Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Bir günde 1.3 milyar dolarlık iş anlaşması imzaladı

11 Ekim 2012 Perşembe::

İstanbul'da yapılan Türk-Kazak İş Forumu'nda 1.3 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'nin Kazakistan ile ilişkilerinin potansiyelinin altında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan 'Geçen yıl Kazakistan'dan 300 bin turist geldi. Daha çok gelmesi için önünde bir engel yok ama nüfusunuzu artırmalısınız' dedi. İstanbul'da yapılan Türk-Kazak İş Forumu'nda 1.3 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan arasındaki 4 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yeterli olmadığını belirterek, 'Biz en geç 2015'e kadar 10 milyar dolarlık hedefi tayin ettik ve bunu inşallah gerçekleştireceğiz' dedi. Erdoğan, TOBB ve TUSKON tarafından düzenlenen Türkiye-Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, 'Burada atılacak adımlarla birlikte inanıyorum ki, gerek Kazakistan gerek Türkiye'nin gerekse Kazakistan ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerde de atacakları adımın temellerini bizden sonra yapılacak görüşmelerde sektörel bazda oluşturmamız gerekiyor' dedi.

NÜFUSUNUZU ARTIRIN

Erdoğan, Türkiye'nin, iş adamlarının Kazakistan'daki ekonomik faaliyetlerine büyük önem verdiğini ifade ederek, Türk iş adamlarının Kazakistan'da, gıda, petrol, ilaç, kimya, otelcilik, sağlık, inşaat, savunma sanayi, tekstil, konfeksiyon alanlarında yoğunlaşan 1,7 milyar dolar tutarında yatırımı bulunduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, geçen yıl Kazakistan'dan Türkiye'ye 300 bin turist geldiğini belirterek, 'Niye 300 bin olsun? 500 bin olsun, bir milyon olsun. Mani mi var önünde? Yok. Bir mani var, Kazakistan'ın nüfusu 17 milyon, artması lazım. Aksakalımızla bunları konuştuk, artması lazım. Türkiye'den de Kazakistan'a giden turist sayısının artması lazım' dedi.

LONDRA'DAN ÇİN'E DEMİRYOLU

BAŞBAKAN Erdoğan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu 2013 yılında faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirterek 'Bu hattın açılması, Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Uzak Doğu ve Güney Asya arasında hızlı ve güvenli bir uluslararası demiryolu ulaşım ağı kurulması anlamına geliyor. Marmaray Projesi'nin de önümüzdeki yıl 29 Ekim'de bitmesiyle Londra'dan Çin'e kadar uzanan kesintisiz bir demiryolu hattına hep beraber sahip olacağız. Bu demiryolu hattının verimli şekilde işletilmesi için Bakü-Aktau Hazar geçişinin güçlendirilmesi gerekiyor' dedi.

UÇAK BİLETLERİ DÜŞECEK

KAZAK havayolları ile THY'nin fiyatlarını daha uygun bir seviyeye çekmesi konusunda görüştüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: İlgili bakan arkadaşlarımız da bunları görüşmek suretiyle, bu fiyatlara çeki düzen verilecek. Daha uygun fiyatlarla inanıyorum ki halklarımızın birbirlerini gezerek ziyaret etmelerine, tanımalarına fırsat hazırlamış olacağız.

Türk Mall, Coca-Cola ve Otokar'dan yatırım
Forumda, imzalanan yatırım anlaşmaları şöyle:
l Eximbank ile Kazakistan Kalkınma Bankası arasında 250 milyon $'lık mutabakat zaptı,
l Türk Mall ile Kassanov Group arasında Almatı'da 335 milyon dolarlık ticaret merkezi inşaatı anlaşması,
l NK Kazakhstan Engineering ile Otokar arasında 30 milyon dolarlık taktik tekerlekli araç üretim yatırım sözleşmesi,
l Coca Cola Türkiye ile Kazak firması arasında Kazakistan'da alkolsüz ürün imalatı fabrikası inşaatına yönelik 169 milyon dolarlık yatırımı içeren anlaşması,
l Almatı'da 50 milyon dolarlık ilaç fabrikası inşaatı anlaşması.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.