Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Ev alacaklar dikkat! SPK'dan önemlli uyarı

12 Ekim 2012 Cuma::

İflas eden Fi Yapı arkasında binlerce mağdur bırakırken, gayrimenkul sektörüne Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimi gündeme geldi.

Yazı Boyutu : A A A A

Maketten konut satışları ‘halktan para toplama' faaliyeti olarak kabul edilecek ve SPK denetimine alınacak. SPK'dan izin almadan maket üzerinden konut satışı yapılamayacak.

Habertürk'ün haberine göre TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında 4. maddeye ekleme yapıldı. AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önergeyle sermaye piyasası araçlarının ihracında izahname hazırlama yükümlülüğünü düzenleyen maddeye 6. fıkra eklendi.

Buna göre, maket üzerinden yapılan konut satışları ‘halktan para toplama" faaliyeti olarak kabul edilecek ve diğer sermaye piyasası araçları gibi SPK denetimine tabi olacak. Bundan böyle gayrimenkul şirketleri maket aşamasında iken satış yaparken SPK'ya izahname verecekler. İzahnamesine SPK'dan onay verilmeyen şirketler maketten satış yapamayacaklar.

SEKTÖRÜ KİLİTLER

Alt komisyon üyesi CHP'li Aydın Ayaydın, bu düzenlemeyle gayrimenkul piyasasının durma noktasına geleceğini belirterek, önergeye itiraz etti. Eğer bu tip firmalar piyasadan para toplayıp tüketiciyi dolandırıyorsa bununla ilgili düzenlemenin Türk Ticaret Kanunu, Türk Ceza Kanunu veya Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda yapılması gerektiğini belirten Ayaydın, "Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa konut üreten bütün firmalar halka açık şirket gibi SPK'nın denetimine girecek ve sistem kilitlenecektir. Bu konuda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ben de düşünüyorum ama bunun yeri SPK yasası değildir" dedi.

"SPK ONAYLI DER, DAHA ÇOK DOLANDIRIR"

MHP'li Mehmet Günal da Ayaydın'ın endişelerine katıldığını ifade ederek, "SPK bu projeleri denetleyemez. Denetleyemediği halde izahnamelerine onay verirse bu kez kötü niyetliler ‘projemiz SPK onaylı' diyerek reklam verir ve daha çok kişiyi dolandırır. Banker Kastelli faciası gibi olaylarla karşılaşırız" diye konuştu.

SPK Başkanı Vedat Akgiray ise piyasadan her türlü para toplama işleminin ‘sermaye piyasası aracı' olarak değerlendirildiğini belirterek, sektörü denetim altına almayı amaçladıklarını söyledi. Akgiray, proje maketi üzerinden satış yapılarak halktan para toplanmasının bir tür ‘hayal satarak para toplanması' olduğunu kaydederek, bu tür yatırım sözleşmesi yoluyla para toplanması işlemlerinin Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi olması gerektiğini belirtti.

AK Partili üyeler de Fİ Yapı'nın iflas etmesi üzerine çok sayıda kişinin mağdur olduğuna dikkat çekerek, sektöre çeki düzen verilebilmesi, olası mağduriyetlerin önlenmesi için SPK denetimine ihtiyaç olduğunu savundular. Tartışmaların ardından önerge AK Parti'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.