Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Liderlik
Print Al

5 Yöneticilik Dersi!

17 Aralık 2014 Çarşamba::

Bize “lider” diye kim gösterilirse onu el üstünde tutuyoruz. Bir dönem Bill Gates, Steve Jobs, şu sıralar dünyayı etkileyen internet girişimlerinin CEO’ları (Brian Chesky, Mark Zuckerberg, Ben Silbermann vs.) hep bize “iyi lider” olarak tanıtıldı.

Yazı Boyutu : A A A A

Richard Branson’un tüm dünyada, ancak özellikle bu ülkede, Türkiye’de, hak ettiği değeri göremediğine inananlardanım. Bunun nedeni aslında yaşadığımız bir çok sorunun nedeniyle aynı. Araştıran ve merak eden bir kimliğimiz olmadığı için, bize “lider” diye kim gösterilirse onu el üstünde tutuyoruz. Bir dönem Bill Gates, Steve Jobs, şu sıralar dünyayı etkileyen internet girişimlerinin CEO’ları (Brian Chesky, Mark Zuckerberg, Ben Silbermann vs.) hep bize “iyi lider” olarak tanıtıldı. Bu saydığım yöneticilerin iyi lider olup olmadıklarını geçtim, onu tartışmaya açmıyorum, ben bu tür bir “sorgulamadan kabul etme” alışkanlığının, Richard Branson veya benzeri “doğal liderleri” ikinci plana atmasından şikayetçiyim. Kabul edeyim, biraz da Richard Branson gibi bir adamın daha çok kişi tarafından tanınmasını, saygı görmesini ve sevilmesini istiyorum. Bu yazıyı da biraz bu sebepten dolayı yazdım.

Richard Branson’ı tanımayanlar için küçük bir giriş yapayım. Kendisi 30 ülkede 200’ü aşkın şirketi olan Virgin Group’u sıfırdan kuran ve bu büyüklüğe getiren kişi. Lider, girişimci ve yazar. 1950 doğumlu. İngiliz. İş hayatına 16 yaşında, “Student” isimli bir dergi kurup reklam satarak başlıyor ve sonrasında koşmaktan hiç vazgeçmiyor. Kendi şirketlerinde uyguladığı yenilikçi uygulamalarla da tanınıyor. Mesela Virgin Group’un hiç bir şirketinde “izin prosedürü / yıllık izin sınırlaması” gibi bir uygulama yok. İsteyen istediği kadar izin kullanabiliyor. Çalışanların Anne ve Babalarını yılda bir gün ofise getirmelerini, onların tecrübelerinden yararlanmalarını ve onları değerli hissettirmelerini sağlıyor. Daha onlarca yenilikçi fikir bu adamın beyninden çıkıyor. Ayrıca kendisinin yazdığı 7 adet de kitap var.

Bu yazıyı yazmak istememin sebebi de aslında son çıkardığı ve tüm dünyada sağlam ses getiren “The Virgin Way” isimli kitabında geçen yöneticilik derslerinin bir kısmını sizinle paylaşmak istemem. Kitap gerçekten yararlı ve yöneticiler – liderler için çok faydalı bilgiler içeriyor. Richard Branson’ı eğer tanımıyorsanız acilen tanımanızı, hiç bir kitabını okumadıysanız acilen bir tane edinip okumaya başlamanızı temenni ederek, O’ndan öğrenebileceğimiz 5 Yöneticilik Dersi maddelerine geçiyorum, buyrun:

1. Tecrübeye Değil, Samimiyete Önem Verin

Richard Branson’a göre tecrübe çoğu zaman koca bir illüzyondan başka bir şey değil. Üstelik çok tecrübenin “uzman körlüğü” gibi bir riski de var. Kendi şirketlerinde yapılan işe alımlarda adayın samimiyetinin, tecrübesinin çok daha önünde olduğunu belirten Branson, şirketlerin ve yöneticilerin tecrübe ısrarlarına anlam veremediğini söylüyor ve ekliyor: “İşe alırken samimi, yenilikçi, eğlenceli ve karakterli kişileri seçerseniz ve işi öğretirseniz çok daha iyi performans alırsınız.”

2. Çalışanları Her Şeyden Üstün Tutun

Branson, çalışanlarını müşterilerinden bile ön plana çıkartan yönetim tarzıyla tanınıyor. Ona göre, standart “müşteri yoksa biz yokuz!” görüşü yanlış. Doğrusu “çalışanlar yoksa müşteri de yok!”. İyi seçilmiş bir çalışana güvenip, onu takdir edip onun yolunu açarsanız, o çalışan size çok daha fazla müşteri getirir. O yüzden çalışanlarınızla konuşun, iletişime geçin, dahil edin. Richard Branson, tüm Virgin Group çalışanlarına 2 haftada bir toplu bir mail yazmasıyla, tüm çalışanlara evinin ve cep telefonunun numarasını vermesiyle ve çalışanları rastgele arayıp sıkıntıları var mı yok mu sormasıyla da biliniyor.

3. Mutlu Olmayı Öğrenin

Branson kitabında, Virgin şirketini mutluluğun, samimiyetin ve güler yüzün üstüne kurduğunu yazıyor. Tüm çalışanlardan beklediği şeyin mutluluk olduğunun altını çiziyor ancak bu mutluluğun şirkete yöneticiler tarafından yayılması gerektiğini söylüyor. Eğer siz dahil tüm üst düzey kadronuz mutluysa, şirket de mutlu oluyor ve verimi inanılmaz artıyor. Hiç bir çalışan suratsız bir yöneticiyle çalışmak zorunda değil.

4. Başarısızlığa İzin Verin

Girişimciler de, çalışanlarda zaman zaman risk alır. Bu riskin sonucu her zaman olumlu olmak zorunda değil. Richard Branson’a göre, deneme korkusu, başarısızlığa oranla çok daha büyük bir sorun. Deneme korkusu sizi yerinizde saydırır ancak başarısız olsanız bile bir adım gitmiş sayılırsınız. O yüzden yöneticilerin başarısızlığa izin vermesi bir şirketin gelişmesi için en önemli noktalardan biri. Richard Branson bu konuda şöyle diyor: “Eğer bir kere başarısız oldu diye bir çalışanı azarlarsanız, ondan hiç bir risk almayan, sadece denileni yapan bir robot meydana getirirsiniz.”

5. Egonuzu Bir Kenara Bırakın

Branson’a göre başarının en önemli formülerinden biri kendinden daha zeki birilerini işe alacak kadar egonla barışık olman ve ona hak ettiği parayı vermen. Eğer bunu yapabilecek güçteysen oluşturacağın takım senin için harikalar oluşturabilir. Richard Branson kitabında şöyle yazıyor: “Ancak görüyorum ki yöneticilerin çok büyük bir kısmı bunu bir tehdit olarak algılıyor, uzun vadeli değil kısa vadeli düşünüyor”.

Eğer Richard Branson ile ilgili biraz merak uyandırabilmişsem, acilen kitaplarını okumaya, yazılarını araştırmaya ve kendini tanımaya başlasanız iyi edersiniz çünkü Branson benim kişisel favorilerimden biri. Yöneticilik vizyonumu oluştururken kendisinden çok yararladım. Size de mutlaka bir şeyler katacak. İyi okumalar!
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.