Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

NLP İle iş hayatında başarı sağlamak

14 Mart 2013 Perşembe::

Son dönemde siyasetçiler ve koçların da yararlandığı NLP, yöneticilerden İK uzmanlarına, satış ve pazarlamadan halkla ilişkilere pek çok meslek grubunun başarı sırrı oldu. NLP ile zihin haritasını keşfe çıkanların sayısı artıyor…

Yazı Boyutu : A A A A

BAZI insanlar diğer insanlarla benzer şartlara sahip olmalarına rağmen neden daha başarılı olur? İşte bu soru NLP’yi (Neuro Linguistic Programming) ortaya çıkaran temel dayanak noktası. Türkçeye “sinir dili programlaması” olarak çevrilen NLP, iş dünyasında başarı kapılarını aralıyor. Satış ve pazarlamadan yöneticilere, doktorlardan halkla ilişkiler ve insan kaynakları çalışanlarına, bu disiplin pek çok meslek grubuna büyük fayda sağlıyor.

KİŞİYE KENDİSİNİ ANLATIYOR

Öncelikle NLP’nin ne olduğunu özetleyelim… NLP, beynin algılar ve kullanılan dil yoluyla nasıl çalıştığını öğretiyor. Günlük yaşamda bilinçli düşünmeden, otomatik olarak izlenen zihinsel, duygusal ve davranışsal süreçleri bilinçli hale getiriyor. Bunları fark eden kişi, yaşamındaki birçok sonucun tesadüfen ortaya çıkmadığını görüyor. Ve bu sonuçlar üzerinde nasıl etkili olabileceğini öğreniyor. Sorunları çözmede ve hedeflere ulaşmada, zihinsel, bedensel veya teknik potansiyeli, bilinçli şekilde kullanmaya başlıyor.

İLETİŞİMDE FARK İÇİN…

NLP’nin sağladığı bilgi ve beceriler, kişiler arası iletişim süreçlerini geliştirmede, etkili hedef planlaması yapmada, motivasyon geliştirmede, sorunları fırsata dönüştürmede, liderlikte, değişim ve gelişim süreçlerini akıllıca yönetmede kullanılıyor. NLP Academy Turkey Kurucusu Taşkın Köksalan, stratejik iletişimin farklılık kıldığı tüm meslek gruplarında NLP’yi kullanmanın mümkün olduğuna değiniyor. Birçok yöneticinin, kurumsal danışmanın ve insan kaynakları yöneticisinin NLP’den faydalanarak takım oluşturma, kalite yönetimi ve vizyon gibi alanlardaki etkinliğini geliştirdiğini belirten Köksalan, “Satış ve pazarlama, müşteri ilişkileri, şikayet yönetimi gibi alanlarda da NLP her geçen gün daha yoğun olarak kullanılıyor” diyor.

Ağırlıklı olarak yöneticiler, konuşmacılar ve eğitmenlerin talep ettiği NLP eğitimlerinden, kendini geliştirmek, mesleğinde ilerlemek ya da bu alanda eğitmen olmak isteyen kişiler yararlanıyor. Eğitimler aşamalarına göre 2 bin ile 4 bin lira arasında değişiyor ve en az 130 saatten oluşuyor. Karizma Koçluk’tan Arzu Yılmaz, NLP ile iletişim becerilerini geliştirmenin ve başarılı insanların stratejilerini modellemenin mümkün olduğunu belirtiyor. Bu eğitimin dünyayı ve olayları algılayış perspektifini genişlettiğini vurgulayan Yılmaz, “Olayların ve gerçekliklerin daha önce görmediğimiz yönlerini görebilir, farkında olmadığımız hisleri keşfedebiliriz. İş dünyası bu eğitim sayesinde rekabet avantajı sağlıyor” diyor.

İK’NIN VAZGEÇİLMEZİ

NLP uzmanı, aynı zamanda yönetici, takım ve ilişki koçu olan Nurşen Kaya’ya göre, düşünce ve davranış boyutunda değişiklik yapmak isteyen herkes NLP’ye başvurabiliyor. İnsan kaynaklarının çalışanlarına farkındalık kazandırmak, kendilerini keşfetmelerine yardımcı olmak için NLP’den yararlandığına değinen Kaya, “NLP’nin etkisi kuvvetli ve kalıcı oluyor. Pek çok kişi çocuklarıyla olan ilişkilerinde yaşanmış olumsuz örnekleri bile farkındalığını artırarak olumluya çevirebiliyor” diyor.

NLP uzmar Mustafa Çay da benzer görüşe sahip. Mustafa Çay Akademi adı altında hizmet veren Çay, “Özellikle insan kaynakları, NLP ve koçluk araçlarından yararlanması gereken bir bölüm. İşe başvurudan mülakat sürecine kadar tüm aşamalarda NLP, insanları tanıma, motivasyon faktörlerini belirleme ve doğru geri bildirim verme konularında yardımcı oluyor” diyor.

KURUMSAL BAŞARI GARANTİ

Zihin kontrolü, maddeye hâkimiyet, NLP ve hip noz konularında uzman olan Nedim Güzel, NLP’nin son yılların en etkili eğitim modeli olduğunu belirtiyor. Kurumsal anlamda başarı için bu eğitim modelini başarı üzerine kurulu biçimde özel olarak sunan Güzel, direkt olarak kurumsal başarıyı hedefliyor. Eğitim bir iş gününü kapsıyor. Kişi sayısında ve sürede esneklik yapmak mümkün. Düz anlatımın yanı sıra çoğu başlıkla ilgili dinleyicilere uygulamalar yaptırılıyor ve konunun kesin kavranması sağlanıyor.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERE SON!..

NLP uzmanı ve yaşam koçu Arzu Bıyık-lıoğlu, öğretmenler, satış ve pazarlamacılar, yöneticiler, doktorlar, halkla ilişkiler, 1K uzmanlan gibi birebir insanlarla iletişim halinde olan meslek gruplarının NLP’den yararlanabileceğini belirtiyor. Orta ve üst düzey yöneticilerle, kariyerine yeni başlamış idealistlerle çalışmalar yapan Bıyıklıoğlu, ağırlıklı olarak stres, duygu yönetimi, motivasyon ve iletişim alanlarında çalışıyor. Arzu Bıyıklıoğlu, NLP tekniklerini bilmenin yararlarını ise şöyle özetliyor:

• Zihni etkin kullanabilmek, düşünce, duygu ve davranışları kontrol etmekte kolaylık sağlıyor

• Etkili iletişim kurabilmeye yardımcı oluyor

• Duygu yönetimi yapabilmeye yardımcı oluyor

• Motivasyonu artırıyor

• Kişisel performansı artırmaya destek veriyor

• İnsanları etkilemeye yardımcı oluyor

• Yapıcılığı artırıyor • özgüveni artırıyor

• Zihindeki engelleri ve korkuları kaldırmaya yardımcı oluyor

• Olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeyi sağlıyor

SPORCULAR DA KULLANIYOR

Siyasetçilerin de NLP’yi kullandığına değinen Şapka Koçluk ve Danışmanlık Kurucusu Müge Çevik, “Siyasetçiler trans halindeki kitlelerin duygularını büyük bir sinerjiyle köpürtüp etkilerini artırıyorlar amaca yönlendiriyorlar” diyor.

Yöneticilerin de bu şekilde dil kalıplarıyla takımlarını çok daha etkili ve verimli yönetebileceklerini söyleyen Çevik, NLP sayesinde amaç odaklı, yüksek motivasyonlu, endişelerden arınmış ve açık iletişim kuran bir ekip oluşturmanın mümkün olduğunu vurguluyor.

Yine sporcuların da NLP teknikleriyle çalışmalarının etkili olduğunu ifade eden Çevik, “NLP, sporcular için hedefe kenetlenme ve başarma adına çok gerekli. Bunun dışında şirketler NLP teknikleriyle iç iletişimi güçlendirmeyi vc motivasyonu yüksek tutmayı başarıyor” diyor.

VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

İş dünyası için NLP’nin gerçek bir hazine olduğunu söyleyen Etkin İnsan Gelişim Enstitüsü Başkanı ve NLP Master-Trainer’ı İsmail Barış Özpazarcık, “Çünkü NLP’nin performans, motivasyon ve verim-lik artışı konusunda işe yarar, pratik, güçlü teknik ve yöntemleri var. Her zaman farklı kılar..

En önemlisi de bilinçaltı programını çalıştırdığı için sürdürülebilir ve kalıcı olması” diyor.

NLP, Etkin İnsan Gelişim Enstitüsü’nde bireysel görüşmeler şeklinde haftada birer saatlik buluşmalarla uygulanıyor. Yine ortalama 12 saatlik “NLP ile Değişim Atölyeleri” ya da daha kapsamlı olan, 80 saatlik NLP Practitioner eğitimleri de mevcut.

NLP eğitimi alırken dikkat!..

Akredite NLP sertifika eğitimleri üç aşamadan oluşuyor: Practitioner (ilk aşama), Master Practitioner (ikinci aşama] ve Trainer (üçüncü aşama]. NLP uzmanı seçerken, o kişinin hangi kurumlardan eğitim aldığını araştırmak gerekiyor. Referanslara bakmakta da yarar var. Uzmanın kaç saat teorik eğitim aldığı, kaç saatlik pratik çalışmaya sahip olduğu, iş ve özel yaşam tecrübeleri önemli. Uzmanlar, hem NLP hem koçluk çalışmalarında etik kurallara bağlılığın, uyumun ve güvenin çok önemli olduğunu hatırlatıyor. NLP’nin de tıpkı koçluk gibi akredite edilmiş sertifikaları mevcut. Sertifikasız eğitim veren ve pratik çalışmalara sahip olmayan kişilerle çalışılmaması öneriliyor.

TUGÇE ALTINSOY / PARA DERGİSİ
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.