Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

İş Hayatında Rutinlerle Başa Çıkma Yöntemleri!

4 Mart 2015 Çarşamba::

Her insan ara sıra iş hayatında rutine girdiğini hisseder. Özellikle uzun süredir aynı şirkette ve aynı pozisyonda çalışıyorsanız, bu duyguyu daha sık yaşamaya başlarsınız.

Yazı Boyutu : A A A A

İşler aynı tarzda ilerler, kendinizi bir robotmuş gibi hissetmeye başlarsınız. Bu durumda ilk yapılan eylem genelde durumu önemsememek, oluruna bırakmak ve kendiliğinden geçeceğine inanmaktır. Ancak aksiyonsuzluk, durumu çoğunlukla daha kötü bir hale getirir ve sorun ciddileşir. İşin daha da kötüsü, çözülmeyen rutin, sizi gerileme dönemine sokar. Ama iyi bir haberimiz var: bu konuda yalnız değilsiniz. Her gün onlarca çalışan “rutin iş hayatı” tuzağına düşüyor. Peki ne yapmalı da bu rutinden kurtulmalı?

Öncelikle iç sesinize kulak verin, iç sesiniz size ne yapmanız gerektiğini en başından beri söylüyor aslında. Siz onu dinlemeye ne kadar erken başlarsanız rutininizin dışına o kadar erken çıkabilirsiniz. Evet, burada netiz, rutinden çıkmanın ilk yolu iç sesinizi dinlemek.

Peki iç sesiniz çok karmaşık bir durumdaysa (ailesel ya da dış etkenlerden dolayı sorun yaşıyorsanız mesela) ne yapmalısınız? bu durumda “konfor alanı” olarak ifade edilen, sizi gevşeten, düşünmeden yaptığınız (otomatiğe bağlanan) tüm işlerinizden kısa bir an uzaklaşmanız gerekmektedir. Yani bir nevi “çerçevenin dışından” bakmalısınız kendinize. Kendisine sormanız gereken temel sorularla baş başa kalmalısınız. Mesela, ben şu an ne yapıyorum, neden böyle hissediyorum, neyi farklı yapabilirim, neyi değiştirebilirim tarzı sorularla zihninizi daha düzenli ve hedefli düşünmeye yönlendirebilirsiniz. Bu yönlendirme size durumu daha net görme imkanı tanır.

Aslında bu gibi durumlarda çözüm çoğu zaman gözümüzün önündedir. Sadece sorunun nedenini aramak, bulmak ve kabullenmek çoğu durumda yeterli olacaktır. Rutinlerinizden kurtulmak için yapabileceğiniz bir başka şey de süreli izne ayrılmak veya yöneticinizle bu sorunu tartışmak/ondan yardım istemek olabilir. Belki sizin yeteneklerinize daha uygun ve farklı bir pozisyonda çalışabilir, kendi işinizi daha farklı hale getirebilirsiniz. Eğer değişiklik gibi bir seçeneğin bulunmadığı küçük bir işletmede çalışıyorsanız, günlük rutinlerinizi değiştirebilirsiniz. Her gün aynı saatlerde yaptığınız eylemler sizi bir süre sonra sıkacak ve yoracaktır.

Örneğin; çay saatinizi değiştirebilir, iş arkadaşlarıyla iş bölümü yapabilir, yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Tamamen size kalmış ufak değişiklikler sizi daha istekli ve iyi hissettireceği gibi işinize olan tutkunuzu da tekrardan ateşleyecektir. Rutine girdiğinizi düşündüğünüz an o durumdan çıkmak sizin kariyeriniz de ilerlemenizi kolaylaştıracaktır. Unutmayın rutinler çok uzun süreler boyunca devam ederse kariyerinizde yerinde sayma ve gerileme kaçınılmaz olacaktır. Bu tuzağa düşmeyin! Yazar Burcu Mutlu

Anahtar Kelimeler: Rutin,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.