Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İhracatçı fazilerde indirim istiyor

14 Ağustos 2012 Salı::

TİM, 2012 İkinci Çeyrek İhracatçı Eğilim Anketi’nin sonuçlarını açıkladı

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların üretimden istihdama, döviz kurlarından, yeni pazarlara kadar, Nisan-Haziran ayı gerçekleşmeleri ve Temmuz - Eylül beklentilerini içeren ‘İhracatçı Eğilim Anketi 2012 İkinci Çeyrek’ sonuçlarını açıkladı.

Anket sonuçlarına göre, ihracatçı firmaların yüzde 57.3’ü rekabetçi fiyat sunamamaktan, yüzde 32.5’i ise finansman sorunundan şikayetçi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Faizlerde yapılacak bir indirim ihracatın ve yatırımın finansmanı adına önemli bir gelişme olur. Kur sepetinde kırmızı çizgimiz 2’nin altına inmeseydi, şuan sepet 2’nin altında.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geçen yıl başlatılan ve firmaların üretimden istihdama, döviz kurlarından ihracata kadar beklentilerini içeren anket çalışmaları devam ediyor. Nisan–Haziran gerçekleşmeleri ve Temmuz-Eylül beklentilerini içeren “İhracatçı Eğilim Anketi 2012 İkinci Çeyrek” sonuçları bugün kamuoyu ile paylaşıldı.

Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların karşılaştıkları sonuçlara dikkat çekerek, “Bizim dile getirdiğimiz rekabetçi fiyat ve finansman sorunu anketimizde de ön plana çıktı. Faizlerde yapılacak bir indirim ihracatın ve yatırımın finansmanı adına önemli bir gelişme olur. Kur sepetinin 2’nin altına inmesi bizim kırmızı çizgimizdi ve sepet kur şu anda 2’nin altında” dedi.
Kurdaki artışın yüzde 18 ile TEFE ve TÜFE ile doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, ihracatçıların karlılığındaki azalmaya vurgu yaptı.

Teşvik paketi etkili oldu

TİM anketinde ihracatçı firmalara ilk kez yeni teşvik paketi ve yatırım planlarıyla ilgili sorular da soruldu. Buna göre, ankete katılan 508 firmanın yüzde 20,7’si yatırım planladığını belirtti. Planlanan ortalama yatırım tutarı ise firma başına 5 milyon lira olarak hesaplandı. Yatırım planlanan bölgelerin başında yüzde 25.6 ile Birinci Bölge geldi. İkinci ve Üçüncü bölgede yatırım planlayan firmaların oranı ise yüzde 35 olarak kaldı.

Sektörel bazda yatırımlar değerlendirildiğinde ise hazırgiyim-konfeksiyon ve tekstil hammadde sektörlerinin toplam yüzde 27 ile başı çektiği görüldü. Yatırım planlamasını değerlendiren Büyükekşi, 4 ayrı yatırım teşviği olduğunu hatırlatarak, “Bizim 6. bölgeye geziler düzenlememizin sebebi, bölgesel kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak istememiz” diye konuştu.

İstihdam hedefi 200 bini bulacak

Anketin ilk çeyrek sonuçlarında yılsonuna kadar ihracatçı firmaların ortalama 180 bin yeni personel alacağını açıkladıklarını hatırlatan Büyükekşi, hedefin rahatlıkla aşılacağını söyledi. “Yılın ilk altı ayında ortalama 14 yeni personel istihdam edildi. İkin 6 ay beklentisi ise ortalama 6 civarında. Dolayısıyla yılsonunda ihracatçı firmaların yaklaşık 200 bin yeni istihdam gerçekleştireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Anketten notlar…

-TİM anketine toplam 508 firma katıldı.
-Firmalar, Nisan-Haziran döneminde üretimlerinin yüzde 42.2, ihracatlarının yüzde 44.9 ve kapasite kullanımlarının ise yüzde 34.1 arttığını söylerken, anılan dönemde en fazla artış, yüzde 64.5 ile girdi maliyetleri oldu.
-Yılın üçüncü çeyreğinde firmalar, üretimlerinin yüzde 35.3 , ihracatlarının ise yüzde 37.6 artacağını öngörüyor. En çok artış beklenen alan ise yine yüzde 42.6 ile girdi maliyetleri.
-Firmalar, yılın ikinci çeyreğinde hammadde ihtiyaçlarının yüzde 67.1’ini yurtiçinden karşıladı.
-Yılın ikinci çeyreğinde firmaların yüzde 34.1’i yeni pazarlara girdi.
-Yılın üçüncü çeyreğinde firmaların yüzde 40.9’u dış finansman talebinde bulunacağını belirtti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.