Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Üç ayaklı istihdam paketi ile 160 bin kişiye iş

7 Eylül 2012 Cuma::

İşsizlikle mücadelede çalışmalarını hızlandıran İŞKUR, "İşbaşı Eğitim Programları", kamu kurumlarına alınacak danışmanlar ve sosyal paylaşım siteleriyle 2013'te 160 bin kişiyi iş sahibi yapacak

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye ekonomisi büyümeye devam ederken, istihdamın artırılması için üç önemli adım daha atılıyor. Ekonomi yönetimi, işsizlikle mücadelede milyonlarca kullanıcısı olan Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini de aktif bir şekilde kullanmaya başlarken, Türkiye İş Kurumu da (İŞKUR) artık işsizlere "tweet" atacak. Kurum, işbaşı eğitim programları ile iki kişi çalıştıran işyerine bir kişinin istihdamını sağlayacak. Üçüncü adımda ise kamu kurumlarına, hukuk, iktisat, sosyoloji, psikoloji, çocuk gelişimi, aile ve tüketici bilimleri, hemşirelik, rehberlik mezunu binlerce sosyal güvenlik denetmeni ve aile danışmanı alınacak.

Fon'dan 660 bin kişi yararlanacak
Ekonomi yönetimi, küresel ekonomideki gelişmeleri de dikkate alarak "Ulusal İstihdam Stratejisi"ni güncelledi. İstihdama ilişkin projeleri hayata geçirme ve sürdürülür kılma amacıyla yoğun bir çalışma yürütülüyor. İşsizlik sigortası yaş grupları dikkate alınarak yeniden düzenleniyor. Kasasında yaklaşık 60 milyar lirası bulunan İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma oranının yüzde 25'e çıkarılması hedefleniyor. 2010 yılında iki milyon işsizden 330 bin kişinin yararlandığı işsizlik fonundan yararlananların sayısının iki katına çıkarılması planlanıyor. Son iki yılda işsizlik ödeneği alanların yaklaşık yüzde 30'u bir yıl içinde işe başlarken, 2015 yılında ise bu oranın yüzde 40'a çıkarılması öngörülüyor. Böylece daha fazla işsiz sigortadan yararlanabilecek.

Şimdi işbaşı zamanı!
Gelecek yıldan itibaren her yıl 400 bin kişi işgücü yetiştirme kurslarına alınacak ve bunların en az 160 bini doğrudan işe yerleştirilecek. İŞKUR, işsizlere staj imkânı sağlayan "İşbaşı Eğitim Programları" ile sigortalı en az iki kişi çalıştıran işyerinde bir kişinin istihdamını sağlayacak. İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, bu programları işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve aldıkları teorik eğitimlerin uygulamalarını görmeleri, çalışma ortamına uyum sağlamaları amacıyla düzenlediklerini belirtiyor. Programdan yararlanabilmek için Kurum'a kayıtlı ve 15 yaşını tamamlamamış olmak gerekiyor.

Kişi sayısı güncellendi
Programa katılacak kişi sayısı da güncellendi. Sigortalı çalışan sayısı 2-10 arasında olan işyerleri program kapsamında bir katılımcı alabiliyor. Katılımcı sayısının tespitinde toplam işçi sayısı dikkate alınıyor. Bu kapsamda son altı aylık ortalama çalışan sayısı ve işyerinde yarı zamanlı, periyodik veya kısmi çalışanlarla izinli veya raporlu sayısına bakılmaksızın toplam üzerinden hesaplanıyor. Böylece en az iki kişi çalıştıran bütün işyerlerinde bir kişinin stajyer olarak istihdamını altı ay süreyle İŞKUR sağlayacak. İşverenler çalışanlarını en fazla haftada 45 saat, toplamda altı ay istihdam edebilecek.

Yüzde 50 artış sağlandı İşbaşı
Eğitim Programı sonrası istihdama katılma eğilimi yüzde 50'lere ulaşırken mesleki eğitim kurslarında bu oran yüzde 30'larda seyrediyor. Bu programların verimliliğini yüksek kılan nedenlerin başında, programların düzenlenme mantığı ve kurgusu geliyor. Katılımcıların, işbaşı eğitim aldığı yerde stajını tamamladıktan sonra işe başlayabilme imkânı yüksekse işletmenin bulunduğu sektör buna elverişliyse bu programlar düzenleniyor.

Üç ilde 5 bin kişilik istihdam
İŞKUR; Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında da üç ilde kamu kurum ve kuruluşları işbirliğiyle yaklaşık beş bin kişiyi geçici süreyle istihdam edecek. Bu hafta Gümüşhane, Bayburt ve Erzurum'da yapılan çekilişlerle toplam dört bin işsize geçici istihdam olanağı sağlandı. Bu işsizler ağaçlandırma, ağaç bakımı, çevre düzenlenmesi, okul ve çevre temizliği, altyapının yenilenmesi hizmetlerini gerçekleştirecek. Önümüzdeki günlerde aile danışmanlığı ve sosyal güvenlik denetmenliği de gözde meslekler arasında yer alacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, 300 sosyal güvenlik denetmen yardımcısı alımı sınav açarken, hukuk, siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat, işletme mezunu gençler alınacak. Sınava katılacakların 35 yaşını doldurmamış olması gerekiyor. Başvurular 21 Eylül'de sona erecek, sınav da 5 Kasım'da Ankara'da yapılacak. Bu sayının önümüzdeki günlerde artırılması hedefleniyor.

Aile danışmanları aranıyor
Aile danışma merkezlerine ilişkin yönetmelik geçen hafta yürürlüğe girdi. Buna göre, gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, bu yetkiye sahip kamu kurum ve kuruluşları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın il müdürlüklerine başvurarak aile danışma merkezleri açabilecek. Merkezlerin açılmasıyla birlikte aile danışmanlarına yönelik talep de artacak. Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarını tamamlayarak aile danışmanı olabilecek.

İŞKUR da tweet atacak
Milyonlarca internet kullanıcısına daha yakın olmak amacıyla, Facebook ve Twitter sayfası oluşturan İŞKUR artık "tweet" atacak. Görevlendirilen birim, bu sayfalardan yöneltilecek soruları yanıtlayacak, gerekli yönlendirmeleri yapacak. İnternet kullanıcıları, İŞKUR'un internet sayfasının yanı sıra sosyal medyadaki resmi sayfalarını takip ederek, kurumun yürüttüğü hizmetlere ilişkin haberler, fuar, seminer ya da çalıştay gibi etkinliklerden haberdar olabilecek. Kullanıcılar, Twitter ve Facebook aracılığıyla her türlü talebini ve sorunlarını kuruma iletebilecek. Yapılan değerlendirmelerin ardından kullanıcıya özel cevaplar da yine bu sayfalar aracılığıyla verilecek. Kişinin talebinin bulunduğu ili ilgilendirmesi durumunda ise kullanıcı il müdürlüğüne yönlendirilecek. Kurum tarafından il müdürlüğündeki ilgili birim de bilgilendirilerek, talebin en kısa sürede yanıtlanması sağlanacak. Kullanıcılar, bu sayfalarda yorumlar yapabilecek ve paylaşımlarda bulunabilecek.

Bakan Çelik: İşsizliğin beli kırılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, genç işsizler oranını daha aşağıya çekmek durumunda olduklarını belirterek, "Yüzde 8'lik işsizlik oranı bizim için büyüktür diyoruz. Onun için 2023, yani Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına dönük projelerimizi yaptık. İnşallah işsizliği yüzde 5'e indireceğiz, planımız böyle. Bundan 10 yıl öncesini düşünmenizi istiyorum. 10 yıl önce bir aylık plan yapamayan bir hükümet, bir devlet anlayışından bugün çok şükür 12 yıl sonrasının planını yapan bir noktaya geldik. İşsizliğin belini kıracağız" dedi.

8 milyon kadın çalışıyor
Türkiye İş Kurumu'nun sunduğu hizmetlerin çeşitlenmesi kadın istihdamına da katkı sağladı. Bu kapsamda geçen yıl işe yerleştirilen kadın sayısı 100 bini aştı. Son yıllarda kadın işgücünde yaşanan artış sonucunda ilk defa 8 milyon kadın işgücü piyasasında yer aldı. İşe yerleştirilen kadın sayısında son 10 yılda düzenli bir artış görülürken, 2008'de yaklaşık 25 bin civarında gerçekleşen işe yerleştirme sayısı 2010'da 50 bin seviyesinde gerçekleşti.

35 bin kişi yararlandı
İşbaşı eğitim programlarına katılımda son 3.5 yılda büyük artış yaşandı. Kurum'un 2009'da düzenlediği 555 İşbaşı eğitim programından 727'si erkek ve 558'i kadın olmak üzere bin 285 kişi, 2010'da bin 796 programdan 2 bin 624'ü erkek ve 2 bin 28'i kadın olmak üzere 8 bin 700 kişinin yararlandı. Geçen yıl düzenlenen programlara da 5 bin 849 programdan 10 bin 474'ü erkek ve 5 bin 919'u kadın olmak üzere 16 bin 393 kişi katıldı. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde düzenlenen 2 bin 998 İşbaşı programlarına katılanların sayısı da 9 bin 263 kişi oldu.

TYÇP nedir?
Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP), aktif istihdam programlarını işgücü piyasası ihtiyaçlarının karşılanabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu programlar daha çok kriz, özelleştirme, ekonomik yapılanma, doğal afet ve işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde uygulanıyor. İşsizlerin, çalışma yaşamından uzun süre ayrı kalmalarını, çalışma alışkanlık ve disiplinlerini yitirmelerini engellemek ve geçici süreyle gelir elde etmelerini sağlamak üzere kısa süreli istihdam ve eğitimi amaçlıyor. TYÇP'den 2007 yılından bu yana yaklaşık 250 bin kişi yararlandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.