Bugün: 9 Mayıs 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Güneşle soğutma!

29 Temmuz 2012 Pazar::

Hassas cildi güneşten rahatsız olduğunda aklına gelen fikirden yola çıkarak güneş enerjisiyle soğutma sistemini bulan dr. Ahmet lokurlu’nun şirketi, büyük tesislerin soğutma ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Kendini farklı enerji dallarında çalışmalar yapan bir bilim adamı olarak tarif etse de Dr. Ahmet Lokurlu, “güneş enerjisiyle soğutma yapan Türk” olarak anılan tek insan. 1999 yılında, bu sistemin üretiminin yapıldığı Solitem adlı şirketi kuran Lokurlu, yaptığı işe o kadar kendini adamış ki, anlatırken, halen daha fikrin aklına geldiği günkü kadar heyecanlı. “Araştırmalarımı, bir konferansta UNIC ile paylaştım ve umduğumdan daha çok ilgi çekti” diyen Lokurlu, 2004’te “Enerji Oscar”ı olarak bilinen Küresel Enerji Ödülü’nü almış. Ayrıca Avrupa Güneş Enerjisi Ödülü, Dünya Küresel Enerji Ödülü, Küresel 100 Eco-Tech Ödülü gibi birçok ödüle de layık görülmüş. 1963 Kars doğumlu olan, 1987’de Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan, 1993 yılında Essen Üniversitesi’nde Enerji ve Proses Mühendisliği Bölümü’nü bitiren Lokurlu, 2005’te Başbakan Merkel’in elinden “Almanya’nın en yaratıcı kişisi” plaketini almış

Bu ilginç ve bir o kadar da insana “yok artık” dedirten fikrin aklına nasıl geldiği sorusu, Lokurlu’nun mümkün olduğu kadar cevap vermekten kaçındığı bir soru. Almanya’da yaşadığı için hava koşullarından dolayı güneşe fazla alışık olmayan hassas cildi, Türkiye’ye tatil yapmaya geldiğinde güneşten olumsuz etkilenmiş. “İlk defa gerçekleştirilecek bir şey olduğu için birden çok heyecanlanmıştım; hemen laboratuvar ortamında çalışmalarıma başladım. 1998 yılında oluşturduğum prototipi, 2003 yılında kurulan ilk tesislerde geliştirmeye başladım” diye anlatıyor. Emicileri parabol geometri yardımıyla güneşe göre odaklayıp, ısı 180-250 dereceye ulaştıktan sonra elde edilen buharla soğutma işlemini gerçekleştiriyor.

Yüzde 15’i İsviçreli bir şirket ve yüzde 20’si MAN’a ait olan Solitem’in merkez Almanya’da ve burada Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Üretim Türkiye’deki iki şirketten birinde yapılıyor. Lokurlu, Türkiye için bunun çok önemli olduğunu ve ihracat yapılan ülkelere dağıtımın buradan yapılmasının da ekonomiye büyük katkı sağladığını belirtiyor.

Güneş enerjisiyle soğutma sistemi, şimdiye kadar Türkiye, Kıbrıs, Almanya, İtalya, Fas ve Ürdün’de bazı otel ve işyerlerinde kurulmuş. Meksika, Brezilya ve Amerika da sıradaki ülkeler arasında. Türkiye, sistemin kullanımında başı çekiyor; İber Hotel Sarıgerme, Metro Market Antalya, Fritolay fabrikası, sistemin kullanıldığı yerlerden bazıları. İber Hotel Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Balkaya, 2004 yılında otele Solitem tarafından 20 adet parabolik güneş kolektörü kurulduğunu ve 2009 yılında da projenin genişletilerek toplam 40 adet kolektörün devreye girdiğini söylüyor. Balkaya; yaklaşık 116 Kwh gücünde olan sistemin otomasyon kontrolünde gün boyu güneşi tek eksende izleme özelliğine sahip olduğunu, gece boyunca da uyku pozisyonuna geçerek devre dışı kaldığını belirtiyor. “Sıcak su temininde, çamaşırhanede buhar elde etmede, ısıtma ve soğutma gruplarına destek vermede kullandığımız güneş enerjisi sistemi tesisimizde yaklaşık yüzde 30 enerji tasarrufu sağlıyor ve karbondiyoksit emisyonlarını da azaltıyor” diyen Balkaya, sistemden oldukça memnun.

Bu yıl 10 milyon euro ciroya ulaşan Solitem’in, 2011’de 30 milyon euro ciroyu hedeflediğini belirten Lokurlu, şirketin sistemi ilk olarak manuel olarak inşa ettiğini ve günde sadece iki ya da üç tane kolektör üretebildiklerini; fakat robotlarla üretime başlandığından bu yana günlük üretilen kolektör sayısının 50’ye çıktığını vurguluyor. Şirket yılda 10 bin kolektör üretiyor ki; bu sayı 90 bin metrekare gibi bir alana tekabül ediyor.

Sistem en çok otellerde kullanılıyor. “Dört ya da beş yıldızlı bir otelin yıllık enerji ihtiyacı 1-1,5 megawatt. Sistemimizin maliyeti böyle bir otel için 2,5 milyon euro. Güneş panellerinin kurulması için 4 bin metrekare boş alana ihtiyaç var. Genellikle otellerin çatısına kurulum yapabiliyoruz çünkü her alanı değerlendirdikleri için bize sadece bu alanlar kalıyor. İlk yıl 450 bin euro tasarruf yapılıyor. Sistem beş yıl içinde kendini amorti ediyor ve verdiğimiz 15 yıllık garanti ile 20 yıl kullanılabiliyor.” Lokurlu, bu söylediklerine, otelin bir yılda 4 bin ton karbondioksit salımının önüne de geçildiğini ekliyor.

“Yaratıcı kişi” kimliğiyle Lokurlu’nun yeni projeleri de yolda. Şu anda üzerinde çalıştığı iki proje daha var. Teknoloji alanında ortak iş yaptığı Bayer, Vaillant ve 3M ile birlikte üzerinde çalıştığı deniz suyundan tatlı su üretme sistemi bu fikirlerden ilki. Lokurlu, sistem hakkında bilgi vermekten kaçınsa da, su fiyatlarının özellikle ada ülkelerindeki gelişimine bağlı olarak ekonomik açıdan kabul görüldüğünde piyasaya sunacağı sistemin günde 100 metreküpten daha fazla su sağlayabileceğini açıklıyor. Küresel ısınma nedeniyle gittikçe azalan su miktarı düşünüldüğünde, bu, gelecekte hayata geçirilmesi muhtemel bir fikir. Lokurlu, ayrıca, elektrik üretimi ve soğutmanın bir arada olabileceği sistemlerle elektrik üretme çalışmalarına da devam ettiğini belirtiyor ve amacının soğutmada olduğu gibi, enerji maliyeti sıfır olan bir sistemle, çevreye duyarlı biçimde sorunları çözmek olduğunu söylüyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.