Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yeni bir banka daha geliyor

21 Mayıs 2015 Perşembe::

Ziraat, Halk, Vakıfbank katılım bankası kurmak üzere yola çıkarken, Türkbank da katılım bankası olarak dönme hazırlığında.

Yazı Boyutu : A A A A

Bu sırada bir diğer sürpriz ise tasfiye halindeki Emlak Bankası'ndan geldi. Emlak'ın katılıma dönüşmesi için son nokta konulmak üzere.

Katılım bankalarının bankacılık sistemi içindeki yüzde 5'lik payının düşük kalması nedeniyle kamunun bu alana girdiği ve üç büyük kamu bankası yani Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası'na birer katılım bankası kurdurduğunu dün Katılım Bankaları Birliği Genel Kurulu'nda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bir kez daha ifade etti. Ancak kulislerde konuşulanlara bakılırsa kamu bu alanda sadece üç banka ile yer almayacak. Bir süre önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesine alınarak tasfiyesi tamamlanmış Türk Ticaret Bankası yani Türkbank'ın da katılım bankası olarak geri döneceği bizzat TMSF tarafından açıklanmıştı.

SADECE İSMİNE 500 MİLYON DOLAR

Dün yapılan Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Kurulu'nda ise yine tasfiye halinde olan bir zamanların ünlü bankası Emlak Bankası'nın katılım bankası olarak geri gelmesi için tüm hazırlıkları tamamladığı konuşuldu. Edinilen bilgilere göre banka diğerleri gibi şubeler açarak değil ama 4 farklı strateji uygulayarak katılım bankacılığı faaliyeti yürütecek. Bu stratejilerin daha çok dijital bankacılık olabileceği tahmin ediliyor. Hatta bankanın dönüşeceğini bilen bir işadamının Emlak Bankası ismine 500 milyon dolarlık teklif yaptığı kaydediliyor.

ADABANK'TA UZAN KORKUSU VAR

Bir süre önce katılım bankası olacağı öne sürülen Adabank'ta ise bankanın eski sahibi Uzan Ailesi'nin korkusunun yaşandığı, ailenin önümüzdeki yıllarda hukuki yollara başvurabileceği korkusuyla ne özel ne kamu kimsenin bu bankayı satın almaya, yatırım yapmaya yanaşmadığı ifade ediliyor.

Kamunun alana el atmasını sağlayan katılım bankaları ise genel kurulda verilen bilgilere göre 2014'te özellikle Bank Asya'daki olumsuz bilanço nedeniyle gerekli büyümeyi sağlayamadı. Katılım bankalarının aktif büyüklüğü 96 milyar liradan 104 milyar liraya ancak çıkabilirken sistem içindeki payı yüzde 5.55'ten yüzde 5.2'ye geriledi.

YILIN İLK 4 AYINDA YÜZDE 8 BÜYÜME OLDU

Bank Asya'nın olumsuz bilançosu nedeniyle 2014'te katılım bankalarında toplanan fonlarda yüzde 5.7, kullandırılan fonlarda yüzde 3.8, aktiflerde yüzde 8.5, özvarlıkta ise yüzde 9.5 artış oldu. Bu yılın ilk 4 ayında ise toplanan fonlarda yüzde 5, kullandırılan fonlarda yüzde 9, aktifte ise yüzde 8 artış sağlandı. Bu doğrultuda 2015'in, geçen yıldan daha iyi geçeceğine inanılıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.