Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Ödüllendirme Yönetimi Kriterleri

4 Mart 2013 Pazartesi::

Tıpkı özel hayatında olduğu gibi her çalışan hediye almaktan hoşlanır. Ödüllendirme ya da isimlerini belirterek takdir etme, çalışanları mutlu ettiği gibi motivasyon ve performansı da artırıyor. Şirketler ödüllendirme yöntemleri geliştirme yolları arıyor ve bütçe oluşturuyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Ödül çalışanı mutlu eder

Tıpkı özel hayatında olduğu gibi her çalışan hediye almaktan hoşlanır. Ödüllendirme ya da isimlerini belirterek takdir etme, çalışanları mutlu ettiği gibi motivasyon ve performansı da artırıyor. Şirketler ödüllendirme yöntemleri geliştirme yolları arıyor ve bütçe oluşturuyor.

İnsan ve yetenek yönetimi, günümüz insan kaynaklarının en önemli konusu. Yapılan araştırmalar, yetenek yönetiminde yüksek performans gösteren şirketlerin adil ücretlendirme olanakları sunma ve çalışanlarını memnun etme konularında başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, beraberinde insan yönetiminin temelini oluşturan ödül yönetiminin gerekliliğini ortaya koyuyor.

Adil ücretlendirme olanakları, çalışan memnuniyetini etkiliyor. Çünkü çalışanlar, eşit olmak ve adil olmak arasındaki farkı bilen, fırsat eşitliğine inanan ancak sonrasında çalışan ve çalışmayan için farklı politakalar uygulayan diğer bir deyişle adil yöneticilerle çalışmak istiyor.

Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurumsal Gelişim Merkezi Eğitmeni, Etik Danışmanı ve Koç Şebnem Ergül, anlatıyor:

"Adil olmak yetenek yönetiminin temelini oluşturuyor. Çünkü yeteneği çekme (işveren markası) elde etme ve tutma (adil insan kaynakları sistemleri) kurumların başarısında önem taşıyor. Nitekim Fortune 500 kriterleri arasında yeteneği çekme, seçme ve tutma da önemli bir kriter olarak yer alıyor."

Ödüllendirirken dikkat!

Ergül, yetenek yönetiminde başarılı olan şirketlerin adil ücretlendirme olanakları sunduğu ve çalışanlara iyi davrandığının tespit edildiğini söylüyor. Ergül'e göre, ödül sadece ücret ve prim olarak algılanmamalı. Çünkü 'Families and Work Institute' araştırması gösteriyor ki, ücret ve ek yararların iş tatminine etkisi yüzde 2, iş kalitesi ve işyeri desteğinin etkisi ise yüzde 70. Konuyla ilgili 63 kurumda üç yıl süreyle yapılan araştırmada, çalışanların katılımıyla oluşturulan kararlarla belirlenen ücret politikalarının da motivasyonu yükselttiği, dahası toplu verilen kararların güçlü bir ödül duygusu oluşturduğu ortaya çıkıyor.

Ayrıca ödüllendirirken karakterlere ve kuşaklara göre farklı araç ve politikalar uygulanmasına dikkat edilmeli.

Çeşit çeşit ödül var

Ödüller sosyal ve parasal olarak iki bölümde inceleniyor.Sosyal ödüller:

- Sözlü ve yazılı olarak takdir etme,

- kişiyi olduğu gibi kabul etme, gelişim isteğine saygı duyma ve destekleme,

- terfi ve transfer,

- kendini gerçekleştirmesine fırsat verecek yönetim politikaları oluşturma ve uygulama ile olumlu geri bildirim olarak özetleniyor.

Parasal ödüller ise

- ücret artışı,

- prim ve

- ikramiye gibi maddi ödüllerden oluşuyor.

Ödüllendirilirken yapılacak hatalar, işveren markasına zarar veriyor. Bu durum, yetenekli kişilerin kurumda çalışmak istemesine sekte vurduğu gibi çalışanların da bağımlılığını olumsuz etkiliyor. Şebnem Ergül, çalışan bağlılığının performansı yüzde 42'ye kadar artırdığına dikkat çekiyor. Ergül, "Bu da bize ödül sistemlerinin doğru kullanmasının önemini gösteriyor" diyor. Ayrıca doğru ödül yönetimi, çalışan performansını dolayısıyla kurumsal performansı da geliştiriyor.

Yazılımda ödüllendirme şart

Yazılım şirketi Agito'nun İnsan Kaynakları Müdürü Melike Doğan, ağırlıklı olarak Y kuşağıyla çalıştıklarını, arzın talebi karşılamadığını ve sadece maddi teşviklerle kalifiye insan gücünü elde tutmanın gün çektikçe imkansızlaştığını anlatıyor. "Maddi destekler dışında ödüllendirme sistemleri inşa etmek son yıllarda firmamız için kaçınılmaz hale geldi" diyerek ödüllendirme sistemlerini performans yönetim sistemi üzerine kurguladıklarını söylüyor. "Ekiplerimizin performansları düzenli olarak izlenmekte ve performansı ile fark yapan çalışanlarımız maddi teşviklerin yanında, yurtdışında düzenlenen sektörel etkinliklere göndererek veya gelişimlerine katkı sağlayacak süreç tasarımlarına dahil ederek ödüllendiriyoruz" diyor.

İletişimi artırmanın en az maliyetli yolu

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Telateks'in İnsan Kaynakları Müdürü Yüksel Akbörü ise "Ödüllendirmek ya da isimlerini belirterek takdir etmek, onları mutlu ettiği gibi, motivasyonu ve performansı arttırır. Şirket içi iletişimi arttırmanın en az maliyetli yolu da bu şekildedir" diyor.

Ödüllendirme ve takdir etmenin öneminin farkında olduklarını belirten Akbörü, bu konuda bütçe ayırarak daha etkin programlar oluşturmayı planladıklarını söylüyor.

Ödüllendirme stratejisi nasıl oluşturulmalı?

- Öncelikle ödül yönetimi ve ödüllendirme stratejileri belirlenirken kapsam ve amaç net olarak belirlenmeli.

- Mevcut sistem analizi, sistemin tasarlanması aşamasında gerekli araçların belirlenmesi, bütçenin düzenlenmesi önemli.

- Ayrıca ödül dağıtılma yöntemi, kullanılacak bilgi sistem uygulaması, yönetici ve çalışan görüşlerinin alınarak sistemin tasarlanması gerekiyor.

- Çalışan grubunun talep ve istekleri göz önünde bulundurularak bir paket olarak hazırlanmalı.

- Kişilere seçim hakkı verilmeli. Böylece, motivasyon ve sadece değerlendiren değil aynı zamanda geliştiren bir performans yönetim sistemiyle ilişkilendirilen çalışanın bağlılığı da artırılmalı.

Hangi şirket çalışanını nasıl ödüllendiriyor?

-ING Bank, yeni başlattığı "2013 ING Aslan Lig" kapsamında başarılı çalışanlarını, üçer aylık dönemler sonunda ödüllendirecek. Bireysel Bankacılık, Gişe, KOBİ ve Ticari Bankacılık ile Müşteri İletişim Merkezi ekiplerine yönelik tasarlanan ING Aslan Lig'de 8 banka çalışanı tropikal tatil, 11 çalışan iPhone 4S, 6 çalışan 3 ay boyunca Mini Cooper kullanma hakkı ve 9 banka çalışanı ise bin liralık hediye çeki ile kazanacak.

-Yıldız Holding ve bağlı şirketlerindeki çalışanların en iyi iş uygulamalarının ödüllendirildiği 'Senenin Yıldızları' ödülleri, bu yıl beşinci kez sahiplerini buldu. 2012 içinde ekip olarak projelendirilen uygulamaların değerlendirildiği organizasyonda, 5 kategoride büyük ödül ve 2 özel ödül sahiplerine verildi.

- TNT Ekspres'in yürüttüğü Sürücü Ödüllendirme Sistemi kapsamında çevreci ve güvenli sürüş kriterlerini yerine getiren kuryeler, hediye çekiyle ödüllendiriliyor.

- Tepe Home, 2012 performanslarını değerlendirerek satış danışmanlarını ödüllendirdi. En başarılı mobilya satış danışmanı Nisan'da Milano Cosmit fuarına şirket yönetimiyle katılma hakkı kazandı. İkinci başarılı personel yurt içi 2 kişilik tatil, 1 yıl boyunca çalıştığı mağazada her ay satış birinciliğini istikrarlı devam ettiren personel ise tam altın kazandı. 3 özel ödülün dışında yılın en başarılı 20 mobilya satış personeli, "en iyi hizmeti ben veririm" ve "altın personel" rozetleriyle hizmete devam edecek.

-Çağrı merkezi Speak, çalışan motivasyonu artırmak, çalışanları yönetime katmak için 'Konuş-Kazan Panoları' hazırlıyor. Çözüm arayan, mutluluğunu söyleyen, öneride bulunan çalışanlar, yapmış oldukları her yorum için puan kazanıyor, puanlar hediye çeklerine dönüşüyor.

Yazan: Hayriye Mengüç

Kaynak: www.yenibiris.com/HuriiyetIK
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.