Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yunanistan'sız Euro Bölgesi için hazırlık

21 Şubat 2015 Cumartesi::

Avrupa Merkez Bankası, Atina'nın “Euro Bölge-si”nden olası bir çıkışına karşı hazırlıklara başladı


Yazı Boyutu : A A A A

Piyasalarda gözler Yunanistan-Euro Bölgesi görüşmelerine çevrilirken Almanya'dan çarpıcı bir iddia geldi. Alman Der Spıegel Dergisi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışı için hazırlık yaptığını öne sürdü. Yunanistan, kredi anlaşmasının 6 ay uzatılması için dün talepte bulunmuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasını öngören herhangi bir senaryonun göz önüne alınmadığını söylerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan'ın mali yardım anlaşmasının uzatılması talebinin Alman parlamentosunda onaylanması için 'önemli iyileştirmeler' yapılması gerektiğini ifade etti. Hollande, Yunanistan'ın mali yardım anlaşmasının uzatılması teklifinin değerlendirileceği Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesinde Merkel ile düzenlenen ortak basın toplantısında, “Yunanistan Euro Bölgesi'nin bir üyesidir ve Euro Bölgesi'nde kalmalıdır” dedi. Merkel ise “Şu anki müzakerelerin içeriğinde önemli iyileşmeler olmalı ki biz de, mesela gelecek hafta, Bundestag'da bunu oylayabilelim” dedi. Merkel ayrıca tüm Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'ı ortak para birimi bölgesi içinde tutmayı hedeflediklerini belirtti.
GÖRÜŞMELER OLUMLU
Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, Yunanistan'ın mali programın uzatılması için yapmış olduğu resmi başvurunun, Atina ile yapılacak olan müzakereler için iyi bir sinyal olduğunu belirtti. Berlin'de Federal Basın Merkez'inde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Wirtz, başvurunun yeterli olmadığını ancak, Almanya'nın Yunanistan'ın böyle bir girişimde bulunmasını olumlu değerlendirdiğini söyledi. Wirtz, “Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in mektubu, Yunanistan'a Avrupa Birliği tarafından yardımın devam etmesi isteğinin bir göstergesi. Bu mektup, müzakerelerin devam etmesi için iyi bir sinyal” dedi.
MEKTUP YETERLİ DEĞİL
Maliye Bakanlığı Sözcüsü Marianne Kothe ise Yunanistan'ın yaptığı başvuruyu yoğun şekilde incelediklerini kaydetti. Kothe, Yunanistan'ın başvurusunun Avro Bölgesi çalışma grubunda da değerlendirildiğini ve programın uzatılması için gerekli kriterleri yerine getirmediği sonucuna varıldığını anımsattı. Daha bir çok sorunun cevaplanması gerektiğini belirte Kothe, “Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'la bir çözüm istiyor. Sunulan başvuru mektubu yardım programının uzatılması için yeterli değil” ifadelerini kullandı.

S&P: Avrupa etkilenmez

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor's, Yunanistan'ın Euro Bölgesinden çıkmasının (Grexit), Bölge üyesi diğer ülke derecelendirmelerine “önemli bir etkisinin olmayacağı”nı açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, “Yunanistan'ın Euro Bölgesinden (Avrupa Parasal Birliği) ayrılması, Yunanistan'ın hem resmi hem de ticari borçlarında hemen hemen kesin bir olasılıkla temerrüte düşmesine neden olacaktır” denildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.