Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Türkiye son 10 yılda otomobil zengini oldu

28 Ağustos 2012 Salı::

Trafikteki otomobil sayısı ise 8.1 milyon adede yükseldi

Yazı Boyutu : A A A A

Son yıllarda Türkiye'de otomobil sahipliği oranında gözle görülür bir artış yaşanıyor. 1990'dan itibaren bin kişiye düşen otomobil sayısı 2002 ve 2003 hariç her yıl düzenli olarak arttı. Türk İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 1990'da 29.9 adet olan bin kişiye düşen otomobil sayısı 2000'de 68.8 adede yükseldi. Son 10 yılda ise bin kişiye düşen otomobil sayısı iki kattan fazla artarak 141'e çıktı.

BİN KİŞİYE DÜŞEN OTOMOBİL SAYISI 160'A YAKLAŞACAK

Trafikteki otomobil sayısı ise 8.1 milyon adete yükseldi. Artış trendinin düzenli olarak devam etmesi halinde 2020 yılında Türkiye'de bin kişiye düşen otomobil sayısının 160'a yaklaşacağı tahmin ediliyor. Otomobil sahipliği oranının artmasının en büyük nedeni ekonomik büyüme, gelir artışı ve gelir dağılımındaki iyileşme. Özellikle son yıllarda gelir dağılımındaki dengesizliğin azalma eğilimine girmesi, otomobil talebini doğrudan etkiliyor. Düne kadar otomobil satın alma hayali bile kuramayanlar, bugün hayalini gerçekleştirebiliyor.

GELİR DENGESİZLİĞİ

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin araştırması da bunu doğruluyor. Araştırmaya göre, 2005'te araç talebinin yüzde 89'u zenginlerden geliyordu. 2010'da bu oran yüzde 81.5'e gerilerken, düşük gelir grubunda otomobil sahibi olma oranı yükselmeye başladı. Geliri düşük grubun otomobil satın alma oranı 5 yılda 7'ye katlandı.

AVRUPA'DA EN DÜŞÜK TÜRKİYE

Türkiye'de bin kişiye düşen otomobil sayısı Çin ve Hindistan gibi nüfusları büyük ülkelerden daha yüksek olmasına rağmen, Avrupa ülkeleri içinde en düşük oran. ABD'de bin kişiye düşen otomobil sayısı 965, Avrupa ülkelerinde 641, Güney Kore'de ise 340. Büyük nüfusa sahip Çin'de bin kişiye düşen otomobil sayısı 47, Hindistan'da ise 23. Ancak, bu ülkelerde de otomobil sayısı hızla artıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.