Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

İstifadan Önce 10 Soru

19 Mart 2015 Perşembe::

İstifa Etmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 10 Soru; Yapılan araştırmalar, her 10 istifanın 4’ünün bir sonraki adım düşünülmeden yapıldığını ortaya çıkarıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Yani aslında bu şu demek, istifa edenlerin %40’ı, ceketini alıp çıkıyor. Peki bu %40’ın yüzde kaçı bu plansızlığından dolayı pişman? Bu bilgiyi o kadar aramama rağmen ne yazık ki bulamadım, ancak bir tahminim var: HEPSİ.

İstifa etmek, kariyer hayatınızda verebileceğiniz en önemli kararlardan biri. Eğer başka bir işe transfer için istifa ediyorsanız sıkıntı yok ancak gittikçe büyüyen ve mücadele edemediğiniz sorunlar yüzünden istifa ediyorsanız oturup bir kere daha düşünmelisiniz. Muhtemelen hayatınızın en sıkıntılı dönemine kendi isteğinizle gireceksiniz, peki buna hazır mısınız?

İşte istifa etme kararını almadan önce kendinize mutlaka sormanız gereken 10 soru:

1. İstifa Etmemin Gerçek Nedeni Ne?

Sizi istifaya götüren gerçek neden nedir? Anlık bir kararla tüm kariyerinizi tehlikeye atıyor olabilir misiniz yoksa sağlam düşünülmüş ve gerekli bir hamle mi? Buna tam olarak karar vermeden kesinlikle hareket etmeyin. Bundan sonraki sorular bu kararınızı sorgulamanız için size rehberlik edecek.

2. Elimden Gelen Her Şeyi Yaptım mı?

Sıkıntınız her ne ise, onu çözüme kavuşturmak için elinizden geleni yaptığınıza inanıyor musunuz? İş yükünüz fazla ise bunu konuştunuz mu, işiniz zevksizse bir değişiklik talep ettiniz mi, yöneticiniz ile sorun yaşıyorsanız geri bildirim verdiniz mi? ‘yöneticiye geri bildirim vermek’ belki kulağınıza ütopya olarak geliyor olabilir, ancak doğru yolu bulunca her geri bildirim muhattabını mutlaka buluyor, merak etmeyin. Siz iyisi mi, pişman olmadan önce, istifanıza yol açacak sorunu çözmek için elinizden geleni yaptığınızdan emin olun.

3. İstifadan Sonraki Aksiyon Planım Ne?

Başka bir iş mi arayacaksınız, kendi işinizi mi kuracaksınız? Sektör mü değiştireceksiniz yoksa yurt dışına eğitime mi gidiyorsunuz? Ne yaparsanız yapın, istifa ettikten sonra yaşayacağınız hayatı iyi planlayın. Unutmayın, işsiz kaldığınız bu dönem sizin için en hassas dönemlerden biri, plansız sürprizlerin hiç birine ihtiyacınız yok.

4. Yeni Bir İş Bulana Kadar Mevcut İş Yerimde Dayanamam mı?

Belki farkında değilsiniz ama istifa edip evde yeni bir iş bulmayı beklemek kariyer hayatınızın en sıkıntılı sınavlarından biridir. Hatta o kadar sıkıntılıdır ki, çoğu zaman ‘keşke bu hatayı yapmasaydım’ diye bile düşünebilirsiniz. O yüzden kendinize şu soruyu sorun: yeni bir iş bulana kadar şu anki işimde devam edebilir miyim? Eğer cevapta en ufak bir ‘evet’ olasılığı gözüküyorsa hiç macera aramayın çünkü en güzel iş, işte aranır. Yumuşak bir geçiş ile tüm sorunları bir günde arkanızda bırakıp yeni bir şirkete adımınızı atabilirsiniz. Sıfır risk, sıfır sorun.

5. Ekonomik Durumum Kaç Ay İşsiz Kalmama Müsade Eder?

İstifa etmeyi kafaya koyduğunuzda bunu sağlam bir finansal tabana oturtmanız şart. Ortalama kaç ay işsiz kalacaksınız, bu aylar boyunca finansal durumunuz nasıl olacak, eşiniz çalışıyor mu, birikmiş paranız var mı, işsizlik süreniz tahmininizden daha da uzun sürerse B planınız nedir? İstifa sonrası finansal durum aslında istifanın en önemli noktalarından biri. Dolayısıyla tüm bunların uzun uzadıya düşünülmesi ve bir mantığa oturuyorsa istifaya öyle karar verilmesi en sağlıklısı.

6. Psikolojik Durumum Kaç Ay İşsiz Kalmama Müsade Eder?

Belki ekonomik olarak uzun süre işsiz kalacak şekilde kendinizi ayarladınız, peki ya psikolojiniz? Sabah saat 8.30’dan akşam 6’ya kadar çalışırken istifayı düşünmek, bunun vereceği rahatlık, evde dinlenebilmenin hayali ve aylardır zaman ayıramadığınız şeylere zaman ayırma imkanı gibi güzellikler size işsizliği çekici kılabilir, peki ya kısa vadede iş bulamazsanız? Başvurulara dönmeyen şirketler, mülakatlardan aldığınız olumsuz haberler ve kapanan kapılar bir süre sonra sizi psikolojik olarak çökermeye başlayacak. Unutmayın, çok az kişinin psikolojisi uzun süren iş arama seanslarını kaldırabilecek güçte. O yüzden istifa etmeden bir de bu açıdan bakmakta yarar var.

7. Kaybedeceğim Diğer Avantajların Farkında mıyım?

İşten istifa etmek çoğu zaman sadece maaştan feragat etmek anlamına gelmiyor. Bunu özel hastaneye gittiğinizde çıkan faturayla, ilk telefon faturanız geldiğinde veya benzin istasyonuna ilk defa yanaştığınızda hatırlamaktansa öncesinde şirketinizin size sağladığı tüm avantajların bir listesini yapmak ve kendinize ‘neleri bırakıyorum’ sorusu sormak çok daha mantıklı. Şirket arabası, telefon, telefon faturası, laptop, VIN, özel sağlık sigortası, yemek fişi gibi faydaların bir anda sıfırlandığı bir dünyaya hazır mısınız?

8. Bu Kararımı Diğerlerine Danıştım mı?

Evet, çalışan sizsiniz, ortamı siz biliyorsun, şirketinizden ve sıkıntılarından da siz haberdarsınız. Dolayısıyla istifa zamanının geldiğini de en iyi siz bilirsiniz. Ama yine de bu konuda güvendiğiniz ve sizi tanıyan başka birilerinden de fikir almak bazen gereklidir. Bu karar anlık bir karar mı, sizin göremediğiniz bir şeyler olabilir mi, tepkiniz mantıklı mı? Üçüncü göz bazen gerçekten sizin göremediklerinizi görebilir.

9. Tüm Köprüleri Yakmadan Nasıl Ayrılabilirim?

İstifa ederken en dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de kimsenin kalbini kırmadan, kimseyi zor durumda bırakmadan ve karşılıklı fayda ile ayrılmak olmalı. Bu hem etik olarak doğru olan, hem de –açık söylemek gerekirse- ileride işinize yarayacak olan şey. İş dünyası sandığınızdan daha küçük, şimdi ayrıldığınız bu insanlarla ileride bir araya gelebilirsiniz, referanslarına ihtiyaç duyabilir veya beraber iş yapabilirsiniz. O yüzden, hiç bir köprüyü yakmadan, herkesle ileride de görüşecek şekilde ayrılmak en iyisi.

10. Bu İstifa Özgeçmişimi Sıkıntıya Sokar mı?

İstifa etmeniz bir sonraki iş için yapacağınız görüşmeleri sıkıntıya sokmaz ancak özgeçmişinize bir firma daha eklemeniz bir ihtimal kariyerinizi sıkıntıya sokabilir. Kaç senede kaç firma eskittiniz, çok zıplayan sadakatsiz bir çalışan mısınız? Dayanıksız mısınız yoksa aklınız kolayca çeliniyor mu? Bu istifa eğer görüşmelerde karşı tarafa bu soruları sorduracaksa, belki de biraz daha beklemekte fayda var.

Anahtar Kelimeler: İstifadan Önce 10 Soru,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.