Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Elektriği ucuzlatmak elinizde

13 Şubat 2015 Cuma::

Elektrik dağıtımı özel şirketlere geçti. Bu şirketler abonelerine yüzde 10 indirim uyguluyor. Fakat çok kimse farkında değil bunun! “serbest tüketici” olmanın ilk şartının aylık elektrik fatura tutarının 130 lirayı aşması.

Yazı Boyutu : A A A A

Devlet 2009 yılında elektrikte “serbest tüketici” sistemine geçileceğini açıkladı ve bu sistem 2014 yılında uygulamaya sokuldu. Bu 5 yıllık dönemde elektrik ticareti yapmak için 200’e yakın şirket kuruldu.

Bu şirketlerden biri olan Bisen Elektrik İcra Kurulu Başkanı Mesut Alparslan açıklanan takvime göre beklentilerinin; 2014 yılı başında Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) “serbest tüketici” sınırını yıllık 3 bin kwh’a, yani 100 liralık tüketime düşüreceği şeklinde olduğunu söyledi. Fakat EPDK geçen yıl tüketim sınırını 4 bin 500 kwh’a, yani aylık 135 liraya indirdi. Dolayısıyla 200’e yakın şirket hayal kırıklığına uğradı. Bu yıl ise beklenti, “serbest tüketici” sınırının sıfırlanacağı yönündeydi. EPDK 5 liralık bir indirimle yetindi.

Bu söylenenler işin teknik yönü. Biraz da pratiğe bakalım: Bugün ayda 130 lira elektrik faturası gelen her tüketici “serbest tüketici” statüsüne giriyor ve bu tüketicilerin diledikleri şirketten elektrik satın alma hakları var. Bu hak tüketiciye ne kazandırıyor? Biz ona bakalım.

“Serbest tüketici” hakkını elde etmiş aboneyi bu şirketler kendilerine çekmek istiyorlar ve aralarında müthiş bir rekabet söz konusu.

Türkiye’de 35 milyon elektrik abonesi var. Mesut Alparslan, “Bugün” dedi. “Şayet serbest tüketici sınırı sıfırlanmış olsaydı, 35 milyon tüketici toplamda 1 milyar 300 milyon lira daha az ödeme yapacaktı.”

Türkiye’de 4 milyon elektrik abonesi “serbest tüketici” hakkını elde etmiş durumda. Bunların 2 milyona yakını bu haktan istifade ediyor, 2 milyonu kullanmıyor. Mesut Alparslan bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Yapılan araştırmalara göre nüfusun yüzde 92’si elektrikte serbest tüketici hakkını bilmiyor. Bildiğini söyleyen yüzde 8’in 16’sı ancak farkında bu hakkın ne anlama geldiğinin.”

Siz siz olun rekabetin getirdiği bu avantajdan faydalanın. Mesut Alparslan “serbest tüketici” olmanın ilk şartının aylık elektrik fatura tutarının 130 lirayı aşması olduğunu vurguladı ve “karı koca çalışıyorsa evde 60 liralık elektrik tüketiliyor” dedi. Şayet çocuk varsa bu miktar 90 liraya, çocuğa bakmak için anne gelmişse 130 lirayı rahat aşıyormuş.

Faturalarınıza bakın ve 130 lirayı aşan bir bedel ödüyorsanız mutlaka elektrik ticareti yapan bir firma ile sözleşme imzalayın ve elektriği yüzde 10 indirimli kullanın. Bu sizin hakkınız. Yok, “Ben mevcut şirketimden memnunum” diyorsanız, bu kere de onunla sözleşme imzalamayın. Eskiden beri elektrik aldığınız dağıtım şirketi “Saati değiştirdik” deyip size abonelik sözleşmesi imzalatabilir. Ona da dikkat edin. Size kim yüzde 10 indirim veriyorsa onunla sözleşme yapın yani.

Bisen Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Arif Akşam, Metro Gross Market ile anlaşma yaptıklarını ve Metro’dan alışveriş yapanların abonelik sözleşmesi imzalayabileceklerini söyledi. Bursaspor ile de böyle bir anlaşmaları varmış. Bursaspor Elektrik'i kurmuşlar ve Bursaspor'a gönül verenleri abone yapıyorlarmış. Ayrıca Bisen’i arayıp sözleşme yapmak da mümkün. Diğer 200 şirketi de tabii.
Metiner Sezer
metiner.sezer@tg.com.tr
13.2.2015

Anahtar Kelimeler: Metiner Sezer, elektrik,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.