Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Çikolata beyinde darbe yapıyor

4 Kasım 2012 Pazar::

Çikolatanın beyin üzerindeki etkisi endorfin hormonu sağlanmasından ibaret değil. Çikolata yerken beyinde salgılanan bir kimyasal kısıtlama koymadan yemeye devam etmeye sebep oluyor. Nasıl mı?

Yazı Boyutu : A A A A

ÇİKOLATA BEYİNDE UYUŞTURUCU ETKİSİ OLUŞTURUYOR

Bilim insanları, çikolata yerken kendini kısıtlamakta zorlanmanın, beynin beklenmedik bir kısmında afyona benzeyen bir kimyasal salgılamasından kaynaklandığını keşfetti.

Çikolatanın neden insanlar tarafından karşı konulamaz bulunduğunu anlamak için yapılan araştırmada, beyinde salgılanan bir kimyasalın, kısıtlama koymadan yemeye devam etmeye sebep olduğunu gösteren sonuçlar alındı.

ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmayı yürüten Alexandra DiFeliceantonio, "Aldığımız sonuçlar, beynin insanları fazla tüketmeye itmek için düşündüğümüzden daha geniş bir mekanizmaya sahip olduğunu anlamına geliyor. Bu durum, günümüzdeki aşırı tüketimin nedeni olabilir" dedi.

BEYİNDE UYUŞTURUCU BİR MADDE SALGILANIYOR

Current Biology dergisinde yayımlanan makaleye göre, DiFeliceantonio ve ekibi, farelerin beynindeki neostriatum adlı bölgeye yapay bir uyuşturucu madde enjekte etti. Bu işlemden sonra, farelerin normalde yediklerinin iki katı çikolata tüketildiği gözlemlendi. Araştırmacılar, fareler çikolata yerken neostriatumdan 'enkefalin' adlı afyona benzer bir kimyasalın salgılandığını tespit etti.

Araştırmacılar, enkefalin ya da başka bir maddenin, farelerin çikolatayı daha çok sevmesine sebep olmadığını, ancak salgılanan beyin kimyasallarının çikolata yemeye devam etme arzusu yarattığını ifade etti. Hareket etmede rol oynadığı düşünülen neostriatum adlı bölgenin böyle bir rolü olmasının şaşırtıcı olduğunu belirten DiFeliceantonio, bulguların insanlardaki aşırı yemek yeme eğilimi hakkında fikir verdiğini ekledi.

'BU KİMYASAL BAĞIMLILIĞA YOL AÇIYOR OLABİLİR'

DiFeliceantonio, işlevi hakkında daha fazla bilgi elde edilen enkefalin hakkında, "Obez insanların yemek yendiği ve uyuşturucu bağımlılarının da uyuşturucu kullanılan sahneler gördüğü zaman, beyinlerinin neostriatum bölgesinin aktif olduğunu gösteren sonuçlar elde ettik. Enkefalinin farelerdeki etkisi, bu nörotransmiterin aşırı tüketim ve bağımlılığın bazı türlerine sebep olabileceğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Araştırmacılar, devam eden çalışmalarda, bununla bağlantılı olan ve birçok insanın kontrol edebilmeyi umut ettiği başka dürtüleri anlamaya çalışacaklarını açıkladı. En sevdikleri ayaküstü restoranın önünden geçen kişilerin, aniden durma ihtiyacı duydukları sırada beyinlerinde ne olduğu hala gizemini koruyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.