Bugün: 4 Mayıs 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Sukuka 'özel' ilgi

18 Ekim 2012 Perşembe::

Türk Hazinesi'nin 5 kat talep gören sukuk ihracı özel sektöre cesaret verdi. Türk şirketleri de sukuk ihracı için sıraya girdi. İlk adımı THY atıyor. Ağaoğlu çalışma başlattı. Sırada Telekom var

Yazı Boyutu : A A A A

Türk Hazinesi'nin rekor talepli sukuk (kira sertifikası) ihracını gören özel sektör trilyonlarca dolarlık Körfez fonlarını çekmek için adeta sıraya girdi. Hazine'nin arka arkaya çıktığı dolar ve TL sukuk ihraçlarından cesaret alan dev şirketler yeni enstrümanla borçlanmak için hazırlık yapıyor. Türk Hava Yolları (THY), Ağaoğlu Şirketler Grubu hatta Türk Telekom'un da sukuk ihraç etmek için kolları sıvadığı belirtiliyor. Dünyada 1.3 trilyon dolara ulaşan İslami finansmandan pay almak isteyen Türk şirketler sukukla ilgili bankaların kapısını çalıyor.

İLK ADIM THY'DEN
Sukuk ihracıyla ilgili ilk adım THY'den geldi. Ortadoğu'nun en güçlü ekonomik yayınlarından Arabian Business'a demeç veren THY Genel Müdürü Temel Kotil, "2022 yılında filomuzu iki katına ulaştırmak istiyoruz" derken, bunu sukukla gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Dünya genelinde 203 destinasyonda 200 uçakla çalıştıklarını anlatan Kotil, "Gelecek 10 yılda hedeflerimiz doğrultusunda milyarlarca dolarlık uçak alımı yapacağız. 1 yıl içinde sukuk ihracı gerçekleştirerek buna kaynak oluşturabiliriz. Uçak alımları konusunda kesin kararlar verilmedi ancak büyük gövdeli uçaklar da filomuza eklenecek" dedi.

HAZİNE 5 KAT TALEP TOPLADI
Sukuk ihracına Ortadoğu kadar Batı ekonomileri de ilgi gösteriyor. Türk Hazinesi Cumhuriyet tarihinin ilk sukuk ihracını geçen ay yaptı. 5 kat talebin geldiği 1.5 milyar dolarlık sukuk ihracının yüzde 58'i Ortadoğu, yüzde 21'i ise ABD ve Avrupalı yatırımcılara satıldı. Asya'nın payı yüzde 12 olurken, iç pazardan gelen ilgi ise yüzde 9 olarak gerçekleşti. Hazine daha sonra da TL cinsi ihraç yaptı.

AĞA DA GİRİYOR
Sukuk ile ilgili ilgilenen diğer şirket ise Mütekabiliyet Yasası'yla rotasını Ortadoğu ve Körfez pazarına çeviren Ağaoğlu Grubu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, geçen ay Dubai'de gerçekleşen fuarda bölge sermayesinin projelere büyük ilgi gösterdiğini ve önemli bir işlem hacminin ortaya çıktığını anlatarak, "Yönetim birimimiz sukuk ihracı konusunda bir çalışma başlattı. Yakın zamanda bu çalışma biter ve en kısa sürede işleme başlarız" diye konuştu. Öte yandan sukuk ihracı için Türk Telekom'un da düğmeye bastığı konuşuluyor.

'BİLGİ İSTİYORLAR'
Sukuk piyasasına özel sektörün girmesiyle renklilik olacağını, bu alanda oldukça büyük bir fırsatın ortaya çıktığını anlatan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, "Performansı iyi, aktifi güçlü, varlığı yüksek değerli firmaların sukuk piyasasına ilgisi kaçınılmaz. Dünyada olduğu gibi özel sektörde sukuk piyasası yeni ama Türk firmalarının ilgisi inanılmaz. Bankaların dışında sanayi şirketleri sukukla ilgili bizimle temasa geçip çalışma yapmak istediklerini belirtiyorlar. Hatta emlak ve gayrimenkul şirketlerinden ilgi dikkat çekici" dedi.

90 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Dünya genelinde hızla büyüyen sukuk piyasası geçen yılı 85 milyar dolarla kapattı. Kuwait Finance House'un yaptığı çalışmaya göre 2011'de artış yüzde 90 oldu. Bu yılın ilk 9 ayında bu rakamın 109 milyar dolara ulaştığı kaydedilirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69'luk bir büyüme gerçekleşti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.