Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Çözüm Odaklı Koçluk

2 Ekim 2012 Salı::

Çözüm Odaklı Koçluk: Bir kerede, bir adımda değişimi başarmak

Yazı Boyutu : A A A A


Bu anlatım, Çözüm odaklı koçluğun ya da Brief Coaching’in felsefesini özetler. Bu, çözümlere odaklanan, pratik, öğrenmesi kolay ve işle ilgili koşullara uygulanabilecek bir yaklaşımdır. Çözüm odaklı koçluk, sadece koçluk alanında değil yönetim, danışmanlık vs. konusunda da yaygınlık kazanmıştır.



Çözüm odaklı koçluk nasıl çalışır?



Çözüm odaklı koçluk yaklaşımı ile çalışırken, koçluk alan kişi güçlü yönlerine odaklanarak ve kaynaklarını & becerilerini ortaya çıkararak gelişim sağlar. Bu arada küçük değişiklikler için cesaret de kazanır. Küçük değişiklikler aşama aşama, gerçek değişimi yaratan daha önemli olanlarına liderlik eder! Kulağa kolay geliyor ama bazı sırlar da var mı?



Aslında pek çok “sır” var:



• Çözüm Odaklı koçlukta, her müşteriyi sorunun ve çözüm bulmanın gerçek “uzmanı” olarak görürüz. Problemi en iyi o bildiği için, bizim enerjimizin çoğu çözüme bakmaya yönelir; sorunun derinliğini keşfetmeye değil…



• Çözüm Odaklı koçlukta, sorunun ortasında bile, müşteriyi işler iyi giderken yaşanacak küçük “kıvılcımlara” ya da “beklentilere” odaklanmaya ve bunları fark etmeye yönlendiririz. Bu sayede müşteri, bu “kıvılcımların” nasıl mümkün olabildiğini keşfeder ve kendi güçlü yönleri ile gizli “kaynaklarını” tespit eder. Bu, onu bir sonraki çözüme yönlendirir.



• Çözüm Odaklı Koçluk’ta müşterinin vizyonunu, ideal olarak her şeyin nasıl olabileceğini keşfetmeye yönlendiririz. Görselleştirerek, müşteri arzu edilen resmi hayal dünyasında “çizebilir” ve bunu bir zihinsel çerçeve ya da rehber olarak saklar. Bu, ileri gidebilmek için bir sonraki küçük adımın ne olması gerektiğinin fark edilmesini sağlar. Küçük adımlar büyük değişikliklere liderlik eder ve büyük bir hedef artık o kadar da… iri ve imkansız görülmez.



Çözüm Odaklı Koçluk nasıl gelişti?



1980’lerde, ABD’deki Brief Family Therapy okulu her şeyin başlangıcıydı. Steve De Shazer ve Insoo Kim Berg tarafından liderlik edilen bir grup aile terapisti, uzun vadeli terapilere bütçesi yetmeyen aileler için yöntemi bir deney olarak denedi. İyi giden küçük şeylere; sorunun ortasındaki “kıvılcımlara” odaklandılar. Gizli “kaynaklarını” ortaya çıkaran aile zaman içinde, atmaları gereken bir sonraki pozitif adımı bulabildi. 3 – 4 seans sonra, günlük yaşamlarını geliştiren bazı sonuçları görmeye başlamışlardı bile. Bu, iyi bir başlangıçtı.



Bu, Peter Szabo’nun koçluğa transfer ettiği bir yöntem ve deneyimdi. Szabo, birkaç yıl Insoo ve Steve’e mentörlük yaptıktan sonra, 1997’de Solution Surfers’ı (www.solutionsurfers.com) kurmuştu. Şimdiye kadar 800’den fazla profesyonel koç, Solution Surfers tarafından bu yöntemle eğitildi (ve ardından International Coach Federation, ACTP eğitimi ile sertifikalandırıldı).



Solution Surfers tarafından Çözüm Odaklı Koçluk için kullanılan görsel metafor, sörfçüdür. Kocaman dalgaların üzerinde, onu plaja taşıyacak doğru dalgayı kollayan, sanki hiç emek sarf etmiyormuş gibi hareket eden sörfçüyü düşünün. Elbette sörfçünün hareketlerinin altında mükemmel bir teknik ve beceri vardır. Buna bir de şunu ekleyebiliriz: “Sorunu yaratan bilinç düzeyinin, çözüme götüren bilinçlilik seviyesi ile hiç ilgisi yoktur” Einstein.



Model neden bu kadar başarılı?



Peki, bu modeli bu kadar çekici hale getiren ne? Kendi kişisel deneyimlerimden ve pek çok farklı yaklaşımla (Coaches Training Institute, Coach U) bir koç olarak eğitildiğimden yola çıkarsam, Solution Surfers okulundan haberdar olduğumda PCC kredilerimi almak üzereydim ve 700 saati aşkın koçluk deneyimim vardı. Meraktan ve bir koç olarak daha fazlasını öğrenme arzusundan bu eğitime katılmaya karar verdim. Şimdi, yıllarca müşterilerime uyguladıktan sonra, onu iş yaşamı için mükemmel bir yaklaşım yapan bazı unsurlar olduğunu görüyorum:



• Basitleşmeden basit olabilen bir yöntem.

• Pratik araç & adımlara sahip, sadece profesyonel koçlar tarafından değil koç / yöneticilerce de uygulaması kolay.

• “Mükemmel Geleceğe” yönelik görselleştirme, sadece hedef belirlemekten daha güçlü.

• “Güçlü yönleri baz alıyor” ve başlangıç noktası olarak, koçluk alan kişinin güçlü yönlerine güveniyor. Bu da müşteriye çok daha fazla enerji veriyor.

• Kişi sonuçları 4 – 5 seansta, hatta ilk seanstan itibaren görebiliyor.



Kısacası, günümüzün akışkanlığını ve belirsizliğini dikkate alırsak, Çözüm Odaklı koçluk sadece olumlu değil; hem profesyonel koçlar hem de yöneticimler / koçlar için uygulaması pratik, etkili ve ödüllendirici bir yaklaşım.


Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.