Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Girişimcilere konsantrasyon geliştirme yöntemleri

1 Mart 2013 Cuma::

Konsantrasyon erozyonunu durdurun!

Yazı Boyutu : A A A A

Bir girişimci olarak beyniniz çok yoğundur. Odaklanmada süreklilik; müşteriler, e-mailler, çalışanlarla uğraşmak gibi çeşitli nedenlerden ötürü zor olabilir. Bu tarz dış etkenler, dikkatinizin başka tarafa çekilmesine neden olur ve odaklanmanızı engeller. Gürültü sırasında beyninizin limitlerini ve uyaranların birbirleriyle olan ilişkilerini kavrarsanız, odaklanmanızı ve üretkenliğinizi arttırabilirsiniz.

Gün içinde sürekli olarak beynimiz bir takım işlerle oyalanır. Bugünün dijital ortamındaki veri bombardımanında odaklanmak daha da zor hale gelmiştir. Dikkat dağıtıcı şeyler, uyarma ile beynin bunu algılamasından sonra gerçekleşir. Şimdi şu bilgiye dikkat edelim: Beynin tepkisi otomatiktir ve durdurulamaz.

Aynı anda birden fazla işi yapabilme; önemli bir girişimci becerisi iken aynı zamanda bir de dezavantajı bulunmaktadır.NeuroLeadership Institute kurucusu ve Your Brain at Work (HarperCollins, 2009) yazarı Rock'ın dediğine göre "Çoklu İş Yapma"nın IQ seviyesini de düşürdüğünü belirtti. Hatalar yapıyoruz, ayrıntıları kaçırıyoruz, kontrol etmemiz gerekirken kendimizi kaybediyoruz ya da ağzımızdan yanlış şeyler çıkıyor, hatalı konuşuyoruz.

İşin tuhaf tarafı, dikkatimizin dağılması bir şekilde bize iyi hissettiriyor.Beyniniz çoklu görevde iken aniden olayı kavradığınızda mutlu olabiliyorsunuz ancak bu olaylar ani gelişiyor. Rock; "bunun anlamını bir kerede birden fazla duygu yüklemesi olarak açıklayabiliriz" diyor.

Sonuçta hedef sabit odaklanma(konsantrasyon) değildir ama kısa zaman aralıklarıyla dikkat dağılmasını engelleme işlemlerini her gün yapabilirsiniz. "Günde 20 dakikalık odaklanma, kişi üzerinde çok etkili olabilir" diye ekliyor Rock.

Bu üç metodu denedikten sonra daha konsantre ve üretken olmanız mümkün:

1- Yaratıcı İşleri En Başta Yapın

Genellikle ilk iş hakkında çok düşünmeden hareket edip, işleri birbirine dolayarak daha zorlu hale getiriyorsanız, enerjinizi doğru kullanamayıp odaklanmanızı da azaltırsınız.

Rock diyor ki: "İşinize başladıktan bir saat sonra, başlangıçtaki kapasitenizden çok az bir kapasiteyle çalışırsınız. Verdiğimiz her karar ve üzerinde düşündüğümüz her fikir beyni yorar. Etkili odaklanmak için, sırayı tersine çevirin. Yaratıcılık gerektiren görevleri önceliğinize alın ve sabah ona odaklanın. Daha sonra kolay işlere geçiş yapın; e-mailleri silmek ya da toplantıları ayarlamak gibi...

2-Bilinçli Olarak Odaklanmaya Zaman Ayırın

Binlerce insanla çalışmış birisi olarak Rock deneyimlerini şöyle ifade ediyor : "Bizler sadece haftanın 6 saatlik diliminde gerçek anlamda odaklanabiliyoruz. Bu saatlere neler yerleştirdiğinize dikkat edip özenle seçin, titiz yaklaşın" diyor.

Çoğu insan, sabahları ya da gecenin geç saatlerinde iyi odaklanabildiklerini söylerler. Rock 'ın çalışmalarına göre ise; insanların %90′ ının ofis dışında en iyi düşünebildikleri ortaya çıkmış.
Nerede ve ne zaman en iyi şekilde odaklandığınızın farkında olun, sonra bilinçli olarak zor görevlerinizi bu anlara saklayın.

3- Beyninizi geliştirin

Çoklu görev eğer bir norm ise beyniniz çabuk adapte olur. Beyninizi yormazsınız ve bu bir alışkanlık haline gelir, beyin adaptasyon zorlaması yapmayıp kolayı seçer. Bu yüzden "bizler beyinlerimizi adapte olmaması için eğitmişiz" diye tabir ediyor Rock.

Konsantrasyon sağlamak için; bütün dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırarak ve dikkatinizi sadece bir işe vererek başlayın. Önce bu çalışmaya günde 5 dakikalık periyotlarla başlayın sonra yavaş yavaş zamanı arttırın. Aklınız karıştığında başa dönün. Böylece kas gibi, beyni odaklayarak egzersiz yapmış olacaksınız . ( Beyinde de kas dokusu vardır.)



Kaynak: www.girisimhaber.com
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.