Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Sultan Abdülhamid'in hayali gerçekleşiyor

28 Ağustos 2012 Salı::

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han döneminden itibaren hayata geçirilmesi beklenen Filyos Projesi’nin, binlerce dönümlük alanın Endüstri Bölgesi ilan edilerek yatırımların 2013’te başlaması hedefleniyor

Yazı Boyutu : A A A A

Sultan 2. Abdülhamid Han’ın projesi hayata geçiyor

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren hayata geçmesi beklenen Filyos Projesi’nin binlerce dönümlük alanı Endüstri Bölgesi ilan edilerek yatırımların 2013’te başlaması hedefleniyor.

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlandığı bildirilen ”Anadolu’da Genel Üretim Raporu”nda Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle başlayan yatırım hedefinin, yıllar sonra hayata geçirilecek olmasının heyecanı yaşanıyor.

Liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alan Filyos Vadisi’nde, büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımı yapacak firmaların 2013’te yatırımlarına başlaması planlanıyor.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endüstri bölgelerinin, ilgili kanunu uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önerisiyle Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca belirlenen yerlerde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabildiğini söyledi.

Bir süre önce toplanan Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca Filyos’un Endüstri Bölgesi ilan edilmesi yönünde karar alındığı anlatan Ceylan, ”Filyos’un Endüstri Bölgesi ilan edilmesi Bakanlar Kurulu’nda imza aşamasında. Endüstri Bölgesi Türkiye’de yeni bir olgu. Buralara yapılacak yatırımlara Bakanlar Kurulu kararıyla özel teşvik verme imkanımız var. Şu anda Filyos’ta 632 hektar civarında bir alan kamulaştırılmış durumda. Bunun yaklaşık 390 hektarı sanayiye açılabilecek vaziyettedir. Karadeniz’de Hopa’dan Karasu’ya kadar böyle bir yer yok” dedi.

Türkiye’nin en büyük limanı

Ceylan, Filyos’ta Türkiye’nin en büyük limanı inşa edileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ”Liman ihalesi için teknik açıdan sorunlar ortadan kalktı. İlgili bakanlık projenin finansmanı konusunda AB fonlarından yararlanmayı planlıyor. İhale hazırlıkları sürdürülüyor. Benim bildiğim kadarıyla proje 4 etap olacak. Birinci etapta 360 milyar lirayı bulan bir proje bedeli var. Bunun yaklaşık yüzde 80’nin AB fonlarından yararlanarak ihale edilmesi planlanıyor. Toplamda da 640 milyar liraya ulaşacak bir proje büyüklüğü mevcut. İlgili bakanımız yeni yılın ilk aylarında limanın ihalesinin yapılmasına yönelik talimat vermiş. Liman, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) açısından da önem taşıyor. KARDEMİR gelecek yıl kapasitesini 3 milyon tona çıkarmış oluyor. 3 milyon ton çelik üretebilmek için sanırım 4-5 milyon ton demir cevheri ve kömür getirmek durumunda. Bunu da Filyos Limanı’na getirmeyi istiyor.”

Türkiye’nin 2023 hedefi

Filyos’taki yatırımlar için limanın lokomotif görevi üstleneceğine dikkati çeken Ceylan, şöyle konuştu: ”Bölgede yatırım için Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Zonguldak Valiliği’ne müracaatlar var. Ajans, sanırım 14-15 firmaya ön izin vermiş durumda. İçlerinde büyük demir-çelik sanayi, gemicilik ve enerji tesisleri ile çimento fabrikaları var. Böylesi büyük projeler bölgemize geldiği zaman ülkemiz açısından da gerçekten büyük bir atılım olacaktır. Türkiye, 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla hedeflerine bu tür projelerle ulaşacak. Yoksa mevcut kapasiteyi arttıramadığımız sürece bu hedefleri yakalayamayız. Yeni buna benzer büyük vizyon projeleri hayata geçirmememiz gerekiyor. Bunlardan en önemlisi Filyos Projesi’dir.”

“10-15 bin istihdam”

Ceylan, Bakanlar Kurulu’ndan Endüstri Bölgesi kararının çıkmasının ardından Filyos’ta yatırıma engel hiçbir durumun kalmayacağını ifade ederek, şöyle devam etti: ”Filyos’ta 2013’te yatırımlar başlamasıyla buradaki tesislerde 10-15 bin kişinin istihdamı sağlanabilecektir. Genellikle emek-yoğun çalışılan sanayi tesisleri inşa edilecek. Dolayısıyla bölgemizin gelişmesi ve kalkınması açısından büyük bir avantaj temin edilmiş olacak. Böylesi toplu bir halde sanayi tesisi yatırımı henüz Türkiye’de planlamış değil. Büyük tesisler bunlar. Bu hayaller yakın.”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.