Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Liderlik
Print Al

Koçluk, mode renk değil

1 Aralık 2012 Cumartesi::

"Artık yüksek potansiyelli harika liderler ortaya çıkarma zamanı" diyen Koçluk Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Çabuk, koçluğa moda gibi yaklaşmaktan vazgeçilmesi gerektiğini vurguluyor

Yazı Boyutu : A A A A

Koçluk mesleği, hizmeti, eğitimleri ile ilgili duyurularla son zamanlarda çok sık karşılaşır olduk. Tıkladığımız pek çok haber portalında, Harvard Business Review gibi iş dünyası dergilerinde, kısacası her yerde 'koçluk' konuşuluyor. Türkiye'de, son yıllarda AC, ICF gibi yabancı enstitüler ve federasyonlar tarafından akredite edilmiş koçluk eğitimlerinin sayısı da hızla artıyor. Ve bu yoğun duyuru bombardımanı, pek çok profesyonelin aklına "Koçluk bir moda mı?" sorusunu getiriyor. Peki, gerçekten de koçluk bir moda mı, eğer öyleyse koçluğa yapılan yatırımlar boşa mı gidiyor? Koçluk Platformu Derneği (KPD) Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Çabuk, koçluğa 'moda' gibi yaklaşmaktan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Yatırım miktarı bir milyar dolar
ABD'deki şirketlerin, koçluk yatırımlarının yıllık bir milyar doları geçtiğini de hatırlatan Çağlar Çabuk, Türkiye'nin koçluk yatırımı konusunda henüz emekleme aşamasında olduğu yorumunu yaptı. Türkiye'de değerlendirme süreçlerinin bile yeni yeni olgunlaştığına değinen Çabuk, ABD'de koçluk yatırımlarının yönünün değiştiğini anlattı ve şunları ekledi: "Artık GE, Google, HSBC gibi dev şirketler, düşük performanslı çalışanlar yerine, yüksek potansiyelli çalışanlara koçluk yatırımı yapıyor. Çünkü artık yüksek potansiyelli harika liderler ortaya çıkartma zamanı..." Çabuk ayrıca, çalışanlarını nasıl geliştireceklerini bilen, güçlerini çalışanlar üzerinde kötüye kullanmayan, onlara inanan, onları cesaretlendiren, geri bildirim veren iş liderlerinin 'harika lider' olarak algılanmasının, doğal koçluk yeteneklerinden kaynaklandığını belirtti.

Koçluk özgürleştiriyor, yatırımın 7 katı geri dönüyor
Çabuk, "Koçluk, kurumsal bir bağlam içinde, insanlarla birlikte çalışma konusunda yeni bir yol haline geldi. Öğretilebilir bir beceri aynı zamanda. ABD'li şirketler koçluk için ciddi bütçeler ayırıyorlar. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, bu ayırdıkları bütçenin, yedi katını performans artışı nedeniyle geri alıyorlar" dedi. Çabuk, bunun nedenini şöyle açıkladı: "Koçluk, liderlerin kendileri gibi olmasını sağlıyor ve liderleri özgürleştiriyor. Özgür düşünen ve kendine özgü olmayı başaran liderler oluşturuyor. Bu liderler de iş ortamında güven veriyor ve çalışanlar tarafından daha ilgiyle dinleniyor. Bu da ekip çalışmalarında, etkileyiciliği artırıyor. Koçluk, yöneticilerin ya da yüksek potansiyelli çalışanların, günlük iş hayatında gün be gün kullanabileceği anlık ipuçlarını yakalamasına büyük destek oluyor."

Anne babalar da birer koç
Koçluğun, aniden beliriveren, yeni bir disiplin olmadığının altını çizen Çabuk, "Sadece spor ya da performans sanatlarıyla ilgili alanların dışında, son 10 yıldır ilk kez koçluk hizmeti satın alınabilir hale geldiği için, bunu bir icat ya da moda gibi algılıyoruz" dedi. Koçluğun aslında insan yaşamının doğal bir parçası olduğuna, ebeveynlerin de birer koç olduğuna, çocuklarının potansiyellerini görüp onları kendi yollarını bulmaları için cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

Türkiye Koçluk Platformu Derneği Başkanı Çağlar Çabuk, "Artık yüksek potansiyelli liderler ortaya çıkartma zamanı. Bunu da, koçluk yaklaşımı sağlayacak. Şirketler koçluğu 'moda' gibi görmekten vazgeçmeli" diyor.

Kaynak: İşte İnsan , Link : www.isteinsan.com.tr

Anahtar Kelimeler: liderlik, koçluk, moda, renk, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.