerinde bu noktadan sonra nasıl anlaşmaya varabilecekleri ise bilinmiyor.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, bu sabah yaptığı açıklamada ülkesinin Pazar günkü referandumdan önce Yunanistan ile uzlaşıya varmaya çalışacağını ifade ederek, "Son dakikaya kadar hedefimiz, Yunanistan'ın istikrara dönmesini sağlayacak bir anlaşmanın mümkün olup olmadığını bulmaya çalışmak olacak" dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.