Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Güçlü egoları yönetmek

29 Temmuz 2012 Pazar::

Aydın Örs, Mustafa Altıoklar, Paul McMillen ve Nermin Ceri’den taktikler

Yazı Boyutu : A A A A

Girişimci çalışanlar, yıldız liderler, şampiyon ekipler… Her sektörden şirketler onların peşinde. Onları bulmak, bir araya getirmek zaten hayli zor. Ancak bulunsa bile işin daha da zor bir ayağı var: Onları yönetmek. Çünkü mütevazılık ile girişimcilik nadiren bir arada bulunuyor. Çoğunlukla karşılaşılan ise yönetilmesi güç egolar.

Psikanalizin babası Freud’un “şahlanmış bir at üzerindeki şövalye”ye benzettiği ego, liderliğin önünü açtığı kadar, çalışmayı baltalayan yönde de işleyebiliyor. Parlak bir ekip oluşturmaya çalışırken, şişkin egosu nedeniyle kendi hatasını başkalarının üzerine yıkan bir lider ya da her biri kendi egosunun götürdüğü yöne giden bir ekiple karşılaşmak da ihtimal dahilinde.

Egon Zehnder danışmanlık şirketinin yönetici ortağı olan, yönetim koçu Murat Yeşildere, bu açıdan öncelikle kişilerin kendini sorgulaması gerektiğinin altını çiziyor. “Kıyafetlerinize, oturuşunuza, kalkışınıza, düşünce sistematiğinize aşık olmaya başladığınızda tehlike çanları çalmaya başlamıştır. ‘Bundan daha iyisi olamaz’ deyip yaptığınız hataları görmeme noktasına gidersiniz” diyor. Ancak, ekip çalışması söz konusu olduğunda, kişinin kendi üzerindeki kontrolü de yeterli değil. “Biri sizi aynaya bakmaya, yaptığınız hataları irdelemeye zorlamadan, bunun çok kolay yapılabileceği kanısında değilim” diyen Yeşildere, burada yöneticilerin rolüne dikkat çekiyor.

Biz de hem iş dünyasından, hem de bu işin çok daha zorlu olduğu sanat alanından isimler seçerek onlara güçlü egoları nasıl yönettiklerini sorduk. Dünyaca ünlü basketbol yıldızlarından bir takım oluşturarak onları Avrupa Şampiyonası’nda finale taşıyan koç Aydın Örs, ünlü birçok aktör ve aktrisle çalışarak büyük başarılara imza atan yönetmen Mustafa Altıoklar, çok sayıda girişimci beyni yöneten reklamcı Paul McMillen ve ünlü sanatçıların menajerliğini yapan Nermin Ceri. İşte onların stratejileri…

Aydın Örs (Basketbol koçu)

Efes Pilsen, Genç Milli Basketbol Takımı, A Milli Basketbol Takımı ve Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın koçluğunu yapan ve 1963 yılından bu yana bilfiil basketbolun içinde olan Aydın Örs, başarılı bir kariyere sahip. Hatta öyle ki 2001’deki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda onun sayesinde Türkiye, uzun yıllar sonra final heyecanı yaşamış, tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazanmıştı. Ancak bu iş göründüğü kadar kolay değildi. Geçtiğimiz yıllarda A Milli Basketbol Takımı’nın asları olan Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, İbrahim Kutluay, Mirsat Türkcan gibi oyuncuların aralarında ego sürtüşmesi olduğu, birbirleriyle iyi geçinemedikleri gazete sayfalarına yansıdı. Hatta bazı oyuncular mazeret bildirerek Milli Takıma gelmemeyi tercih etti. Biz de 2003 yılında A Milli Takım Teknik Direktörlüğü’nü bırakan, ama bu sayılan tüm isimlerle sorunsuz çalışan Aydın Örs’ün kapısını çaldık, bu işi nasıl becerdiğini sorduk.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.