Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Siyasetin ustasıydı

18 Haziran 2015 Perşembe::

İkisi askerî darbe ile olmak üzere 6 defa devrilen Demirel, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak 40 yılı aşkın süre Türk siyasetine yön vermişti


Yazı Boyutu : A A A A

Haber Merkezi ANKARA
Turgut Özal, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit ve Kenan Evren'den sonra Süleyman Demirel'in vefatıyla siyasî tarihimizde bir dönem son buldu. 40 yılı aşkın siyasi hayatında kendi deyimiyle 'altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen' 9. Cumhurbaşkanı Demirel, önceki gece saat 02.05'te, solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
Demirel'in vefat haberini 20 yılı aşkın bir süredir doktorluğunu yapan Aylin Cesur gözyaşları içinde açıkladı. Akşam yemeğini Demirel ile yediklerini belirten Cesur, "Son dakikaya kadar bilinci açık olan Sayın Demirel vakur, mutlu ve huzurlu bir şekilde hayata veda etti" ifadesini kullandı.
Çocukluk yıllarında çobanlık yaptığı için 'Çoban Sülü' olarak da anılan Demirel, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de 1 Kasım 1924 yılında doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitirdi. İTÜ İnşaat Fakültesi'nden 1949'da mezun oluktan sonra, araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderildi. Yurda dönmesinin ardından, kendisine "barajlar kralı" unvanını getirecek Devlet Su İşleri'ne atandı. 27 Mayıs'tan sonra bir süre serbest mühendislik ve müteahhitlik yapan Demirel, ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Boğaz Köprüsü'nün ilk projesini hazırlayan ABD Morrison Knudsen Inc.'in Türkiye temsilciliğini üstlendiğindendolayı bir dönem "Morrison Süleyman" olarak da anıldı.
Siyasete 1962 yılında Adalet Partisi'nde başlayıp, iki yıl içinde, 28 Kasım 1964'te genel başkanlığa seçildi. 1965'te Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev alıp, 10 Ekim 1965'te gerçekleştirilen seçimlerde milletvekili oldu. Demirel, 1965, 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında beş kez daha hükümet kurdu. 1979 seçimlerinden sonra MSP ve MHP'nin desteklediği azınlık hükümetinin başına geçse de, 12 Eylül darbesiyle siyaset sahnesinden çekilmek zorunda kaldı. Siyasi yasağı 1987 yılında yapılan referandumla kaldırıldı. DYP, 1991'de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkınca, kendi başkanlığında DYP-SHP koalisyonu kuruldu. Yedinci kez hükümet kuran Demirel, 49. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin başbakanı olarak 20 Kasım 1991'den 16 Mayıs 1993'e kadar görev yaptı.
Turgut Özal'ın ölümünün ardından 16 Mayıs 1993'te cumhurbaşkanı seçildi. 28 Şubat sürecinde cumhurbaşkanı olan Demirel, başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısıyla da siyasi hafızada yer etti. 28 Şubat sürecine ilişkin, "Hükümet alaşağı mı edilmiş? Siyasi partiler mi kapatılmış? Hükümet bir süre sonra istifa etmiş. Anayasaya göre yenisi kurulmuş. Buna darbe denilmez'' şeklinde değerlendirmede bulunmuştu. Demirel yine bir televizyon kanalına yaptığı bir başka değerlendirmede ise "Üniversiteye başı kapalı giremezsiniz. Anayasa Mahkemesi koymuş, Danıştay koymuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi koymuş. Başı bağlı olarak okutulan yerlere git. Arabistan'da filan vardır, oralara git" demişti.
50'den fazla üniversiteden fahri doktora alan Demirel, Türkiye'nin en genç genel müdürü ve en genç başbakanı idi.

ANITKABİR'DEN SONRA EN BÜYÜK ANIT MEZAR

Süleyman Demirel için cuma günü devlet töreni düzenlenecek. Demirel'in naaşı Ankara Kocatepe Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Isparta'daki Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin de bulunduğu İslamköy'ü yukarıdan gören Çalca Tepe'deki anıt mezara defnedilecek. 2000 yılında kardeşi Şevket Demirel tarafından 58 bin metrekare alan üzerine yapılan anıt mezar, Anıtkabir'den sonra Türkiye'deki en büyük ikinci anıt mezar oldu.

Güniz Sokak'a ziyaretçi akını

Vefat haberinin ardından Demirel'in Güniz Sokak'taki evi ziyaretçi akınına uğradı. Mehmet Haberal ve Demirel'in doktoru Aylin Cesur tarafından hazırlanan taziye bölümünün etrafına çiçeklerle çerçevelenen yağlı boya tablosunun üzerine Demirel'in meşhur fötr şapkası asıldı ve taziye defteri konuldu. Taziye için gelenler arasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk de vardı. Taziyeleri Şevket Demirel'in kızı Nihan Demirel Atasagun, akrabası CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve doktoru Aylin Cesur kabul etti. Demirel'in vefatı üzerine Güniz Sokak'taki komşuları da gözyaşlarına hakim olamadı.

Unutulmaz sözleri
Kendi deyimiyle "Altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen" Demirel, siyasi hayatımıza da unutulmaz sözler bıraktı. İşte onlardan bazıları:
¥ Yollar yürümekle aşınmaz.
¥ Memlekette benzin vardı da biz mi içtik.
¥ Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz.
¥ GAP'ı kimseye gap diye gaptırmam.
¥ Elektriğin komünisti olur mu!
¥ Ege bir Yunan gölü değildir, Ege bir Türk gölü de değildir, binaenaleyh Ege bir göl değildir.
¥ Dün dündür, bugün bugündür.
¥ Şapkamı koysam o bile seçilir.
¥ Bu fötr şapkayla 6 defa gittim, 7 kere geldim.
¥ Demokrasilerde çareler tükenmez.
¥ Bize plan değil, pilav lazım.
¥ Başını örtmek isteyen Suudi Arabistan'a gitsin.
¥ Kim ne verirse beş bin lira fazlası benden.
¥ Açım diyene geber diyemezsiniz.
¥ Tayyip Erdoğan'ı seçmesi için halkın aklını peynir ekmekle yemesi lazım ama halk bu, yer mi yer.
KİM NE DEDİ?
Süleyman Demirel'in vefatının ardından siyasi ve ekonomi çevrelerinden taziye mesajları yağdı.
? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türk siyasi tarihinde derin izler bıraktı. Üstlendiği görevler, hizmetleri ve siyasetteki rolü ile aziz milletimiz tarafından gelecekte de yâd edilecektir.
? TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Yakın siyasi tarihimizin tüm yönleriyle anlaşılabilmesi bakımından merhum Demirel'in bu süreç içerisinde yaptıklarının, yapamadıklarının çok iyi bilinmesi gerekiyor.
? Başbakan Ahmet Davutoğlu: Sayın Cumhurbaşkanımız meşruiyetin ve demokrasinin yanında olmuştur. Demokrasi üzerine kara bulutlar dolaşırken kendisi mücadele etmiştir.
? CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Türkiye siyasetinin 40 yılı aşkın bir dönemine damgasını vurdu. Kendine has üslubu, hoşgörüsü, azmi ve demokrat kişiliğiyle yeri doldurulamayacak bir devlet adamıydı.
? MHP lideri Devlet Bahçeli: Geride onca iz, eser ve hatıra bıraktı. Yıllarca verdiği demokrasi mücadelesi gıpta ile hatırlanacaktır.
? 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Ülkemizin kalkınmasında çok önemli hizmetler yaparak sonraki kuşaklara öncülük etmiştir.
? Tansu Çiller: Demokrasi ve Türkiye sevdasıyla mahzenden çıkıp, 6 kez gittiği makama 7 kez geldi ve son noktada demokrasi meşalesi olarak Cumhurbaşkanı oldu.
? TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes: Türkiye için son derece ekonomik ve kalkınma alanında katkılarını yapmış önemli bir liderimizi kaybettik
? MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: GAP ve Boğaziçi Köprüsü başta olmak üzere yaptırdığı baraj ve tesislerle, Anadolu'nun kalkınmasına katkı sağladı.
? TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Türk siyasetine damga vuran 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel vefat etti. Mekanı cennet olsun.
? DP Genel Başkanı Gültekin Uysal: İdealleri için barındırdığı azim ve kararlılık, birçok insana, siyasiye örnek olmuştur.
? Pervin Buldan: Süleyman Demirel "Savaş Buldan ölüm listesinin başında olmalı" demişti. Hesap vermeden gitti. İsyanım bunadır...

KİMSENİN BİLMEDİĞİNİ NEW YORK TIMES YAZDI:
Sami Süleyman Gündoğdu Demirel

Süleyman Demirel'in vefatı uluslararası basında da büyük yankı buldu. New York Times, Türkiye'de dahi pek çok kişinin bilmediği bir detaya dikkat çekti.
NEW YORK TIMES: Soyadı "demir el" anlamına gelen eski cumhurbaşkanının tam adı Sami Süleyman Gündoğdu Demirel'di. Türkiye hakkındaki ansiklopedik bilgisiyle tanınıyordu. Gittiği her köyün muhtarının ismini söyleyebileceği rivayet edilirdi.
AP: Köy hayatından geldiği için "Çoban Sülü" olarak bilinen Demirel, popülist tarzı ve İslami sembolleri dikkatli kullanımı sayesinde, Türklerin çoğunluğunun yaşadığı muhafazakâr kırsalın seçim desteğini kazandı.
REUTERS: Demirel'in çocuğu yoktu ama iktidarda olduğu yıllarda hayranları tarafından “Baba” lakabıyla tanınıyordu.
EURONEWS: Türk siyasetinin 'Baba'sı olarak tanınan Demirel, 'Dün dündür, bugün bugündür' gibi açıklamalarıyla biliniyordu.
BBC: 1980'deki askeri darbenin ardından siyasetten men edilmişti. Bu yasak 1987'de kaldırılınca, Sayın Demirel'e iktidar yolu açılmış oldu.

Anahtar Kelimeler: Demirel,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.